Παρασκευή, Οκτωβρίου 28, 2011

Τέξας: Απενεργοποιήθηκε η τελευταία,... πυρηνική βόμβα του Ψυχρού Πολέμου


Τέξας: Απενεργοποιήθηκε η τελευταία πυρηνική βόμβα του Ψυχρού Πολέμου 

Η Β-53 ζυγίζει 4,5 τόνους και έχει το μέγεθος ενός μικρού βαν
Ειδικοί πυροτεχνουργοί στο Αμαρίλο του Τέξας απενεργοποίησαν, με τη βοήθεια επιστημόνων, την παλαιότερη και μεγαλύτερη πυρηνική βόμβα που διέθεταν οι ΗΠΑ, τη Β-53.

Η B-53, με βάρος 4,5 τόνους και το μέγεθος μικρού βαν, ήταν
σχεδιασμένη να καταστρέφει υπόγειες θωρακισμένες εγκαταστάσεις και μεταφερόταν από το βομβαρδιστικό B-52. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία είχε ισχύ 9 μεγατόνων, περίπου 600 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την πυρηνική βόμβα της Χιροσίμα που σκότωσε 140.000 ανθρώπους.

Η B-53, το ισχυρότερο, μέχρι σήμερα, όπλο στο ψυχροπολεμικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ, εντάχθηκε στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ το 1962 κι αποσύρθηκε επίσημα το 1997, ωστόσο πολλές μονάδες παρέμεναν σε αποθήκες εδώ και δεκαετίες και πλέον αποσυναρμολογούνται σε ειδική εγκατάσταση στο Τέξας, το Εργοστάσιο Πάντεξ.

Δεδομένου ότι κατασκευάστηκε με παλιά τεχνολογία από μηχανικούς που έχουν έκτοτε αποβιώσει ή αποσυρθεί, η αποσυναρμολόγησή της δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς για να θεωρηθεί επιτυχής ο παροπλισμός της πρέπει να έχουν διαχωριστεί το πυρηνικό υλικό από τα 300 κιλά συμβατικού εκρηκτικού που χρησιμοποιούνταν για την πυροδότηση. Η απενεργοποίηση πραγματοποιείται στα πλαίσια της επιδίωξης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να μειωθεί ο αριθμός και ο ρόλος των πυρηνικών όπλων στο οπλοστάσιο των ΗΠΑ.

Αμερικανοί ειδικοί αρνούνται να δηλώσουν πόσες τέτοιες βόμβες είχαν κατασκευαστεί μέχρι το 1997 που σταμάτησε η παραγωγή τους.
  tovima
Αν Ψάχνεις για δουλειά μπες ΕΔΩ.www.careerjet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...