Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2011

Το «κούρεμα» έφερε αρνητικό πρόσημο,... στην Εθνική Ασφαλιστική


Το «κούρεμα» έφερε αρνητικό πρόσημο στην Εθνική Ασφαλιστική 

Η ζημιά από την ανταλλαγή ομολόγων ανήλθε σε 103 εκατ. ευρώ
Σημαντική βελτίωση παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της Εθνικής Ασφαλιστικής στο πρώτο εξάμηνο του 2011, αλλά η κρίση των ομολόγων και της αγοράς δεν άφησε ανεπηρέαστη την μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρεία.

Ειδικότερα η εταιρία παρά την πρωτοφανώς δυσμενή οικονομική συγκυρία, κατάφερε να ανατρέψει την αρνητική της διαδρομή και να παρουσιάσει κέρδη προ φόρων και προ απομείωσης επενδυτικού χαρτοφυλακίου (Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου, μετοχών και Αμοιβαίων Κεφαλαίων) στις 30 Ιουνίου 2011 ύψους 50,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 18 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Αλλά η κερδοφορία της κυρίως λόγω συμμετοχής της στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων ιδιωτών PSI, έβγαλε τελικώς αρνητικό αποτέλεσμα προ φόρων ύψους 78 εκατ. ευρώ σε σχέση με 24 εκατ. ευρώ ζημίες στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζημιά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την συμμετοχή της στο εθελοντικό πρόγραμμα ανταλλαγής (PSI) ανήλθε σε 103 εκατ. ευρώ και η επιβάρυνση του χαρτοφυλακίου της εταιρίας από απομείωση επενδύσεων σε μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια για το πρώτο εξάμηνο του 2011 είναι 25 εκατ. ευρώ έναντι 6 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2010.

Παράλληλα η εταιρία κατόρθωσε να πετύχει σημαντικότατη μείωση εξόδων λειτουργίας, κατά 20 εκατ. ευρώ περίπου, εξαιτίας κυρίως περικοπών δαπανών και εξορθολογισμού κόστους λειτουργίας προμηθευτών - στην κατεύθυνση μείωσης των δαπανών συνέβαλε σημαντικά η στενή συνεργασία της Εθνικής Ασφαλιστικής με την Εθνική Τράπεζα. Επίσης βελτίωσε τα τεχνικά αποτελέσματα των γενικών κλάδων και του κλάδου ζωής. Το τεχνικό αποτέλεσμα των γενικών κλάδων βελτιώθηκε κατά 16 εκατ. ευρώ περίπου εξαιτίας της βελτίωσης των αποτελεσμάτων στο κλάδο αυτοκινήτου. Αντίστοιχα στον κλάδο ζωής το τεχνικό αποτέλεσμα βελτιώθηκε κατά 14 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα περυσινά επίπεδα, με παράλληλη βελτίωση του δείκτη ζημιών στο χαρτοφυλάκιο των νοσοκομειακών προγραμμάτων. Και πέτυχε σημαντική μείωση των ανείσπρακτων ασφαλίστρων (30% περίπου) εξαιτίας της εντόνου και αποτελεσματικότερης διαχείρισης των διαδικασιών είσπραξης και της εφαρμογής νέας πιστωτικής πολιτικής.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2011 η παραγωγή της εταιρίας μειώθηκε από 527 εκατ. ευρώ το 2010 σε 414 εκατ. ευρώ εξαιτίας των συνθηκών της αγοράς με τη σημαντική μείωση της παραγωγής bancassurance αλλά και στρατηγικών επιλογών για μείωση των δραστηριοτήτων της σε ζημιογόνους κλάδους όπως ο κλάδος αυτοκινήτου και ο κλάδος πιστώσεων και εγγυήσεων.

Οπως επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας εχει εκπονηθεί αναλυτικό σχέδιο δράσης σε συνεργασία με τον μητρικό όμιλο για τον περιορισμό των αναγκαίων κεφαλαίων που θα απαιτηθούν για την προσαρμογή στη οδηγία Solvency II. Και το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται, σε συνδυασμό με δράσεις που η Εθνική Ασφαλιστική έχει αναλάβει σε επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων θα της επιτρέψουν αφενός να ισοσκελίσει το αρνητικό αποτέλεσμα αφετέρου να διατηρήσει τη θέση του leader στην ελληνική ασφαλιστική αγορά.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...