Δευτέρα, Οκτωβρίου 03, 2011

Ισραηλινός στρατηγός,... στην Αθήνα


Ισραηλινός στρατηγός στην Αθήνα

Είχε μεταβεί και στην Κύπρο για στρατιωτική συνεργασία
Την Παρασκευή απογειώθηκαν από ισραηλινά αεροδρόμια μαχητικά F-15, καθώς υπήρξαν πληροφορίες για παρενόχληση από την Τουρκία ισραηλινών εμπορικών αεροσκαφών
Ο διευθυντής του πολιτικού και στρατιωτικού τμήματος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας στρατηγός ε.α.  Άμος Γκιλάντ αναμένεται την Τρίτη να έρθει στην Αθήνα σε μία κρίσιμη περίοδο για τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν και το πρόγραμμα του ισραηλινού στρατηγού δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί πιστεύεται ότι θα έχει συνομιλίες με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Ο Ισραηλινός στρατηγός είχε επισκεφθεί και την Κύπρο, αλλά τίποτα δεν είχε ανακοινωθεί από τις συνομιλίες που είχε με την κυπριακή στρατιωτική ηγεσία.

Την Παρασκευή οι Τούρκοι πραγματοποίησαν νυκτερινές αεροναυτικές ασκήσεις στη θαλάσσια περιοχή της Λεμεσού, μεταξύ του Ακρωτηρίου Λεμεσού και της πλατφόρμας της Noble Energy, στο Οικόπεδο 12, συντηρώντας κλίμα έντασης στην περιοχή. Την ίδια ώρα απογειώθηκαν από ισραηλινά αεροδρόμια ισραηλινά μαχητικά, F-15, καθώς υπήρξαν πληροφορίες για παρενόχληση από την Τουρκία ισραηλινών εμπορικών αεροσκαφών. Κανένα επεισόδιο όμως δεν σημειώθηκε.

Σήμερα, εκτός απροόπτου. λήγουν οι έρευνες του «Πίρι Ρέίς» και εν συνεχεία θα αποστείλει στην Άγκυρα τα στοιχεία που είχε συλλέξει όλη αυτή την εβδομάδα για αξιολόγηση τους. Όλο αυτό το διάστημα το ηλικίας 40 και πλέον ετών τουρκικό ερευνητικό σκάφος συνοδευόταν (σε απόσταση ασφαλείας) από τουρκική φρεγάτα.

Την ίδια ώρα το ρωσικό ενδιαφέρον για τα κυπριακά οικόπεδα αναθερμαίνεται και από τη Λευκωσία οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυπριακή κυβέρνηση αναμένεται να δώσει άδειες για γεωτρήσεις και σε ρωσικές εταιρίες κολοσσούς σε γειτονικά οικόπεδα, με το Οικόπεδο 12, όπου πιστεύεται ότι υπάρχει μεγάλο απόθεμα υδρογονανθράκων. Η κίνηση αυτή θεωρείται από διπλωματικούς κύκλους στη Λευκωσία ως μοίρασμα των οικοπέδων και σε άλλους ενεργειακούς παίχτες, βάζοντας έτσι στο παιχνίδι και άλλες χώρες.
Δεν πέρασε εξάλλου απαρατήρητο στη Λευκωσία, αλλά και στην Άγκυρα, η ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι αποστέλλει στη Μεσόγειο μία μοίρα του ρωσικού στόλου στην οποία περιλαμβάνεται και το μοναδικό (πυρηνοκίνητο) αεροπλανοφόρο του διαθέτει η Ρωσία.

Οι σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας φαίνεται ότι εισέρχονται σε μία κρίσιμη φάση με όλα όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Μόλις προχθές ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας κ. Τανέρ Γιλντίζ ανακοίνωσε ότι επειδή δεν επιτεύχθηκε η επιθυμητή έκπτωση έδωσε τέλος στη σύμβαση για αγορά φυσικού αερίου στην Τουρκία.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...