Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2011

Το ενδεχόμενο «πιστωτικό γεγονός»,... το τελευταίο όπλο των τραπεζιτών


Ενδεχομένως να συνιστά το «τελικό όπλο» των τραπεζιτών, πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, όπου θα αποφασισθεί, κατά πάσα πιθανότητα, το ύψος του haircut στο οποίο θα υποβληθεί το ελληνικό χρέος.
Μπορεί, από την άλλη πλευρά, να εκφράζει και πραγματική αγωνία, για την επόμενη μέρα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Γεγονός πάντως αποτελεί ότι τις τελευταίες ώρες πληθαίνουν οι φωνές των τραπεζιτών, σε όλη την Ευρωζώνη, που προειδοποιούν τις κυβερνήσεις ότι ένα ενδεχόμενο haircut της τάξης του 50% ή και παραπάνω, όπως ακούγεται, θα μπορούσε να συνιστά πιστωτικό γεγονός, καθώς για έναν μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών τραπεζών δεν θα αποτελούσε εθελοντική συμμετοχή στη διαδικασία αυτό το «κούρεμα», αλλά κανονική υποχρέωση.
www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.
Μόνο που σε αυτή την περίπτωση, χάνεται το πλεονέκτημα του απλού haircut, η όλη ιστορία μετατρέπεται σε πτώχευση, η οποία κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων τι κατάληξη θα έχει. Ιδιαίτερα, αν δεν γίνει συντεταγμένα. Η αλήθεια είναι ότι αυτή η προειδοποίηση, η οποία απευθύνεται τις τελευταίες ώρες από ολοένα και περισσότερους τραπεζίτες, έχει προβληματίσει και έχει ταρακουνήσει κάπως την γερμανική θέση, η οποία κάνει λόγο για ένα «κούρεμα» της τάξης του 50% ή και 55%. Οι τραπεζίτες αντιθέτως θέλουν το συγκεκριμένο ποσοστό να διαμορφωθεί χαμηλότερα κι από το 40%.
Οπότε, δεν αποκλείεται, την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά στιγμή, να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση κάπου ανάμεσα.
Οι πιθανότητες ενός τέτοιου συμβιβασμού, προς το παρόν, παραμένουν περιορισμένες, αλλά η αλήθεια είναι ότι όσος χρόνος απομένει έως τη σύνοδο κορυφής αύριο, μετράει υπέρ του…
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...