Χρησιμοποιώντας στοιχεία από μια μακροχρόνια μελέτη, διαπίστωσαν ότι οι μοναχικοί άνθρωποι τείνουν να μεταδίδουν τη θλίψη τους στους γύρω τους, εξωθώντας τους τελικά να απομονώνονται και αυτοί από τον περίγυρό τους.
«Ανιχνεύσαμε μία απρόσμενα ισχυρή μεταδοτικότητα, η οποία οδηγεί τους ανθρώπους στο περιθώριο του κοινωνικού ιστού όταν γίνονται μοναχικοί», λέει ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζων Κακιόπο, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου.
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στο τεύχος Δεκεμβρίου της «Επιθεώρησης Προσωπικότητας & Κοινωνικής Ψυχολογίας» (JPSP).
Όπως έδειξε η μελέτη, πριν καν χάσουν όλους τους φίλους τους, οι μοναχικοί άνθρωποι τους μεταδίδουν το αίσθημα της μοναξιάς που νιώθουν και εκείνοι επίσης γίνονται ολοένα πιο μοναχικοί – και τελικά, και οι μεν, και οι δε, απομονώνονται πλήρως.
Επειδή, όμως, η μοναξιά σχετίζεται με ψυχικά και σωματικά νοσήματα, τα οποία μπορεί να βραχύνουν τη ζωή, ο δρ Κακιόπο προσθέτει ότι είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τη μοναξιά και να την αντιμετωπίζουμε, πριν να είναι πολύ αργά, αφού όταν χάνεται μια φιλία ή μια σχέση, είναι πάρα πολύ δύσκολο να ανακτηθεί.
Η νέα μελέτη βασίσθηκε στην ανάλυση στοιχείων από περισσότερους από 5.000 εθελοντές, οι οποίοι συμμετέχουν εδώ και δεκαετίες σε μία από τις μεγαλύτερες μελέτες για την καρδιολογική υγεία – την επονομαζόμενη Μελέτης της Καρδιάς Φράμιγχαμ.
Όπως έδειξε η μελέτη, καθώς οι άνθρωποι γίνονται μοναχικοί, εμπιστεύονται ολοένα λιγότερο τους άλλους και μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο στον οποίο όχι μόνο διώχνουν τους φίλους τους, αλλά δυσκολεύονται να δημιουργήσουν νέες φιλίες.
Οι κοινωνίες, όμως, φαίνεται ότι έχουν μια φυσική τάση να απομονώνουν τους μοναχικούς ανθρώπους, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο σημαντική την έγκαιρη ανίχνευση της μοναξιάς, πριν προλάβει να μεταδοθεί σε άλλους ανθρώπους, κατά τον δρα Κακιόπο.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
tanea
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου