Παρασκευή, Οκτωβρίου 21, 2011

Εφιαλτικές εκτιμήσεις,... για το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας


Δύο ειδήσεις βγήκαν χθες από την έκθεση της τρόικας για την Ελληνική οικονομία, η οποία και παρουσιάζεται σήμερα στο Eurogroup.
H μια είναι ότι η τρόικα προτείνει την άμεση εκταμίευση της έκτης δόσης το συντομότερο δυνατόν.
Η άλλη είναι ότι η Κομισιόν , η ΕΚΤ και το ΔΝΤ στέλνουν σήμα κινδύνου για το χρέος και την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Συγκεκριμένα η έκθεση περιλαμβάνει εκτιμήσεις που μπορεί να χαρακτηριστούν εφιαλτικές για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το οποίο αναμένεται να φτάσει στα 385 δισ. ευρώ ή 181,4% του ΑΕΠ το 2012 , ενώ υπερβαίνει τα 420 δισ. ευρώ ή το 198% του ΑΕΠ! Αν παράλληλα συνεκτιμηθούν τα δάνεια με εγγυήσεις που θα κληθεί να πληρώσει το Δημόσιο.
Ψάχνεις για δουλειά...;
Για το έλλειμμα η έκθεση προβλέπει πτώση κάτω του 3% του ΑΕΠ όχι νωρίτερα από το 2014. Για το 2011 η τρόικα βλέπει έλλειμμα στο 8,9% κοντά στις εκτιμήσεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού (εκτίμηση για έλλειμμα 8,5%).
Επισημαίνεται ότι μόνο για φέτος η Ελλάδα έχει λάβει μέτρα ύψους 19,5 δισ. ευρώ , ενώ εκκρεμούν προς διευκρίνιση πρόσθετα μέτρα 8,2 δισ. ευρώ για την διετία 2013 – 2014. Η συνολική προσαρμογή αγγίζει τα 62 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2014.
Κατά τα άλλα η έκθεση εντοπίζει σοβαρές καθυστερήσεις σε μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις, ενώ ζητά πολιτική συναίνεση για την πιο γρήγορη εφαρμογή τους.
Επίσης «μαύρες» είναι οι προβλέψεις για την ανεργία , την οποία και τοποθετεί στο 17,5 για το 2013 -2014, ενώ σύμφωνα με την έκθεση η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας δεν αναμένεται πριν το 2013. Για φέτος η ύφεση θα κυμανθεί στα επίπεδα του 5,5% και για το 2012 στο 2,8%.
Αξίζει να επισημανθεί πως χθες κυκλοφορήσαν πληροφορίες που έφεραν το ΔΝΤ να είναι σε κόντρα με την ΕΕ , καθώς φέρεται ότι θεωρεί αισιόδοξες ακόμα και αυτές τις προβλέψεις για το χρέος. Οι πληροφορίες αυτές διαψεύστηκαν από το ίδιο το ταμείο.
Πάντως η έκθεση αυτή αναμένεται να αποτελέσει το πάτημα για το επιπλέον κούρεμα του ελληνικού χρέους που σχεδιάζουν οι ευρωπαίοι ηγέτες.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...