Σάββατο, Οκτωβρίου 22, 2011

Το ροχαλητό,... σκοτώνει τον έρωτα


Το ροχαλητό δεν είναι πρόβλημα μόνο γι΄ αυτούς που είναι υποχρεωμένοι να το ακούν. Μπορεί επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία αυτού που ροχαλίζει, καθώς επηρεάζει τα πάντα, από τη σεξουαλική ζωή του μέχρι τις πιθανότητες να πεθάνει πρόωρα από καρδιακή προσβολή ή από εγκεφαλικό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Δε Τάιμς" ακόμη και στις ήπιες περιπτώσεις, πολλές φορές το ροχαλητό προκαλεί προβλήματα. Πρόσφατες έρευνες στη Βρετανία δείχνουν ότι 60% αυτών που ροχαλίζουν υποχρεώνεται να κοιμάται σε άλλο υπνοδωμάτιο, με τις προβλέψιμες επιπτώσεις που αυτό μπορεί να έχει στη σεξουαλική ζωή τους. Έτσι, πάνω από τα μισά ζευγάρια που ερωτήθηκαν, παραδέχθηκαν ότι κάνουν σεξ λιγότερο από μία φορά τον μήνα.

 www.careerjet.grΑν ψάχνεις για δουλειά.
 
Αυτό που ανησυχεί τα τελευταία χρόνια τους γιατρούς είναι το άλλο άκρο. Αυτοί που ροχαλίζουν πολύ, μπορεί να αγωνίζονται για να πάρουν ανάσα στον ύπνο τους και τα επίπεδα του οξυγόνου στον οργανισμό τους να πέφτουν τόσο χαμηλά ώστε να μπλαβίζουν.

Αντίδραση επιβίωσης
Η έλλειψη του οξυγόνου προκαλεί μια αντίδραση επιβίωσης, η οποία τους ξυπνά για λίγο ώστε να μην πεθάνουν από ασφυξία. Πρόκειται για έναν κύκλο ροχαλητού, παρεμπόδισης της αναπνοής και αφύπνισης που μπορεί να επαναληφθεί εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια μιας νύκτας (κάποιος ροχαλίζει ηχηρά, μοιάζει να κρατάει την αναπνοή του για διάστημα από 15 δευτερόλεπτα έως ένα λεπτό ή και περισσότερο, μετά βγάζει έναν ήχο σαν πλατάγισμα και ξαναρχίζει το σταθερό ροχαλητό).

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα έναν πολύ «κακό» ύπνο που προκαλεί σε αυτόν που ροχαλίζει προδιάθεση για πολλά προβλήματα υγείας, ανάμεσα στα οποία η υψηλή αρτηριακή πίεση και οι καρδιοπάθειες. Επίσης, αισθάνεται νυσταγμένος κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που τον καθιστά ευερέθιστο, αμβλύνει την κρίση του και εμποδίζει την ικανότητά του να κάνει διάφορα πράγματα, π.χ. να οδηγεί.

Υπολογίζεται ότι έως και ένας στους έξι οδηγούς νταλίκας μπορεί να πάσχει από το σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας (υπνοαπνοϊκό σύνδρομο, Οbstructive Sleep Αpnoea Syndrome, ΟSΑS). Η κόπωση εξαιτίας του συνδρόμου τούς καθιστά επικίνδυνους για τον εαυτό τους και τους άλλους εξίσου με αυτούς που πίνουν και οδηγούν.

Το υπνοαπνοϊκό σύνδρομο είναι συνηθέστερο σε άνδρες πάνω από τα 35 που είναι υπέρβαροι και καπνίζουν. Εντοπίζεται όμως και σε πολλές γυναίκες, καθώς και σε παιδιά.

Οι τρόποι θεραπείας

● Εξαρτάται από τη σοβαρότητα της κατάστασης
● Στις ηπιότερες περιπτώσεις, τα τρία μέτρα που πρέπει να λάβετε και κάνουν θαύματα είναι να χάσετε βάρος, να σταματήσετε το κάπνισμα και να αποφεύγετε το πολύ αλκοόλ
● Στις πιο επίμονες περιπτώσεις, η αιτία μπορεί να είναι ανατομική- φλεγμονές ή πρήξιμο του εσωτερικού της μύτης
● Τα αντιφλεγμονώδη σπρέι που ανοίγουν τα ρουθούνια είναι συνήθως πολύ αποτελεσματικά
● Οι χειρουργικές επεμβάσεις- για να κοπούν πολύποδες, αμυγδαλές ή αδενοειδείς εκβλαστήσεις- μπορεί να βοηθήσουν προσεκτικά επιλεγμένους ασθενείς
● Πολύ αποτελεσματικές είναι οι συσκευές συνεχούς θετικής πίεσης των αεραγωγών (CΡΑΡ). Δημιουργούν ένα ήπιο ρεύμα αέρα στη μύτη μέσω μιας μικρής ρινικής μάσκας. Μπορεί να φαίνεται άβολο να κοιμάσαι μ΄ αυτή, όμως μπορεί να αλλάξει τη ζωή- τη δική σου και του/της συντρόφου σου, που θα μπορεί επιτέλους να κοιμάται καλά τη νύχτα

Το σύνδρομο αποφρακτικής υπνικής άπνοιας


 Από το σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας μπορεί να υποφέρει οποιοσδήποτε ροχαλίζει και αισθάνεται νυσταγμένος στη διάρκεια της ημέρας. Η λεγόμενη κλίμακα Εpworth είναι το εργαλείο που χρησιμοποιούν οι γιατροί για να διαπιστώσουν το τελευταίο. Αν ροχαλίζετε, αναρωτηθείτε πόσο πιθανόν είναι να «γλαρώσετε» ή να αποκοιμηθείτε (αντί να αισθάνεστε απλώς κουρασμένος/η)

στις παρακάτω καταστάσεις.

Βαθμολογήστε κάθε απάντηση από 0 ως 3, όπου 0 = δεν «γλαρώνω» ποτέ, 1 = μικρή πιθανότητα να αποκοιμηθώ, 2 = μπορεί και να αποκοιμηθώ, και 3 = πολύ πιθανόν να αποκοιμηθώ.

Πηγή : ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...