Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2011

Κίνα: Θα βοηθήσουμε την Ευρώπη αν ληφθούν,... εγγυημένα μέτρα για το χρέος


Κίνα: Θα βοηθήσουμε την Ευρώπη αν ληφθούν εγγυημένα μέτρα για το χρέος

Συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση για εξαγορά μέρους του ελλείμματός της
Ο υπουργός Οικονομικών της Κίνας διαμήνυσε στους ευρωπαίους ομολόγους του την πρόθεση της χώρας του να βοηθήσει την Ευρώπη υπό προϋποθέσεις στη σύνοδο της G-20 στο Παρίσι
Η Κίνα είναι διατεθειμένη «να στείλει αρκετά δισ. ευρώ στην Ευρώπη, αλλά μόνο αν και όταν οι Ευρωπαίοι πάρουν μέτρα για την εγγυημένη κάλυψη του χρέους τους», δήλωσαν κρατικοί αξιωματούχοι απαντώντας σε ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων την Τετάρτη.
Ψάχνεις για δουλειά...;
Δήλωσαν επίσης ότι την πρόθεση της Κίνας «να βοηθήσει» την Ευρωζώνη διαμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών στους ευρωπαίους ομολόγους του κατά την πρόσφατη υπουργική σύνοδο της G-20 στο Παρίσι.

Κινεζικές πηγές αποκάλυψαν, επίσης, ότι αυτήν τη στιγμή διεξάγονται σχετικές συνομιλίες με την ιταλική κυβέρνηση για «εξαγορά μέρους του ελλείμματος της Ιταλίας».

Η κινεζική κυβέρνηση δεν κρύβει την ανησυχία της για την κρίση της παγκόσμιας οικονομίας, ιδιαίτερα της αμερικανικής.

Τελευταία προχώρησε σε σοβαρή εκροή των δολαρίων του συναλλαγματικού αποθέματός της, το οποίο έφτασε τα 3,2 τρισ. δολάρια.

Τον Αύγουστο «έριξε στη διεθνή αγορά» 36,5 δισ. δολάρια, το μεγαλύτερο ποσό που «απελευθέρωσε» από το 2000. Μάλιστα το ποσό μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερο επειδή δεν υπολογίζεται η εκροή από τις κινεζικές καταθέσεις σε τράπεζες της Βρετανίας.

Τον περασμένο Μάρτιο είχε «αποδεσμεύσει» 8,1 δισ. δολάρια. «Η κατοχή των αμερικανικών ομολόγων δεν είναι ασφαλώς η καλύτερη εξασφάλιση, παραμένει όμως ικανοποιητική υπό τις παρούσες διεθνείς συνθήκες» δήλωσε διευθυντικό στέλεχος της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας.

Σε σύγκριση με άλλες επενδύσεις, πρόσθεσε, η επένδυση «σε ομόλογα του Αμερικανικού Θησαυροφυλακίου είναι παράδεισος».

Στο ίδιο πνεύμα και προφανώς για να μην υπάρξουν παρανοήσεις, η «Λαϊκή Ημερησία» του Πεκίνου δημοσίευσε την Τετάρτη σχόλιο στο οποίο τονίζει ότι «την ώρα που η παγκόσμια οικονομία κλυδωνίζεται, η Κίνα δεν κάνει επιλογή ανάμεσα σε καλό και κακό νόμισμα, αλλά ανάμεσα στο κακό και στο χειρότερο».

Η Κίνα, η οποία έχει το ένα τρίτο του ξένου συναλλάγματός της σε δολάρια, αντέδρασε αμέσως όταν η Standard & Poor's μείωσε κατά ένα Α την πιστοληπτική ικανότητα της Αμερικής ζητώντας από την Ουάσινγκτον να λάβει μέτρα για την οικονομία της ώστε «να προστατευθούν οι κινεζικές επενδύσεις» στις ΗΠΑ.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...