Δευτέρα, Οκτωβρίου 17, 2011

Πείτε μας πόσο,... χρονών είστε…



Για να σας πούμε τι θα τρώτε

Κάθε ηλικία έχει διαφορετικές ανάγκες και άρα και διαφορετικές διατροφικές απαιτήσεις. Οι τροφές είναι καύσιμο για το σώμα μας και όταν είναι αυτό που πρέπει και ανάλογα με την ηλικία το αποτέλεσμα στο πώς φαινόμαστε αλλά και στο πώς νιώθουμε είναι αισθητό. Αν είστε από τις γυναίκες που θέλουν να χαρίζουν στον εαυτό τους το καλύτερο σε κάθε ηλικία διαλέξτε δεκαετία και ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:
ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ 200 ΕΥΡΩ!!!
Αν είστε 20-30 ετών

Στόχος: Ενδυνάμωση, τόνωση, πρόληψη ακμής, ξεπρήξιμο, αποφυγή κυτταρίτιδας, αύξηση ανοσοποιητικού.

Τι συμβουλεύει η ειδικός: Αν ανήκετε σε αυτό το ηλικιακό group, είναι η καλύτερη περίοδος για να χτίσετε από νωρίς ένα υγιές, γερό σώμα που να αντέχει τον άστατο τρόπο ζωής σας (ξενύχτια, ακατάστατες ώρες φαγητού, αρκετό αλκοόλ, διάβασμα τις πρώτες πρωινές ώρες κ.λπ.).
Ένα πολύ απλό, αλλά σημαντικό ζήτημα που θα πρέπει όλες εσείς μεταξύ 20 και 30 ετών να ελέγχετε τακτικά (σίγουρα μία φορά το χρόνο), είναι τα επίπεδα του σιδήρου σας, (σίδηρος ορρού, φερριτίνη και αιματοκρίτης).

Η έλλειψή του μπορεί να προκαλεί μόνιμο αίσθημα κόπωσης, που θα σας οδηγεί συνεχώς στο ψυγείο, για να φάτε ό,τι βρεθεί μπροστά σας (συνήθως γλυκά ή πολύ αλμυρές τροφές), προκειμένου να νιώσετε πιο δυνατή στην εξοντωτική καθημερινότητα σας. Συζητήστε με τον παθολόγο σας, για να κάνετε έναν έλεγχο των επιπέδων του σιδήρου σας και στην συνέχεια κάντε έξυπνες αλλαγές στη διατροφή σας:

Μη φύγετε από το σπίτι, αν δεν πάρετε μαζί σας μία μπάρα δημητριακών ή μία χούφτα ωμούς και ανάλατους ξηρούς καρπούς, μαζί με 4-5 αποξηραμένα δαμάσκηνα. Με αυτό τον τρόπο παίρνετε ήδη μεγάλο μέρος των βιταμινών που έχετε ανάγκη/ημέρα.

Αντικαταστήστε τον απογευματινό σας καφέ με ένα απολαυστικό mixer φρούτων και θα σας βοηθήσουν με την κυτταρίτιδα (αφού περιέχουν κάλιο και βιταμίνες), την κατακράτηση αλλά και την τρελή επιθυμία σας για σοκολάτα που χειροτερεύει τα ξεσπάσματα ακμής!

Σε όποιο fast food και αν καταλήξετε να τρώτε παραγγείλτε σαλάτα με όσο το δυνατόν περισσότερα χρώματα π.χ. κόκκινα (πιπεριά), πράσινο (μαρούλι, ρόκα, σπανάκι), κίτρινο (καλαμπόκι), πορτοκαλί (καρότο) και άπαχη πρωτεΐνη π.χ. κοτόπουλο, γαλοπούλα, τόνος κ.λπ.).

Φροντίστε να τρώτε αβγό 2 με 3 φορές την εβδομάδα και κόκκινο κρέας επίσης 1 με 2 φορές, για αύξηση της ενέργειας και της απόδοσης (πνευματικής ή σωματικής). Μη ξεχνάτε να βάζετε πολύ λεμόνι στο κόκκινο κρέας (μπιφτέκι, φιλέτο) για να απορροφάται έτσι καλύτερα, λόγω της βιταμίνης C, ο σίδηρος.

Μη συνδυάζετε το τυρί με το αβγό ή το κρέας, επίσης για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Αν είστε 30-40 ετών

Στόχος: Πρόληψη γήρανσης δέρματος, αύξηση αντιοξειδωτικών, αποφυγή πεπτικών προβλημάτων (δυσπεψία, δυσκοιλιότητα), προσαρμογή σε αυξημένο stress και έντονες εργασιακές απαιτήσεις.

Τι συμβουλεύει η ειδικός: Για εσάς την γυναίκα, των 30-40 που τρέχει από τη δουλειά στον παιδότοπο και κάνει όλες τις δουλειές του σπιτιού, το να προσέχει τι τρώει, είναι κάτι που επιβάλλεται για να είναι υγιής, να νιώθει και να φαίνεται καλά.

Το πρωί τρώτε οπωσδήποτε γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, συνδυασμένο με φρούτα του δάσους π.χ. φράουλες ή cranberries. Θα σας δώσει τα απαραίτητα προβιοτικά για καλή πέψη και το ασβέστιο που σε αυτή τη δεκαετία, αρχίζει να μειώνεται, ενώ τα φρούτα του δάσους, φράουλες, cranberries και όλα τα είδη berries που θα βρείτε σε φρέσκια ή αποξηραμένη μορφή, περιέχουν πιο πολλά αντιγηραντικά συστατικά, από την ακριβοπληρωμένη κρέμα νυκτός!

Καθιερώστε μόνο το αναποφλοίωτο καστανό ρύζι και τα μακαρόνια ολικής αλέσεως, που είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που σας ηρεμούν και βοηθούν τον οργανισμό σε καταστάσεις stress. Φάτε τα όμως μόνο το μεσημέρι, για να μην πάρετε βάρος και πείτε όχι σε οτιδήποτε λευκό π.χ. λευκό ψωμί, μακαρόνια, ρύζι κ.λπ.

Προσθέστε στις σαλάτες σας λιναρόσπορο, ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο, σουσάμι. Αυτά τα σποράκια είναι θαυματουργά όσο αφορά τα ευεργετικά τους συστατικά και κυρίως τα Ω-3, Ω-6 και Ω-9 που χρειάζεστε σε αυτήν την ηλικία.

Βάλτε στη ζωή σας κάθε απόγευμα έναν χυμό από ρόδι και πράσινο τσάι. Συστατικά με έντονη αντιοξειδωτική δράση που προστατεύουν τον οργανισμό και το δέρμα από τις επιθέσεις του περιβάλλοντος και τη γήρανση.

Μειώστε το κόκκινο κρέας αλλά αντικαταστήστε το με ψάρι, όσπρια συνδυασμένα με ρύζι και άλλες πρωτεΐνες υψηλής αξίας.

Αντικαταστήστε το ψωμί με κριθαρένιο παξιμάδι, που χορταίνει περισσότερο με μικρότερη ποσότητα και άρα μας συμφέρει!

Αν είστε 40 – 50 ετών

Στόχος: Προστασία από ασθένειες (υπέρταση, αυξημένη χοληστερόλη), όχι αύξηση βάρους, ενδυνάμωση σκελετού, αποφυγή πεπτικού πρηξίματος, δυσκοιλιότητας, μείωση κατακράτησης

Τι συμβουλεύει η ειδικός: Αν ανήκετε σε αυτό το ηλικιακό group, μη σκέφτεστε ότι είναι αργά για να προσέξετε τη διατροφή και τον οργανισμό σας. Ίσα ίσα τώρα είναι που θα πρέπει να είστε πιο προσεκτικές, γιατί οι γυναικείες ορμόνες αρχίζουν να μειώνονται και ο οργανισμός χρειάζεται την άμυνα και την προστασία που μπορούν να του προσφέρουν οι σωστές τροφές. Μην ξεχνάτε στα πλαίσια της πρόληψης, να κάνετε ένα ετήσιο check up που να περιλαμβάνει και ορμονικό έλεγχο, ενώ αν έχετε θυρεοειδή, θα πρέπει να τον τσεκάρετε κάθε 6 μήνες. Όσο αφορά τις διατροφικές σας συνήθειες, προσέξτε τα εξής:

Προσέξτε το αλάτι που καταναλώνετε καθημερινά, άμεσα ή έμμεσα (κρυμμένο σε τροφές). Επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν ότι το διατροφικό αλάτι, αυξάνει την πίεση και μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης δημιουργεί κατακρατήσεις και οιδήματα στο σώμα, που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα. Εκτός από το να μειώσετε το αλάτι, που προσθέτετε στις τροφές σας, πρέπει να βάλετε στη ζωή σας τροφές που περιέχουν κάλιο, που στην ουσία είναι το αντίθετο του νατρίου (αλατιού) και εξισορροπεί το αλάτι στο σώμα μας. Οι τροφές που το περιέχουν είναι όλα τα φρούτα και τα λαχανικά και κυρίως το σπανάκι, η τομάτα, το μπρόκολο, το αχλάδι και η μπανάνα, τα άπαχα γαλακτοκομικά, τα ζυμαρικά ολικής και οι φακές.

Δώστε προσοχή στον σκελετό και τα οστά σας. Τα γαλακτοκομικά είναι λύση, φυσικά τα ημίπαχα, κυρίως το γιαούρτι και το τυρί, που έχουν ένζυμα και είναι πιο εύπεπτα από το γάλα. Αν θέλετε γάλα, επιλέξτε αυτό με τη χαμηλή λακτόζη, αν έχετε πεπτικά φουσκώματα ή αλλιώς το κανονικό αγελαδινό με μειωμένα λιπαρά. Εκτός από τα γαλακτοκομικά, τροφές θησαυροί για τα κόκαλα μας είναι οι ανάλατοι ξηροί καρποί, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και τα μικρά ψαράκια, όταν τρώγονται ολόκληρα.
Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες αυτή τη δεκαετία για το πεπτικό σας σύστημα, αλλά και για τη χοληστερόλη ή την υπέρταση. Νέες έρευνες υποστηρίζουν ότι η βρόμη και το κριθάρι περιέχουν ίνες, όπως η β-γλυκάνη, που είναι απαραίτητες γιατί εκτός από κορεσμό και βοήθεια στην απώλεια βάρους, προστατεύουν και από την υψηλή χοληστερόλη. Τρώτε λοιπόν συχνά βρόμη, μούσλι, κριθαρένιο παξιμάδι σε σαλάτες ή ντάκο με ντομάτα, φέτα light και ελαιόλαδο.

Το κόκκινο κρασί (1-2 ποτήρια/ημέρα), τα όσπρια (φασόλια, ρεβίθια, αρακάς), τα 2-3 φρούτα την ημέρα, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και κυρίως κριθάρι και βρόμη είναι οι τροφές που πρέπει να μπούνε στη ζωή σας, κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας, ενώ το κόκκινο κρέας να μειωθεί αισθητά καθώς και τα ολόπαχα γαλακτοκομικά.

Το μυστικό

Αν είστε 20 – 30 ετών κάντε όλες τις κοντινές μετακινήσεις σας με ποδήλατο! Είναι stylish, eco friendly και γυμνάζει υπέροχα τα πόδια. Αν είστε 30 – 40 ετών το pilates κάνει θαύματα στους κοιλιακούς μύες! Μη χάνετε χρόνο…ξεκινήστε! Αν είστε μεταξύ 40 – 50 ετών το περπάτημα, ο χορός και η yoga ή το Pilates πρέπει να εναλλάσσονται για να νιώθετε καλά ψυχικά και να εξισορροπούν οι ορμόνες.

Πηγή: omorfamystika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...