Κυριακή, Οκτωβρίου 02, 2011

Έφτιαξαν βιονικά δάκτυλα...


Η 42χρονη Μαρία Αντόνια Ιγκλέσιας έχασε όλα τα δάκτυλα των χεριών της το 2003, αλλά τώρα μπορεί και πάλι να χρησιμοποιεί τα χέρια της Ειδικοί ανακοίνωσαν πως δημιούργησαν τα πρώτα βιονικά δάκτυλα – μια συσκευή που ελπίζουν ότι θα αλλάξει τη ζωή των εκατοντάδων χιλιάδων ασθενών σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι ζουν με μερικό ακρωτηριασμό των χεριών τους.
Τα βιονικά δάκτυλα ονομάζονται ProDigits, διαθέτουν δικό τους κινητήρα και δημιουργήθηκαν από την εταιρεία Touch Bionics, η
οποία έχει επινοήσει και το πρώτο βιονικό χέρι (το I-Limb).
Η συσκευή ProDigits προσαρμόζεται στην παλάμη του ασθενούς και τα νέα δάκτυλα λυγίζουν, πιάνουν, σηκώνουν και δείχνουν.
Οι κατασκευαστές της συσκευής ελπίζουν ότι θα βοηθήσει σημαντικά τους ασθενείς με μερικό ακρωτηριασμό του χεριού, οι οποίοι υπολογίζονται σε 52.000 στην Ευρώπη, σε 40.000 στις ΗΠΑ και σε 1,2 εκατομμύρια παγκοσμίως.

Οι ακρωτηριασμοί των δακτύλων μπορεί να οφείλονται σε συγγενή (εκ γενετής) δυσμορφία, σε τραυματισμό ή σε νόσο.
Ο ακρωτηριασμός έστω και δύο δακτύλων αφήνει τον ασθενή με διαταραχή κατά 20-40% στη χρήση του χεριού, αναλόγως με τα δάκτυλα που έχουν ακρωτηριαστεί (ο ακρωτηριασμός του αντίχειρα λ.χ. διαταράσσει τη λειτουργικότητα του χεριού κατά 40%).
Μία από τους ασθενείς που ήδη έχουν εφοδιαστεί με τη νέα συσκευή είναι η πρώην πιανίστρια Μαρία Αντονία Ιγκλέσιας (φωτογραφία), από την Καταλονία, η οποία υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2003 σε ακρωτηριασμό όλων των άκρων της έπειτα από σηπτικό σοκ αγνώστου αιτιολογίας.

Όπως δήλωσε, τα νέα δάκτυλα της επιτρέπουν έπειτα από 6,5 χρόνια να γράφει, να χρησιμοποιεί μαχαιροπίρουνα και να πίνει από ποτήρι - δραστηριότητες που έως πρότινος ήταν σχεδόν απαγορευτικές γι' αυτήν.

Πως λειτουργούν

Τα νέα δάκτυλα προσαρμόζονται σε ό,τι έχει απομείνει από το χέρι και ελέγχονται με μυο-ηλεκτρικούς αισθητήρες οι οποίοι καταγράφουν τα μηνύματα από τους μυς των εναπομεινάντων δακτύλων ή της παλάμης.
Εναλλακτικά, μπορούν να ελεγχθούν με ένα ευαίσθητο στην πίεση χειριστήριο αφής (touchpad), το οποίο βασίζεται στο εναπομείνον δάκτυλο ή στον ιστό που περιβάλλει το σύστοιχο οστό (μετακάρπιο) για να τροφοδοτηθεί με την πίεση που χρειάζεται και έτσι να ενεργοποιηθεί το ή τα τεχνητά δάκτυλα.
Η συσκευή διαθέτει επίσης έναν ειδικό αισθητήρα που της επιτρέπει να ανιχνεύσει πότε κλείνει γύρω από ένα αντικείμενο, ώστε να μην το συνθλίψει την ώρα που το πιάνει. Με αυτό τον τρόπο, μπορούν οι ασθενείς να πιάνουν με ασφάλεια και με διάφορους τρόπους τα αντικείμενα.
Τα βιονικά δάκτυλα προσαρμόζονται σε κάθε ασθενή ξεχωριστά και διατίθενται με διάφορα εξωτερικά καλύμματα – από υψηλής τεχνολογίας μαύρο δέρμα που θυμίζει ρομπότ έως ένα κάλυμμα που μοιάζει με ανθρώπινο δέρμα.
Το κόστος τους κυμαίνεται από 35.000 έως 45.000 λίρες (περίπου 39.000 έως 50.000 ευρώ) και συμπεριλαμβάνει την κατασκευή της συσκευής, την εργοθεραπεία που γίνεται στον ασθενή και το κάλυμμα.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
tanea 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...