Σάββατο, Οκτωβρίου 15, 2011

Σκοτώθηκε ένας ακόμη αξιωματούχος,... της αλ Κάιντα


Σκοτώθηκε ένας ακόμη αξιωματούχος της αλ Κάιντα 

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ έπληξε στην Υεμένη τον υπεύθυνο επικοινωνίας της οργάνωσης σε όλη την αραβική χερσόνησο
Ένα ακόμα υψηλόβαθμο στέλεχος της αλ Κάιντα σκοτώθηκε στην Υεμένη στη διάρκεια επίθεσης αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους.



Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Αμυνας της χώρας. Πρόκειται για τον Ιμπραήμ αλ-Μπάνα, ο οποίος ήταν υπεύθυνος επικοινωνίας του δικτύου για όλη την αραβική χερσόνησο.



Σύμφωνα με τον υπουργό της Υεμένης, η επίθεση έγινε στα νότια της χώρας, την ώρα συγκέντρωσης στελεχών του δικτύου σε άγνωστη τοποθεσία.



Σημειώνεται ότι στις 30 Σεπτεμβρίου, ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος σκότωσε τον γεννημένο στις ΗΠΑ αρχηγό του τοπικού δικτύου της αλ Κάιντα Ανουάρ αλ-Αουλάκι.



Εκείνη η επιχείρηση για την εξόντωση του Αουλάκι, και περισσότερο ο τρόπος που διεξήχθη, έθεσε ερωτήματα για τη νομική και την ηθική διάσταση των επιχειρήσεων σε έδαφος τρίτων χωρών και μάλιστα με τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη.



Καθώς ο Αουλάκι είχε διπλή υπηκοότητα (Αμερικανός και Υεμενίτης) ο θάνατός του περιέπλεξε περισσότερο την κατάσταση. Πέρα από αυτό, ποτέ δεν κατηγορήθηκε ούτε καταδικάστηκε από τις αμερικανικές Αρχές.



Πρακτικά, ως Αμερικανός, μπορούσε να επικαλεστεί τα δικαιώματα που του παρέχει το αμερικανικό Σύνταγμα πέρα όσων είχε από το Σύνταγμα της Υεμένης, είχε τονίσει στο Reuters η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου της Νοτρ Νταμ, Μερί Έλεν Ο΄Κόνελ.



Αν και οι επιχειρήσεις αυτού του τύπου, όπως εκτιμά μερίδα νομικών, είναι αντίθετες με τη διεθνή νομιμότητα, η αμερικανική κυβέρνηση τις υπερασπίζεται.



Ο νομικός εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χάρολντ Κοχ, υποστήριξε ότι αυτή η στοχοποίηση ατόμων είναι «στα πλαίσια του νόμου και των νόμων του πολέμου».



Πρόσθεσε ότι «ένα κράτος που εμπλέκεται σε ένοπλη σύγκρουση ή σε νόμιμη αυτοάμυνα, δεν χρειάζεται να παρέχει στους στόχους τη δυνατότητα χρήσης νόμιμων μέσων, πριν καταφύγει [το κράτος] στη βία».
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...