Πέμπτη, Οκτωβρίου 20, 2011

Αψιμαχίες ξανά,... στο Σύνταγμα


Αψιμαχίες ξανά στο Σύνταγμα 

Κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή - Ερωτηματικά για Λούκα Κατσέλη, «ναι» από Βάσω Παπανδρέου
Μάχες σώμα με σώμα στο Σύνταγμα μεταξύ διαδηλωτών. Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν ομάδες που ανέβαιναν από την Καραγιώργη Σερβίας με πέτρες και άλλα "πυρομαχικά" επιτέθηκαν στις αλυσίδες περιφρούρησης του ΠΑΜΕ που κρατούσαν, μέχρι εκείνη των ώρα, τη ζώνη της λεωφόρου Αμαλίας μπροστά από τον Αγνωστο Στρατιώτη.
ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ 200 ΕΥΡΩ!!!
Ανάμεσα στους διαδηλωτές, πολλοί από το κίνημα «Δεν πληρώνω», είχαν ανακατευθεί ομάδες κουκολοφόρων, οι οποίοι άρχισαν να συγκρούονται με την περιφρούρηση, πετώντας βροχή από πέτρες, ξύλα και μάρμαρα. Στο σημείο εκείνο δεν υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις και η περιφρούρηση αναγκάστηκε να υποχωρήσει για να ανασυνταχθεί από τη μια πλευρά προς τα λουλουδάδικα και από την άλλη προς την Πανεπιστημίου.

Οι κουκουλοφόροι εκμεταλλεύθηκαν τον κενό χώρο και μέχρι να εμφανιστούν οι διμοιρίες των ΜΑΤ, που κατέβηκαν από το προαύλιο της Βουλής, έβγαλαν τις βαριοπούλες και άρχισαν να σπάνε μάρμαρα από τις εισόδους των ξενοδοχείων King George και Μεγάλη Βρετανία.

Γρήγορα η σύγκρουση γενικεύτηκε με βροχή μολότοφ από την πλευρά των αναρχικών εναντίον της περιφρούρησης της συγκέντρωσης, σε ολόκληρη την Αμαλίας, αλλά και των ανδρών της Αστυνομίας, οι οποίοι απαντούσαν με τη σειρά τους με χημικά και δακρυγόνα. Οι ομάδες της περιφρούρησης αμύνονταν στις επιθέσεις των κουκουλοφόρων με τα ξύλα από τα πανό, το μοναδικό «όπλο» που είχαν στη διάθεσή τους, ωστόσο στο τέλος επιβλήθηκαν.

Ο κόσμος μέχρι εκείνη την ώρα ήταν και σήμερα πολύς και παρά τις συγκρούσεις δεν εγκατέλειψε την πλατεία, όπως και χθες.

Επιβεβαιώθηκαν οι  πληροφορίες για τραυματισμένους πολίτες καθώς οι πέτρες και τα μάρμαρα έπεφταν βροχή και  αδιακρίτως. Λίγο μετά τις 15:30  δύο ασθενοφόρα μπήκαν στο χώρο της πλατείας Συντάγματος για να παραλάβουν τους τραυματίες οι οποίοι δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες από τους διασώστες του ΕΚΑΒ.

Οπως έγινε γνωστό οι τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός είναι 20 ένας εκ των οποίων έχει υποστεί σοβαρά εγκαύματα που του προκλήθηκαν από ρίψη μολότοφ.

Διμοιρίες των ΜΑΤ πλησίασαν λίγο μετά τις 15:20  ενώ μέλη του ΠΑΜΕ προσπαθούν να απομονώσουν τις ομάδες των κουκουλοφόρων. Παρατάχθηκαν και στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος από την Καραγιώργη Σερβίας ως τη Μητροπόλεως επιχειρώντας να «καθαρίσουν» την πλατεία από τους κουκουλοφόρους, που συνεχίζουν να πετούν πέτρες.

Οι διαδηλωτές κατόρθωσαν μετά από λίγο να επανέλθουν στην πλατεία και τη λεωφόρο Αμαλίας, ξαναφτιάχνοντας την συγκέντρωση που επιχείρησαν να διαλύσουν οι κουκουλοφόροι.

Η Αστυνομία συνεχίζει να καταδιώκει ομάδες κουκουλοφόρων, οι οποίες έχουν διασπαστεί και απωθούνται προς τις οδούς Καραγιώργη Σερβίας, Ερμού, Μητροπόλεως και Φιλλελήνων.

Τα συνθήματα

Ολο το πρωί, αλλά ακόμη και όταν ξέσπασαν τα επεισόδια, τα μπλοκ των εργαζομένων δεν σταμάτησαν να φωνάζουν συνθήματα. «Πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από δω», «εδώ είναι Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή, δεν έχει ελικόπτερο παρά μόνο φυλακή», ενώ ανάλογα συνθήματα υπήρχαν και στα απλωμένα πανό της ΕΣΗΕΑ, των δασκάλων και των καθηγητών και δεκάδων άλλων σωματείων, ανάμεσά τους και των ταξιτζήδων, των αποστράτων των Ενόπλων Δυνάμεων, μελών του κινήματος «Δεν πληρώνω».

Η πρώτη συγκροτημένη εμφάνιση κουκουλοφόρων σήμερα έγινε γύρω στις 2.00 το μεσημέρι, όταν 50 άτομα κατέβηκαν από το σταθμό του μετρό στο Μοναστηράκι, επιχειρώντας να κινηθούν προς την Ερμού, ωστόσο μετά την πρώτη ρίψη βόμβας μολότοφ, απωθήθηκαν από δυνάμεις της Αστυνομίας.

Η Ενταση μεταξύ κουκουλοφόρων και μελών του ΠΑΜΕ σημειώθηκε λίγο μετά τις 14:30 στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά από το ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία. Οι νεαροί κουκουλοφόροι επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ εναντίον των μελών της περιοφρούρησης του ΠΑΜΕ οι οποίοι κινήθηκαν σε βάρος τους προκειμένου να τους απωθήσουν και να διαφυλάξουν τον ειρηνικό χαρακτήρα της διαδήλωσης. Στην ένταση ενεπλάκη και η Αστυνομία η οποία αδιακρίτως έριξε δακρυγόνα και βόμβες κρότου-λάμψης στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο.


Οι δύο συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και στο Πολεμικό Μουσείο κατέληξαν και αυτές γύρω στις 10:30 στο Σύνταγμα. Τα μέλη του ΠΑΜΕ δηλώνουν ότι θα παραμείνουν έξω από τη Βουλή μέχρι την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ βουλευτές του ΚΚΕ αναμένεται να δώσουν και εκείνοι το «παρών» στη συγκέντρωση.

Στη Βασ. Σοφίας, έχει στηθεί σιδερένιος φράχτης από τα ξημερώματα της Πέμπτης, εν όψει της νέας συγκέντρωσης της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, στις 11:00, αυτή τη φορά στο Σύνταγμα.

Από νωρίς το πρωί έχει αρχίσει και συγκεντρώνεται κόσμος στο Σύνταγμα. Και όλα αυτά μετά τη μεγαλειώδη χθεσινή συγκέντρωση που χαρακτηρίστηκε ως μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Στο μεταξύ, σε μία μάχη χωρίς αύριο εξελίσσεται η σημερινή κατ’ άρθρο ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή, με κύριο θέμα το άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις.  Η κυβέρνηση μπορεί να ξεπέρασε αργά το βράδυ της Τετάρτης τον σκόπελο επί της αρχής ψήφισης του πολυνομοσχεδίου με ψήφους 154 υπέρ και 141 κατά, τα προβλήματά της όμως όχι μόνο παραμένουν αλλά και αυξάνονται.

Πολλοί βουλευτές σε κατ' ιδίαν συζητήσεις εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι και στον «πονοκέφαλο» της κυρίας Λούκας Κατσέλη προστέθηκε αρχικά και αυτός της κυρίας Βάσως Παπανδρέου η οποία όμως, τελικά, κατά την ομιλία της στη Βουλή, παρά το ότι  διαμήνυσε ότι προβληματίζεται για την πορεία της χώρας, έκανε σαφές ότι θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

«Ψηφίζω για τελευταία φορά και έχω συνειδησιακό πρόβλημα»

«Να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες» από την επαύριον της Συνόδου Κορυφής της προσεχούς Κυριακής, ζήτησε η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Βάσω Παπανδρέου δηλώνοντας σε δραματικούς τόνους στην Βουλή ότι «δεν πάει άλλο».
«Η κοινωνία είναι σε απόγνωση και η χώρα καταρρέει», τόνισε διευκρινίζοντας πάντως ότι θα ψηφίσει το άρθρο 37 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις: «Ψηφίζω και έχω συνειδησιακό πρόβλημα όπως πάρα πολλοί άλλοι βουλευτές», είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι «είναι η τελευταία φορά»!
Αποκάλυψε ωστόσο ότι είχε αποφασίσει να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο, αν και επί της αρχής στήριξε το πολυνομοσχέδιο: «Ψήφισα κατ’ αρχήν και είχα αποφασίσει να μην ψηφίσω το 37 ως μια συμβολική κίνηση ότι πέρα από τις κόκκινες γραμμές της τρόικας υπάρχουν και οι δικές μας κόκκινες γραμμές».
Όπως όμως εξήγησε, προηγήθηκε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου μετά από δική του πρωτοβουλία, όπου της εκτέθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης.
«Με διαβεβαίωσε ότι ακόμη και ένα άρθρο αν δεν ψηφιστεί, δεν θα δοθεί η έκτη δόση», είπε η κυρία Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι ο Πρωθυπουργός της ζήτησε «να του δοθεί η δυνατότητα να διαπραγματευθεί με καλύτερες όρους» στην κρίσιμη σύνοδο της Κυριακής. «Δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την ευθύνη να μην δοθεί η δόση», είπε η πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ αν και τάχθηκε κατά του πολυνομοσχεδίου λέγοντας ότι βρίσκεται στην κατεύθυνση της άγριας λιτότητας εις βάρος των συνήθων υπόπτων και ότι θα επιτείνει την ανεργία, επισημαίνοντας ότι «η αποτυχία στην επίτευξη των στόχων του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου πέρα από τις αδυναμίες μας ήταν αναμενόμενη».
«Είχα προειδοποιήσει ότι το μίγμα της ακολουθούμενης πολιτικής θα οδηγούσε στην αύξηση του χρέους και στην μη επίτευξη των στόχων», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται η «άμεση αφύπνιση όλων μας», καλώντας τους βουλευτές «να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων πέρα από προσωρινά κομματικά οφέλη»: «Η κοινωνία έχει καταδικάσει συλλήβδην το πολιτικό σύστημα. Δεν θα υπάρχουν καλοί και κακοί πολιτικοί», πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι «αυτός θα είναι μεγαλύτερο πολιτικός εφιάλτης μετά το ‘67»!
Σε ερώτηση του Βήματος για το τι είδους πολιτικές πρωτοβουλίες ζήτησε από τον Πρωθυπουργό απάντησε: «Ή εθνική συννενόησης ή εκλογές».

Βουλευτές πλησίασαν την κυρία Παπανδρέου όπως οι κ.κ. Κατερίνα Πατζελή Μαρία Θεοχάρους και της είπαν ότι «η τελευταία φράση την οποία διατύπωσε, περί ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών μας ικανοποίησε όλους».

 Από τις 12:45 μέχρι και τις 14:20  διήρκησε η συνάντηση της  κυρίας Λούκας Κατσέλη με  τον Πρωθυπουργό ο οποίος με τη βοήθεια των κ.κ. Ευ. Βενιζέλου και Γ. Κουτρουμάνη επιχείρησαν να την μεταπείσουν αναφορικά με την ψήφιση του άρθρου 37. Οι πληροφορίες για το αποτέλεσμα της συνάντησης είναι συγκεχυμένες. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο πρωθυπουργικό γραφείο, ακολουθεί με κλεισμένο ραντεβού, ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Στην κυβέρνηση υπάρχουν επίσης ανησυχίες για απρόβλεπτες αντιδράσεις από βουλευτές που δεν εκδηλώνονται και έχουν κρατήσει κλειστά τα χαρτιά τους, οι οποίοι μπορεί να αναθαρρήσουν από τη στάση των δύο κυριών και να προβούν σε ανάλογη αντίδραση.

Η αποψινή ψηφοφορία στη Βουλή, ουσιαστικά θα κρίνει το μέλλον της κυβέρνησης καθώς αν ψηφιστεί με οριακή πλειοψηφία θα την αποδυναμώσει και θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις μετά τη σύνοδο κορυφής της Κυριακής, που αναμένεται να δρομολογήσει νέες εξελίξεις στη ρύθμιση του ελληνικού χρέους.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου θα έχει σήμερα ιδιαίτερες συναντήσεις με βουλευτές του κόμματός του, ενώ το βράδυ της Τετάρτης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τη Βάσω Παπανδρέου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα καλέσει στο γραφείο του στη Βουλή την πρώην υπουργό Εργασίας Λούκα Κατσέλη ενώ δεν έχει εκδηλώσει τις προθέσεις του ως προς την κυρία Παπανδρέου.

Και ο βουλευτής Β' Πειραιώς Δημήτρης Λιντζέρης ήρε τις επιφυλάξεις του προσχώρησε τελικά σε αυτούς που ψηφίζουν «ναι» στο πολυνομοσχέδιο. Τόνισε μάλιστα ότι πρόκειται για «ψήφο ανάγκης και αναμονής για λυτρωτικές πρωτοβουλίες και όχι για ψήφο εμπιστοσύνης και αποδοχής».

Να σημειωθεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που προβληματίζονται και σκέφτονται ακόμη και το ενδεχόμενο παραίτησής τους από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ.

Επίσης, σοβαρές επιφυλάξεις για το άρθρο 37 έχουν διατυπώσει και οι Οδυσσέας Βουδούρης, Κώστας Καρτάλης, Αννα Νταλάρα, Σούλα Μερεντίτη και Δημήτρης Βαρβαρίγος.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...