Πέμπτη, Οκτωβρίου 27, 2011

«Ανησυχώ,... για τις τράπεζες»


Ο επικεφαλής της «task force», Χορστ Ράιχενμπαχ στη χθεσινή συνέντευξη


Η ομάδα δράσης "task force" θα επικεντρωθεί σε τρία σημεία: στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της δημόσιας διοίκησης, τη φορολογική
μεταρρύθμιση και την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης

www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.
"Ο ρόλος της ομάδας δράσης δεν είναι ούτε να συνυπογράφει ούτε να σφραγίζει έγγραφα υπουργείων" δήλωσε χθες ο επικεφαλής της "task force", Χορστ Ράιχενμπαχ, προσπαθώντας να βάλει τέλος στα σενάρια ότι θα είναι ο επίτροπος της ελληνικής οικονομίας και διευκρίνισε: Ο ρόλος μας είναι να ρωτάμε τους υπουργούς για τις ανάγκες και να βοηθάμε.
"Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που παρακολουθείται από την τρόικα" είπε και συνέχισε: η διαφορά σε σύγκριση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία είναι ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ζήτησε τεχνική βοήθεια από την Κομισιόν.
Ακόμα ο κ. Ράιχενμπαχ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα έχουν "τα πιθανά αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα".
Στη συνάντηση που είχε χθες το απόγευμα στο γραφείο της Κομισιόν στην Αθήνα με δημοσιογράφους, ο κ. Ράιχενμπαχ υπογράμμισε μεταξύ των άλλων ότι "η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει σημαντικά ποσά αν κάποια έργα δεν ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του έτους ή τις αρχές του 2012". Ωστόσο, σημείωσε πως ο υπουργός Ανάπτυξης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, έχει δεσμευθεί για την έγκαιρη υλοποίηση των έργων.
Τα 3 σημεία δράσης
Σύμφωνα με τον κ. Ράιχενμπαχ, η ομάδα δράσης θα επικεντρωθεί σε τρία σημεία:
  • Στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στο κομμάτι της δημόσιας διοίκησης, με βάση τη μελέτη που έχει εκπονήσει ο ΟΟΣΑ, ενώ μίλησε για εφαρμογή "οριζόντιων μεταρρυθμίσεων" στον κλάδο της Υγείας και για μείωση του κόστους των φαρμάκων.
  • Στη φορολογική μεταρρύθμιση, με βάση την προετοιμασία που έχει κάνει από τον Απρίλιο του 2010 το ΔΝΤ.
  • Και τρίτον, στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης βάσει του βρετανικού συστήματος και με στόχο την εξάπλωση του συστήματος του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Συνάντηση με Προβόπουλο - Θωμόπουλο
Προέχει η διαφύλαξη της σταθερότητας των τραπεζών
Δίωρη συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, είχε χθες το πρωί ο κ. Ράιχενμπαχ.
Ο επικεφαλής της ομάδας δράσης ενημερώθηκε για την πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από το ξέσπασμα της κρίσης και μετά, για τις αμυντικές πολιτικές που έχουν χαράξει οι ελληνικές τράπεζες, καθώς και για τις προοπτικές τους.
Ο κ. Ράιχενμπαχ διαβεβαίωσε τον κ. Προβόπουλο ότι εκείνο που προέχει είναι να διαφυλαχθεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παν. Θωμόπουλο, ο οποίος δήλωσε πως "οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς, καθώς το Ταμείο είναι έτοιμο να επανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες που θα επηρεαστούν από την αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας".
Ενδιαφέρον
Και συμπλήρωσε: "Η παρουσία του κ. Ράιχενμπαχ εδώ αποδεικνύει το ενδιαφέρον της ΕE για την καλή λειτουργία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι η λύση για το χρέος".
Εφη Καραγεώργου
efikar@pegasus.gr
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...