Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2011

Σόιμπλε - Μπαρουάν ετοιμάζουν,... την κόμμωση

Γαλλία και Γερμανία «συνεργάζονται στενά» ώστε να δώσουν «ανθεκτικές» λύσεις στην οικονομική κρίση που απειλεί τη ζώνη του ευρώ, δήλωσαν χθες οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών Φρανσουά Μπαρουάν και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ύστερα από συνάντησή τους στο Παρίσι.
Σόιμπλε- Μπαρουάν: Τα μιλήσαμε, τα συμφωνήσαμε  
Σόιμπλε- Μπαρουάν: Τα μιλήσαμε, τα συμφωνήσαμε Μπαρουάν και Σόιμπλε συμμετέχουν στη σύνοδο υπουργών των G-20 η οποία προετοιμάζει τη σύνοδο κορυφής των Κανών, στις αρχές
Νοεμβρίου. Στόχος των προτάσεων Γαλλίας και Γερμανίας είναι «να σταθεροποιηθεί η ευρωζώνη, να αντιμετωπιστεί το ελληνικό ζήτημα και να δοθούν απαντήσεις ώστε να καταστεί πιο ευέλικτο και πιο αποτελεσματικό το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF». Οι δύο υπουργοί τόνισαν επίσης ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος σε κοινό σχέδιο επανακεφαλαιοποίησης των τραπεζικών ιδρυμάτων.
Νωρίτερα ο κ. Μπαρουάν είχε δηλώσει στο ραδιόφωνο Europe 1 πως «στις 21 Ιουλίου προτείναμε ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους 21%. Ηδη εδώ και 3 μήνες οι αγορές έχουν προχωρήσει και υπάρχουν νούμερα που πηγαίνουν και πέραν του 50%».
«Βαδίζουμε προς μια γαλλογερμανική συμφωνία στις επόμενες 10 ημέρες σχετικά με τους όρους της προσαρμογής του κουρέματος που θα επιβληθεί στους ιδιώτες πιστωτές, ώστε να είναι πιο ειλικρινές» αποκάλυψε και πρόσθεσε πως τα 3/4 του ελληνικού χρέους κατέχονται από ιδιώτες, από τους οποίους «δεν θα κοπεί το σύνολο».
Και γιατί η Γαλλία δεν υποστηρίζει μια αναδιάρθρωση και δεν θέλει ένα πιστωτικό γεγονός; «Κατ' αρχήν για λόγους ηθικής και, δεύτερον, γιατί η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει διαρθρωτικές προσπάθειες και πρέπει να αποπληρώσει το χρέος της...».
Εκτίμησε το σύνολο της έκθεσης των 4 μεγάλων γαλλικών τραπεζών (ΒΝΡ Paribas, BPCE, Credit Agricole και Societe General) στα 8 δισ. ευρώ, αλλά υπολόγισε τα κέρδη τους «στα 11 δισ. το α' εξάμηνο, άρα είναι απορροφήσιμο».
* Από την Καρλσρούη όπου μίλησε σε συνέδριο του ισχυρότερου συνδικάτου της Γερμανίας IG Metal, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είπε ότι το κούρεμα του ελληνικού χρέους «δεν μπορεί να γίνει παρά για να αποφευχθεί το χειρότερο και να επιτρέψει στη χώρα να προβεί σε μεταρρυθμίσεις αναγκαίες για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της». Διατύπωσε όμως και αιχμές κατά των ΗΠΑ τονίζοντας ότι «δεν είναι δυνατόν χώρες εκτός ευρωζώνης να μας καλούν να δράσουμε για την αντιμετώπιση της κρίσης ενώ αρνούνται να δεχτούν το φόρο στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...