Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2011

Πάγος στη φορολόγηση,... καταθέσεων στην Ελβετία

Ενάντια στο κοινοτικό δίκαιο, και κυριολεκτικά στον αέρα, βρίσκεται η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να αντλήσει πρόσθετα έσοδα μέσω της επιδιωκόμενης φορολόγησης των καταθέσεων Ελλήνων στην Ελβετία.

Το γεγονός επιβεβαίωσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Αλ. Σεμέτα, σε γραπτή απάντησή του προς τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή, ενώ, σήμερα το βράδυ, ο ίδιος επίτροπος αναμένεται να
δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το αν είναι δυνατή η φορολόγηση καταθέσεων Ελλήνων, Αγγλων και Γερμανών φοροφυγάδων στην Ελβετία, απαντώντας σε προφορική ερώτηση της Βρετανίδας ευρωβουλευτού των Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, Σάρον Μπόουλες.
www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.
Η υποβληθείσα ερώτηση της Αγγλίδας ευρωβουλευτού αναφέρεται στο αν υπάρχει συμβατότητα μεταξύ των φορολογικών συμφωνιών που υπέγραψαν με την Ελβετία η Γερμανία και η Αγγλία, με την ισχύουσα κοινοτική οδηγία για τη φορολόγηση των αποταμιεύσεων και το αν η συμφωνία αυτή εγγυάται την αποκάλυψη της ταυτότητας των καταθετών.
Ωστόσο, απαντώντας γραπτώς σε ανάλογη ερώτηση του Ελληνα ευρωβουλευτή, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος, κ. Σεμέτα, διαβεβαίωσε ήδη μεταξύ άλλων ότι η Κομισιόν είναι πεπεισμένη ότι η Γερμανία, η Ελλάδα και τα λοιπά κράτη-μέλη, έχουν πλήρη επίγνωση της αρχής της υπεροχής του δικαίου της Ενωσης έναντι των διμερών συμφωνιών. Ως εκ τούτου, ό,τι και αν συμφωνήσουν τα κράτη-μέλη με τρίτες χώρες, αυτό θα ισχύσει μόνο στο βαθμό που δεν έρχεται σε σύγκρουση με το δίκαιο της Ενωσης.
Κοινή εκτίμηση των ανησυχούντων ευρωβουλευτών είναι ότι, μέσω των διμερών συμφωνιών που υπογράφουν κράτη-μέλη της Ε.Ε. με την Ελβετία, για τη δυνατότητα φορολόγησης των καταθέσεων πολιτών τους στην Ελβετία, επιτυγχάνεται μειωμένη φορολογία των καταθέσεών τους από εκείνη που προβλέπει η κοινοτική Οδηγία, ενώ διασφαλίζεται η ανωνυμία των Γερμανών, Ελλήνων και άλλων Ευρωπαίων φοροφυγάδων.
enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...