Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2011

Τα τανκς-φαντάσματα,... του ελληνικού στρατού

Η υπόθεση θυμίζει... σπασμένο τηλέφωνο. Στο παιχνίδι αυτό, ως γνωστόν, δεν υπάρχει «χαμένος» αλλά μόνο «κερδισμένος», καθώς το σενάριο προβλέπει τα παιδιά να κάθονται στη σειρά, ο πρώτος λέει μία λέξη στο αυτί του δεύτερου, ο δεύτερος στον τρίτο... έτσι ώστε να φτάσει στον τελευταίο. Αν ο τελευταίος βρει την αρχική λέξη, τότε πηγαίνει μπροστά και λέει τη δική του – δηλαδή «κερδίζει».

Η δική μας υπόθεση «σπασμένου τηλεφώνου» είχε ιδιαιτερότητες: η λέξη-κλειδί ήταν Abraams - τουτέστιν αμερικάνικα τανκς - ενώ υπάρχει και... χαμένος: Αυτή είναι η σοβαρότητα και η αξιοπιστία της χώρας που στραπατσαρίστηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, χωρίς μάλιστα ουσιαστικό λόγο...
Και στραπατσάρισμα είναι όταν αρκετές ευρωπαϊκές εφημερίδες και ιστοσελίδες, έστω και σε μια έκρηξη λαϊκισμού, σε επικρίνουν σκληρά ως χώρα για σχεδόν μια εβδομάδα ότι την ώρα που δίνεις μια λεπτή μάχη για να βρεις δανεικά για μισθούς και συντάξεις και να γλιτώσεις την χρεοκοπία, εσύ προχωράς στην... αγορά 400 τανκς αξίας έως και 1,28 δισ. ευρώ από τις ΗΠΑ!
Η πραγματικότητα όμως - σύμφωνα με όσα λένε κυβερνητικές και στρατιωτικές πηγές - δεν είναι έτσι εξ ου και η έντονη διάψευση - την Δευτέρα - από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Ηλία Μόσιαλο: «Τα δημοσιεύματα αυτά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν υπάρχει αγορά, ούτε υπάρχουν σκέψεις για προμήθεια 400 αρμάτων μάχης, όπως αποτυπώνουν αυτά τα δημοσιεύματα, ούτε καινούργιες επιβαρύνσεις στον κρατικό προϋπολογισμό. Κατηγορηματική διάψευση: δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας.

Και δεν είναι έτσι αφού, πάντα σύμφωνα με τις προαναφερθείσες πήγες, υπάρχει μεν μια αρχική πρόθεση του Στράτου των ΗΠΑ εδώ και ένα έτος για δωρεάν παραχώρησης στην Ελλάδα 400 μεταχειρισμένων τανκς Μ1Α1 Abraams, μέσης ηλικίας 15 ετών, έκτοτε ωστόσο ούτε επίσημη πρόταση από το αμερικανικό Πεντάγωνο έγινε ούτε έγκριση από το Κογκρέσο δόθηκε ούτε, φυσικά, ελληνική αποδοχή.
Για όσους κάνουν ρεπορτάζ στις ελληνικές πηγές ήταν σαφές ότι τίποτε δεν θα μπορούσε να προχωρήσει για μερικά χρόνια... Αυτό φαινόταν και στην μόνη επίσημη ελληνική αναφορά - μια ανακοίνωση του ΓΕΣ τον περασμένο Ιούνιο - όπου υπογραμμιζόταν ότι «λεπτομέρειες (σσ για την πρόσφορα) δεν είναι γνωστές, καθόσον η διαδικασία βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο»... Ανεπίσημα κάποιοι ανέφεραν ότι το όλο κόστος, αν προχωρούσε η υπόθεση, θα ήταν τα μεταφορικά και ένα... φρεσκάρισμά τους - άντε 20 εκ. ευρώ.
Το... σπασμένο τηλέφωνο ξεκίνησε στις 29/9 όταν μια ελληνική αμυντική ιστοσελίδα έγραψε ότι σύμφωνα με πληροφορίες περιοδικού που θα κυκλοφορούσε αναφερόταν - λανθασμένα όπως λέει σήμερα το ΓΕΣ - ότι εγκρίθηκε πρόσφατα από τις «αρμόδιες αρχές την ΗΠΑ» η παραχώρηση των μεταχειρισμένων αρμάτων και σύντομα επίκειται το επίσημο έγγραφο.
Άλλη ελληνική ιστοσελίδα το προχώρησε παραπέρα γράφοντας ότι εγκρίθηκε από την Επιτροπή Άμυνας του Αμερικανικού Κογκρέσου η παραχώρηση στην Ελλάδα 400 μεταχειρισμένων αρμάτων τα οποία θα αφιχθούν στην Ελλάδα «μέχρι το τέλος του 2012», όπως και «ότι οι Αμερικανοί προτείνουν δύο εναλλακτικές λύσεις μία οικονομική, απλά για να έρθουν σε επιχειρησιακή κατάσταση τα άρματα κόστους περίπου μεταξύ 50.000-150.000 δολαρίων ανά μονάδα και μία που να προβλέπει γενική αναβάθμιση της τάξεως των 500.000 δολαρίων ανά όχημα περίπου»...
Στο ΓΕΣ, έτριβαν τα μάτια τους και δήλωναν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα νεώτερο και ούτε τους έχουν καλέσει στις ΗΠΑ να δουν τα τανκς από κοντά...
Μια μεταφορά των πληροφοριών αυτών σε αγγλόφωνο σάιτ και... μια γερή δόση λαικισμου εφερε την έκρηξη: Την περασμενη Παρασκευη 7/102011 με παρεμβασή του ευρωβουλευτής του ακροδεξιου και εθνικιστικου «Κόμματος των Ελευθέρων» της Αυστριας ζήτησε απο τον κυβερνητικο συνασπισμό την άμεση αποσαφήνιση εάν τα πολλά δισεκατομμύρια ευρώ των Αυστριακών φορολογούμενων τα οποία ρέουν στην Αθήνα, δαπανούνται εκεί για πανάκριβες αγορές όπλων.
Επιπλέον, έθετε το ερώτημα για ποιό λόγο η Ελλάδα, εφόσον είναι να αγοράσει άρματα μάχης, δεν τα αγοράζει από κάποιες ευρωπαικές χώρες, αλλά κάνει αυτή την αγορά στις ΗΠΑ, μετατρέποντας, όπως σημείωνε, την ακριβή διάσωση της Ελλάδας από την Ευρωπαική Ενωση, σε αμερικάνικο πρόγραμμα ανάκαμψης της οικονομίας...\
Παρομοιο θεμα ανεδειξε η ισπανική εφημεριδα La Razon που εγραφε οτι «η Ελλαδα εγκρινει την αγορα» κλπ, Την Κυριακή στην Αυστρια εγινε ιδιαιτερη ανακίνηση του θεματος απο μεριδα του λαικιστικου τυπου, προβαλοντας το μαλιστα ως πρωτοσελιδο ακομα και απο την μεγαλυτερη σε κυκλοφορία. Εξου και την Δευτερα έγινε η διαψευση απο τον κ. Μοσιαλο.
Μολις χθες, παρα την διαψευση, τη σκυταλη πηρε γαλλικο σαιτ (Αtlantiko.gr) που με τιτλο «Σκάνδαλο: Η Ελλάδα δαπανα πανω από 1 δις ευρω για να αγοράσει τανκς» ο συντακτης του συγγραφεας κ. Phillipe David κατακευνωνει τους Ελληνες ηγετες οτι κοροιδευουν τους ευρωπαιους και για να τους ευχαριστησιουν που σφιγγουν το ζωναρι, ενισχυουν την αμερικανική αμυντικη βιομηχανια... Το ποσον της υποτιθεμενης αγοραςτο ανεβαζει στα ύψη - στα 1,28 δις ευρώ...
Γιατι ομως όλος αυτος ο θόρυβος; Μια απάντηση υπαινισεται ο ανταποκριτης της γαλλικης Λιμπερασιον κ. Ζαν Κατρεμερ με χθεσινοβραδινή του ανταποκριση στις Βρυξέλλες.
Με τίτλο «Τα τανκς-φαντασματα του ελληνικου στρατου» δηλώνει οτι ουτε για μια στιγμη δεν πιστεψε τα οσα διαβασε στο αγγλόφωνο ελληνικο σαιτ και καταγραφει δηλωση του εκπροσώπου του ελληνικου Υπ. Αμυνας οτι δεν υπάρχει ουτε σκέψη να προχωρησουμε σε τέτοια αγορα. Αφηνει παντως να διαφανει οτι η «ειδηση» ίσως να διοχετευτηκε για να πληγει η αξιοπιστια της Ελλάδας...

ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΔΗΜΑΚΑ

tanea


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...