Τετάρτη, Οκτωβρίου 19, 2011

Καυγάς Ερντογάν – Ομπάμα...


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – Ανταπόκριση:
Θεμιστοκλής Αλυφαντής
Σκληρά λόγια αντάλλαξαν ο Τούρκος πρωθυπουργός κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός Πρόεδρος κ. Μπάρακ Ομπάμα με αφορμή την ένταση στις σχέσεις
της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ. Την αποκάλυψη αυτή έκανε στη συνεδρίαση της ηγεσίας του τουρκικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος κ. Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κατηγόρησε τον Αμερικανό Πρόεδρο με το πρόσχημα ότι «ενήργησε σαν συνήγορος του Ισραήλ» φέρεται να ανέφερε ο κ. Αχμέτ Νταβούτογλου σύμφωνα με την “Hurriyet Daily News”, σε ρεπορτάζ για τη συνεδρίαση της ηγεσίας του ΑΚΡ στο Κιζιλτζίχαμαν της Άγκυρας.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ανέφερε ότι ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών επικοινώνησε τηλεφωνικώς με τον Τούρκο πρωθυπουργό έντεκα φορές, το τελευταίο ενδεκάμηνο.
Σε μια από αυτές τις τηλεφωνικές συσκέψεις σημειώθηκε αυτή η λογομαχία σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου. Αποκάλυψε μάλιστα ότι όλα συνέβησαν ύστερα από τη διαμαρτυρία που έκανε ο κ. Μπάρακ Ομπάμα για τη στάση που τήρησε η Τουρκία στη συμφωνία ανταλλαγής ουρανίου του Ιράν. Σ’ αυτή τη συνομιλία μάλιστα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ρώτησε γιατί η Τουρκία προστατεύει το Ιράν.
Ο τηλεφωνικός καυγάς
Όπως ανέφερε ο κ. Νταβούτογλου, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανρήθηκε τους ισχυρισμούς του κ. Ομπάμα. «Εγώ δεν προστατεύω το Ιράν, αλλά εσείς (οι ΗΠΑ) ενεργείτε σαν συνήγορος του Ισραήλ», φέρεται να ανταπάντησε ο κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η «αποκάλυψη» του Νταβούτογλου έγινε σε μια εποχή που το τουρκικό κυβερνών κόμμα δέχεται κριτική από την εκλογική βάση του σχετικά με την τοποθέτηση πυραυλικής ασπίδας στην Τουρκία από το ΝΑΤΟ, προφανώς για την προστασία του Ισραήλ από ενδεχόμενη επίθεση του Ιράν.
Σύμφωνα με την αγγλόφωνη έκδοση της “Zaman” και το ειδησεογραφικό δίκτυο “NTV” αναφέρουν ότι η φραστική αντιπαράθεση έγινε στη συνάντηση που οι δύο ηγέτες είχαν τον περασμένο μήνα, στη Ν. Υόρκη.
newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...