Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2011

Γκρούεφσκι: Βολές προς ΕΕ,... για μονομερείς πιέσεις στο θέμα του ονόματος


Γκρούεφσκι: Βολές προς ΕΕ για μονομερείς πιέσεις στο θέμα του ονόματος 

Στόχος τους είναι η απαξίωσή μας ενώπιον της κοινής γνώμης, δήλωσε
Ευθείες βολές κατά της Διεθνούς Κοινότητας και κυρίως κατά της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EE) για «άσκηση μονομερών πιέσεων» προς την ΠΓΔΜ, με στόχο να αποδεχτεί η χώρα «μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας, με οποιοδήποτε τίμημα», εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι σε συνέντευξή του στο κρατικό πρακτορείο της χώρας, «ΜΙΑ».
Ψάχνεις για δουλειά...;
Σύμφωνα με τον κ. Γκρούεφσκι, μοχλός των πιέσεων αυτών είναι οι διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην πρόσφατη έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, η οποία δημοσιεύτηκε στις 12 Οκτωβρίου, και οι σχετικές αναφορές του Επιτρόπου, αρμόδιου για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, για αδυναμία της χώρας όσον αφορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα, ο κ.Γκρούεφσκι κατηγόρησε την ΕΕ ότι αποφεύγει να ασκήσει την παραμικρή πίεση προς την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υποστήριξε ακόμη ότι η «νέα τακτική μεμονωμένων ατόμων ή μέρους της Διεθνούς Κοινότητας να ασκούνται πιέσεις» στη χώρα του αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας, «με μοχλό ισχυρισμούς ότι δεν κάνουμε αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις και μέσω της υπερβολικής παρουσίασης των αδυναμιών της χώρας, είναι λανθασμένη και δεν πρόκειται να αποφέρει το επιδιωκόμενο, αλλά θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα».

«Πιστεύουν ότι, εάν εγώ και η κυβέρνηση αποδεχθούμε κάποια από τις ελληνικές προσεγγίσεις για επίλυση του ονόματος, τότε λύνεται το πρόβλημα αυτό. Ακριβέστερα, πιστεύουν ότι με τη στήριξή μας θα προκύψει ένα επιτυχές δημοψήφισμα. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και ως αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης πεποίθησης, η τακτική τους είναι να ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση και σε εμένα μέσω της υπερβολικής υπογράμμισης αδυναμιών μας ώστε να βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Στόχος τους είναι η απαξίωσή μας ενώπιον της κοινής γνώμης.

»Αναμένουν από εμάς να απαντήσουμε με αποδοχή λύσης με κάθε τίμημα ώστε να χαλαρώσουν αυτού του είδους οι έξωθεν επικρίσεις. Η τακτική αυτή μάς είχε προαναγγελθεί έμμεσα – κάποτε και άμεσα – και δεν είναι σημαντικό ποιος την έχει επινοήσει, μεμονωμένα άτομα στις Βρυξέλλες ή και πιο μακριά. Βλέπουμε τα αποτελέσματα. Η τακτική εφαρμόζεται», πρόσθεσε ο κ.Γκρούεφσκι και εκτίμησε ότι αυτή θα αποτύχει.

«Προσωπικά, νομίζω ότι η τακτική αυτή θα επιφέρει αντίθετο αποτέλεσμα και, δεδομένου ότι ήδη εφαρμόζεται, δεν έχω άλλη επιλογή από το να την αντιμετωπίσω. Επειτα από ένα ή δύο χρόνια, όταν θα αντιμετωπίσουμε το φιάσκο αυτής της τακτικής, οι δύο χώρες θα βρίσκονται πολύ πιο μακριά από τη λύση απ' ό,τι τώρα. Το ζήτημα αυτό δεν λύνεται διά της ισχύος, ιδιαίτερα όχι με αυτό τον τρόπο, όταν όλες οι πιέσεις ασκούνται στη μία πλευρά, ενώ η άλλη σχεδόν δεν δέχεται πιέσεις. Ο λαός λέει:  Αντί το γαϊδούρι, χτυπάνε το σαμάρι», σημείωσε ο κ.Γκρούεφσκι.

Ανέφερε ακόμη ότι η κριτική που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις μεταρρυθμίσεις στην ΠΓΔΜ είναι «αβάσιμη» και στοχεύει στην «προετοιμασία του εδάφους» για ενδεχόμενη απόσυρση της σύστασης της Επιτροπής, του χρόνου, αναφορικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ.

Ο κ.Γκρούεφσκι ισχυρίστηκε ότι το πρόβλημα για την ενταξιακή πορεία της χώρας του δεν είναι οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες ανέφερε ότι η κυβέρνηση του καταβάλλει υπερπροσπάθειες για την υλοποίηση τους, αλλά το θέμα του ονόματος.

«Νομίζω ότι αν δεν μας θέλουν στην ΕΕ, το πιο τίμιο θα ήταν να μας πουν: δεν σας θέλουμε ή όταν επιλύσετε το πρόβλημα που έχετε με την Ελλάδα να μας ειδοποιήσετε. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε κανείς να το σεβαστεί, παρά να επινοούν άλλα ζητήματα και να μας λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν», πρόσθεσε.

«Δεν πιέζουν την Ελλάδα, λόγω της έκρυθμης κατάστασης»

Ανέφερε ακόμη ότι η ΕΕ και η Διεθνής Κοινότητας «είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την Ελλάδα και δεν επιθυμούν να της ασκήσουν επιπλέον πιέσεις, τη στιγμή που η κατάσταση στη χώρα αυτή είναι έκρυθμη και μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, κάτι που κανείς στην ΕΕ δεν θα το ήθελε», σημείωσε.

Ο κ.Γκρούεφσκι κατηγόρησε ακόμη την Ελλάδα ότι, τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει αποφεύγει τις συναντήσεις για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε ότι και αυτές που προηγήθηκαν, μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων των δύο χωρών, δεν είχαν κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο και έγιναν για το «θεαθήναι».

«Η Αθήνα δεν έχει κανένα συμφέρον για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μέσω ενός λογικού συμβιβασμού και θα συνεχίσει να πουλάει το παραμύθι ότι καταβάλλει πολλές προσπάθειες και ότι είμαστε κοντά σε λύση. Με την τακτική της αυτή, η Ελλάδα επιδιώκει να μεταφερθεί όλη η πίεση προς εμάς», είπε.

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση της ΠΓΔΜ

Οι αναφορές του κ.Γκρούεφσκι κατά της ΕΕ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, η οποία καταλόγισε στον κ.Γκρούεφσκι «αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις και συμπεριφορές», ενώ ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης Μπράνκο Τσερβένκοφσκι σημείωσε ότι «πολιτικοί και ηγέτες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον της χώρας τους, όπως ο κ.Γκρούεφσκι, συνήθως έχουν την τύχη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...