Σάββατο, Οκτωβρίου 22, 2011

Πέφτουν οι φόροι,... σαν βροχή


thumb

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την έκτακτη εισφορά, γιγαντώνοντας τα φορολογικά δεινά για τους Έλληνες, οι οποίοι του χρόνου θα πρέπει να πληρώσουν μαζί τον κεφαλικό φόρο του 2011 και αυτόν του 2012.
Η έκτακτη εισφορά για το 2011 θα πρέπει να καταβληθεί σε τρεις δόσεις, αρχής γενομένης από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων που θα υποβάλουμε του χρόνου στην εφορία.

Η εισφορά του 2012 θα παρακρατείται σε μηναία βάση από την εφορία. Η διαδικασία αυτή θα ισχύσει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η πληρωμή θα γίνει με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Να σημειωθεί ότι η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με συντελεστές από 1% έως 3% ανάλογα με το ύψος του δηλούμενου εισοδήματος.
Το μέτρο υπολογίζεται ότι θα πλήξει περισσότερους από 3,5 εκατ. φορολογούμενους οι οποίοι κάθε χρόνο μέχρι και το 2015 θα πληρώνουν για τα εισοδήματά τους φόρο εισοδήματος και έκτακτη εισφορά.

www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.
Κεφαλικός φόρος
Αναλυτικά, ο τρόπος πληρωμής του διπλού κεφαλικού φόρου θα γίνει ως εξής:
1.Ο κεφαλικός φόρος για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011 θα πληρωθεί με το εκκαθαριστικό σημείωμα της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που θα υποβληθεί την άνοιξη του 2012. Το εκκαθαριστικό θα είναι τετραπλό, καθώς σε αυτό θα αναγράφονται: τυχόν πρόσθετος φόρος εισοδήματος που πρέπει να πληρωθεί για τα αποκτηθέντα εισοδήματα του 2011, ο κεφαλικός φόρος επί των εισοδημάτων αυτών, η έκτακτη εισφορά επί των αντικειμενικών δαπανών (αυτοκίνητα άνω των 1.929 κυβικών, σκάφη αναψυχής, αεροσκάφη και πισίνες) και το τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ (400 ευρώ για πόλεις μέχρι 200.000 κατοίκους).
2.Ο κεφαλικός φόρος για τα εισοδήματα του 2012 θα παρακρατείται κάθε μήνα μαζί με τον παρακρατούμενο φόρο εισοδήματος από τους μισθούς και τις συντάξεις, τις οποίες θα περιορίσει και ανάλογα. Η παρακράτηση του κεφαλικού φόρου θα γίνεται με τον συντελεστή που αναλογεί στο ετήσιο εισόδημα από κάθε μισθωτή εργασία. Για παράδειγμα, σε φορολογούμενο με δύο μισθωτές εργασίας, από τις οποίες από την πρώτη παίρνει ετησίως 15.000 ευρώ και από τη δεύτερη 18.000 ευ-ρώ, θα παρακρατούν κεφαλικό φόρο 1% από κάθε δουλειά, δηλαδή 150 ευρώ από την πρώτη δουλειά και 180 ευρώ από τη δεύτερη, ήτοι συνολικά 330 ευρώ.
3.Τα εισοδήματα του 2012 από εργασία ή άλλη πηγή, όπως ενοίκια, θα δηλωθούν στο σύνολό τους με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος την άνοιξη του 2013. Τότε θα έχει πλήρη εικόνα το υπουργείο για το ύψος των εισοδημάτων του φορολογούμενου και θα υπολογίσει τον κεφαλικό φόρο επί του συνόλου αυτών (μισθωτή εργασία, σύνταξη, ελευθέριο επάγγελμα, επιχειρηματική αμοιβή, ενοίκια κ.λπ.). Στο προηγούμενο παράδειγμα, ο φορολογούμενος έχει συνολικό εισόδημα 33.000 ευρώ, οπότε υπάγεται στον συντελεστή 2%, δηλαδή του αναλογεί εισφορά 660 ευρώ. Βάσει του νέου συστήματος θα του έχει παρακρατηθεί ποσό 330 ευρώ στη διάρκεια του έτους και απομένει να πληρώσει άλλα 330 ευρώ. Ως εκ τούτου, το εκκαθαριστικό σημείωμα της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του 2013 θα είναι και αυτό τετραπλό, καθώς θα περιλαμβάνει τυχόν επιπλέον φόρο εισοδήματος, το υπόλοιπο του κεφαλικού φόρου, την έκτακτη εισφορά επί αντικειμενικών δαπανών και τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ.
Με τον τρόπο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών διασφαλίζει ότι ένα τμήμα της ετήσιας εισφοράς θα παρακρατείται και θα αποδίδεται από τον εργοδότη, ενώ το 2012, που είναι και η πλέον κρίσιμη χρονιά, καθώς πρέπει να εμφανίσει πρωτογενή πλεονάσματα, θα έχει αυξημένα έσοδα.
Αλλαγές επήλθαν και στο αφορολόγητο των 9.000 ευρώ. Και συγκεκριμένα περιορίζεται ο αριθμός των φορολογούμενων που έχουν αφορολόγητο πάνω από 5.000 ευρώ αφού η εφορία θα υπολογίζει όχι μόνο το πραγματικό αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει με βάση αντικειμενικές δαπάνες και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα από εργασία 7.500 ευρώ και έχει και ένα αυτοκίνητο με τεκμήριο 2.000 ευρώ χάνει το αφορολόγητο των 9.000 ευρώ και πέφτει στο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Δηλαδή θα επιβαρυνθεί με επιπλέον φόρο 400 ευρώ.
Επίσης με τροπολογία που ετοιμάζεται η εξίσωση του ΕΦΚ στο 80% του πετρελαίου θέρμανσης με το κίνησης θα γίνει μέχρι 15.10.2012, έναν χρόνο νωρίτερα αντί της αρχικής ρύθμισης του Μεσοπρόθεσμου, που προέβλεπε μέχρι 30.9.2013.

Μας δουλεύουν ψιλό γαζί...
Η κυβέρνηση όχι μόνο δείχνει να μην έχει... πάρει είδηση το δράμα που βιώνει ο ελληνικός λαός, αλλά προκαλεί πλέον ανοιχτά τους πολίτες, αποτελειώνοντάς τους με απανωτές ανάλγητες «ρυθμίσεις». Σύμφωνα λοιπόν με νέα ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών, οι φορολογούμενοι, μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα κληθούν να πληρώσουν το 2012 δύο έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης με στόχο να κλείσουν τις «μαύρες τρύπες» και να ενισχύσουν τα έσοδα του νέου προϋπολογισμού. Η νέα παρακράτηση θα γίνεται κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να μειωθεί ακόμη περισσότερο ο μισθός των φορολογούμενων.
Η σχετική τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και θα προβλέπει τα εξής: -Από την 1η Ιανουαρίου του 2012, εκτός από την παρακράτηση φόρου εισοδήματος, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, θα γίνει ακόμη μια παρακράτηση που θα αφορά την εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα του 2012.
-Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2012, που θα υποβληθούν έως το καλοκαίρι του επόμενου έτους και θα αφορούν τα εισοδήματα του 2011, θα έρθει και η εισφορά αλληλεγγύης για τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει φέτος μισθωτοί και συνταξιούχοι.
-Η τελική εκκαθάριση για τις έκτακτες εισφορές θα γίνει με την έκδοση ενός πολυεκκαθαριστικού, που θα περιλαμβάνει και το τέλος επιτηδεύματος, στο οποίο θα έχουν υπολογιστεί όλα τα εισοδήματα που ενδεχομένως να έχουν οι μισθωτοί και συνταξιούχοι.
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...