Τετάρτη, Οκτωβρίου 19, 2011

Γιατί ο Παπανδρέου «άνοιξε»,... πόλεμο με τις τράπεζες


Τη μήνιν του πρωθυπουργού φαίνεται να συγκεντρώνουν εκ νέου οι τράπεζες. Η επιθετική του αναφορά του κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ήταν ενδεικτική.
«Είναι αυτονόητο ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας και η προστασία του μας ενδιαφέρει. Όμως θέλω να υπογραμμίσω ότι το συμφέρον των τραπεζών δεν ταυτίζεται πάντα και απαραίτητα με
το συμφέρον της χώρας. Πρέπει ο κάθε παράγοντας του δημόσιου βίου να σταθεί στο ύψος των εθνικών περιστάσεων» επισήμανε ο Παπανδρέου.
ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ 200 ΕΥΡΩ!!!
Παράλληλα, τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν σε περίοδο κρίσης, οι τράπεζες να μην παρέχουν ρευστότητα σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν πρόβλημα στο να επιβιώσουν.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε εντύπωση.
Ωστόσο, μια απλή ματιά, στα τελευταία διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αναφορικά με την πορεία των χορηγήσεων, αρκούν για να πείσουν για του λόγου το αληθές. Συγκεκριμένα, εδώ και περίπου οκτώ μήνες ο ρυθμός αύξησης των δανείων είναι αρνητικός.
Το γεγονός αποδίδεται στο ότι έχουν πάψει να εκδίδονται νέα δάνεια, λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το συνολικό υπόλοιπο των δανείων να βαίνει από μήνα σε μήνα μειούμενο, κάτι το οποίο είχε να συμβεί εδώ και πολλές δεκαετίες.
Ειδικά από τα μέσα της δεκαετίας του ’90 και μετά, σημειώθηκε τέτοια έκρηξη στην έκδοση νέων δανείων, που καθιστά τη σημερινή κατάσταση ακόμα πιο δυσάρεστη.
Το πλέον δυσάρεστο όλων όμως έχει να κάνει με το γεγονός ότι παράλληλη πτωτική πορεία με τις χορηγήσεις ακολουθούν και οι καταθέσεις, οι οποίες πηγαίνουν επίσης από το κακό στο χειρότερο.
Μέσα σε διάστημα μικρότερο των 18 μηνών, έχει σημειωθεί μια απομείωση της τάξης των περίπου 60 δισ. ευρώ, η οποία βαίνει συνεχώς αυξανόμενη, με πολύ μικρά διαλείμματα, τα οποία σημειώνονται που και που.
Αυτά τα διαλλείματα όμως δεν φαίνονται ικανά για να ανατρέψουν την γενικότερη αρνητική τάση, τόσο στα δάνεια όσο και στις καταθέσεις.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...