Τετάρτη, Οκτωβρίου 19, 2011

Δεκάδες οι παράνομες,... χωματερές στην Ελλάδα

Αντιμέτωπη με κυρώσεις από την Ε.Ε. η Ελλάδα καθώς εξακολουθούν να λειτουργούν 82 παράνομες χωματερές.

Απογοητευτική είναι η πορεία σφραγίσματος ή αποκατάστασης των παράνομων χωματερών που λειτουργούν στην Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην 4η έκθεση προόδου που παρέλαβε ο Σλοβένος Επίτροπος Περιβάλλοντος κ. Γιάνες Ποτότσνικ στις 26 Ιουλίου 2011 (και καλύπτει την περίοδο μέχρι τις 30 Ιουνίου 2011), καθώς φαίνεται να εξακολουθούν να λειτουργούν τουλάχιστον 82 χωματερές.Τα στοιχεία ανακοίνωσε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιώργος Παπανικολάου που έκανε ερώτηση στον Επίτροπο για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ από την πλευρά της Ε.Ε. συμπληρώνεται πως στα μέσα Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τις αρμόδιες ελληνικές αρχές για να συζητήσει την κατάσταση και να εντοπιστούν οι λόγοι που οδήγησαν στην μη επίτευξη του κύριου στόχου του σχεδίου δράσης.
Πλέον, εξαιρετική σημασία θα έχουν οι αποφάσεις που θα πάρει η Επιτροπή καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο και να ζητήσει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων προκειμένου να πετύχει την πλήρη συμμόρφωση της Ελλάδας στις ευρωπαϊκές οδηγίες.
Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με την απόφαση C-502/03 καταδίκασε την Ελλάδα λόγω της έλλειψης κατάλληλης περιβαλλοντικής υποδομής για τη διαχείριση των αποβλήτων και της ανεξέλεγκτης και παράνομης διάθεσης τους. Η Ελλάδα είχε ενημερώσει την Επιτροπή ότι εκπονήθηκαν δύο σχέδια δράσης που αφορούσαν στο κλείσιμο όλων των παράνομων χωματερών μέχρι τον Ιούνιο του 2011 και στην αποκατάστασή τους έως το 2012.
www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...