Σάββατο, Οκτωβρίου 22, 2011

Χάστε βάρος,... με τσίχλες

Εάν θέλετε να ελέγξετε το σωματικό βάρος σας, ίσως πρέπει να αρχίσετε να μασάτε τσίχλες χωρίς ζάχαρη. Σε μία νέα μελέτη, επιστήμονες από το Βιοϊατρικό Ερευνητικό Κέντρο του Πένινγκτον πρόσφεραν σε μία ομάδα εθελοντών ποικιλία από σνακ τρεις ώρες έπειτα από το μεσημεριανό γεύμα και τους είπαν να φάνε όσο θέλουν.

Το ένα απόγευμα μασούσαν επίσης τσίχλες χωρίς ζάχαρη επί 15 λεπτά κάθε ώρα έπειτα από το γεύμα και μέχρι να αρχίσουν το τσιμπολόγημα, ενώ το επόμενο απόγευμα τους απαγορεύθηκε να μασήσουν τσίχλες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως έπειτα από το μάσημα της τσίχλας οι εθελοντές έτρωγαν μικρότερες ποσότητες από τα σνακ και προσλάμβαναν λιγότερες θερμίδες.

Οι εθελοντές που συμμετείχαν στη μελέτη- 115 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας από 18 έως 54 ετών- ανέφεραν επίσης ότι έπειτα από το μάσημα της τσίχλας δεν πεινούσαν τόσο πολύ ούτε ένιωθαν τόσο έντονη ανάγκη για κάτι γλυκό, όσο το απόγευμα που δεν είχαν βάλει τίποτα στο στόμα τους μετά το μεσημεριανό τους.

Είπαν επίσης ότι το απόγευμα που μασούσαν τσίχλες ένιωθαν περισσότερη ενεργητικότητα και λιγότερη υπνηλία έως την ώρα του σνακ. Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Πειραματικής Βιολογίας, που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στη Νέα Ορλεάνη.

Οι ερευνητές είπαν πως τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι οι τσίχλες θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στον έλεγχο της πείνας, στη μείωση της λαχτάρας για τσιμπολόγημα μεταξύ των τριών κύριων γευμάτων της ημέρας και τελικά στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Και αυτό, διότι ακόμα και μια μικρή μείωση των ημερήσιων θερμίδων μπορεί μακροπρόθεσμα να παίξει σημαντικό ρόλο στα κιλά μας. Ανάλογα ευρήματα είχαν και προγενέστερες μελέτες, οι οποίες είχαν δείξει ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να αποτελεί έναν εύκολο και πρακτικό τρόπο για τον έλεγχο του τσιμπολογήματος, που αποτελεί αιτία για την ύπαρξη περιττών κιλών για πάρα πολλούς ανθρώπους.

Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα, roula@dolnet.gr
Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ Ένθετο Υγεία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...