Κυριακή, Οκτωβρίου 30, 2011

Οι τράπεζες αγωνιούν,... για ενδεχόμενη κρατικοποίηση τους


"Μάχη" δίνουν οι εγχώριοι τραπεζίτες έτσι ώστε να αποφύγουν την κρατικοποίηση τους , μέσω της προσφυγής τους στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), μετά την απόφαση στις Βρυξέλλες για εθελοντικό «κούρεμα» στο 50% της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων.
Στόχος της Ευρωζώνης είναι το ελληνικό χρέος να μειωθεί μέχρι το 2020 στο 120% του ΑΕΠ, συνολικά
δηλαδή κατά 100 δισ. ευρώ περίπου και σε αυτό το στόχο σημαντικό ρόλο καλούνται να παίξουν και οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες εκτιμάται ότι κατέχουν περίπου 50 – 60 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα.
Χθες ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι βάση της νομοθεσίας αλλά και του Μνημονίου θα συμπληρώναμε εμείς, η προσφυγή των τραπεζών στο ΤΧΣ γίνεται με την έκδοση κοινών και όχι προνομιούχων μετοχών.
«Η νομοθεσία σήμερα προβλέπει ότι αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πραγματοποιηθεί μέσω του ΤΧΣ, θα γίνει με την έκδοση κοινών μετοχών. Όμως εάν μπορούμε να βρούμε σχήμα ώστε τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να μην επιβαρύνουν ούτε προσωρινά το χρέος, θα το προτιμήσουμε. Εάν λογιστούν στο χρέος, οι νέες μετοχές θα είναι και περιουσία του δημοσίου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
Επίσης ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπολογισθούν και οι πιθανές υπεραξίες που θα βγάλει το Δημόσιο αν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών διενεργηθεί με έκδοση κοινών μετοχών.
Άφησε όμως και ένα παράθυρο ανοιχτό για εναλλακτικές κινήσεις όσον αφορά αυτό το ζήτημα, καθώς διευκρίνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί να βρεθεί σχήμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από το Δημόσιο μέσω του οποίου να μην αυξάνεται το χρέος.
Στάση αναμονής από τις τράπεζες
Από την μεριά τους οι Έλληνες τραπεζίτες περιμένουν και αυτοί τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με το Διεθνές τραπεζικό λόμπυ (IIF) οι συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση θα είναι συνεχείς και σε στενή συνεργασία.
Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα προβλέπεται ότι η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από το δημόσιο τομέα θα γίνει με 30 δισ. ευρώ από το πακέτο των 100 δισ. ευρώ, ενώ τα επιπλέον 30 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν πιθανόν ως δέλεαρ για τη συμμετοχή των ιδιωτών.
Ο κ. Βενιζέλος άφησε ανοιχτό στην χθεσινή συνέντευξη τύπου και το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφορετική μεταχείριση των ελληνικών τραπεζών έναντι των ξένων, πάντα σύμφωνα με γνώμονα τη διεθνή πρακτική.
«Η Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) υπέβαλε πρόταση με διαφορετική μεταχείριση των ομολόγων ελληνικών και ξένων τραπεζών. Στο μέτρο που πληρούνται οι διεθνείς προϋποθέσεις, θα το εξετάσουμε και θα κάνουμε το καλύτερο γιατί είμαστε και μέτοχοι, και εγγυητές» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Σύμφωνα με πρόταση του ΟΔΔΗΧ το 70% της αξίας του «κουρεμένου» ομολόγου θα ανταλλάσσεται με νέο ομόλογο πολυετούς διάρκειας και το 30% θα καταβάλλεται σε μετρητά.
Η δεύτερη πρόταση της ΕΕΤ προέβλεπε «κούρεμα» 57,5%. Έδινε ως αντάλλαγμα, μετρητά που αντιστοιχούσαν στο 22,5% της ονομαστικής αξίας του παλαιού ομολόγου και νέο 20ετές ομόλογο Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς καμία εγγύηση, ονομαστικής αξίας ίσης με το 20% της ονομαστικής αξίας του παλαιού ομολόγου.
Τέλος ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι τα βασικά εποπτικά κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών (core Tier 1) θα πρέπει να διαμορφώνονται στο 10%.
newscode
MillionaireMatch.com - the best dating site for sexy, successful singles!
MillionaireMatch.com - the best dating site for sexy, successful singles!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...