Τετάρτη, Οκτωβρίου 26, 2011

Το σκληρό πόκερ,... της Ευρώπης


thumb

Οι διαβουλεύσεις με τους ιδιώτες επενδυτές για το ελληνικό χρέος φαίνονται να δυσχεραίνουν την επίτευξη συμφωνίας επί του συνολικού πακέτου που καλείται να αποφασίσει η Ευρωζώνη για την κρίση του δημόσιου χρέους.
Πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι μέχρι αργά το βράδυ της Τρίτης, οι διαβουλεύσεις γίνονταν με «πυρετώδεις» ρυθμούς προκειμένου να αποφασιστεί το ύψος του «κουρέματος» αλλά και να τεθούν οι βασικές τεχνικές παράμετροι.

Στις συζητήσεις από πλευράς Ευρωζώνης μετέχουν ο πρόεδρος της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, Βιτόριο Γκρίλι, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος. Τους ιδιώτες τραπεζίτες εκπροσωπεί ο γενικός διευθυντής του
www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.
Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τσαρλς Νταλάρα. Σημειώνεται μάλιστα, ότι προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία επίτευξης μιας συμφωνίας, στις διαβουλεύσεις επενέβησαν και ο υφυπουργός οικονομικών της Γερμανίας Γκέοργκ Ασμουσεν αλλά και ο γενικός διευθυντής του Γαλλικού Θησαυροφυλακίου, Ξαβιά Μουσκά.
Ωστόσο, έχει επιτευχθεί συμφωνία για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζών αλλά και της ενίσχυσης των πόρων του Ευρωπαικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μέσω twitter επανέλαβε τους δύο στόχους της Ελλάδας για τη Σύνοδο Κορυφής οι οποίοι είναι η παροχή ασφάλειας και σιγουριάς για τον Έλληνα πολίτη και η άρση του σημαντικού βάρους από το χρέος που  αισθάνεται ο Έλληνας πολίτης στην πλάτη του.
Ταυτόχρονα ανέφερε πως αυτό είναι το εθνικό μας καθήκον και πρέπει όλοι να συμβάλουν και τονίζει ότι «όταν λέω όλοι εννοώ και οι τράπεζες να σηκώσουν ένα μέρος του βάρους να υπάρχει, δηλαδή, μια δίκαιη κατανομή των βαρών».
Επίσης ο κ. Παπανδρέου αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής και τους ενημέρωσαν για τις διαπραγματεύσεις.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε την εκτίμηση ότι η σύνοδος δεν θα καταλήξει σε συμφωνία διακανονισμού όλων των λεπτομερειών τονίζοντας ότι «είμαστε όλο και πιο κοντά στην αλήθεια, πρέπει σήμερα να λάβουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Χωρίς αμφιβολία δεν θα τα διατυπώσουμε όλα με τις πιο μικρές λεπτομέρειες, αλλά η συνολική κατεύθυνση πρέπει να αποφασιστεί».
Παράλληλα η γερμανική βουλή έδωσε στην Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, την εντολή διαπραγμάτευσης που ζητούσε εν όψει της Συνόδου Κορυφής, ενώ ο Τσαρλς Νταλάρα κατέθεσε νέα συμβιβαστική πρόταση χωρίς όμως, μέχρι στιγμής, να έχει γίνει γνωστό το ποσοστό κουρέματος που περιέχει.
Αναφορικά με το ζήτημα του ελληνικού χρέους η Γερμανία φαίνεται να πιέζει για «κούρεμα» 50 έως 60%, ενώ πιέσεις ασκούν και οι ΗΠΑ προς τους ευρωπαίους ζητώντας τους να αναλάβουν δράση. Η Γαλλία ζητάει «κούρεμα» 40%, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναφέρει ότι το 60% αποτελεί ένα πιο ρεαλιστικό σενάριο. Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της Ομάδας των Φιλελευθέρων Γκυ Φέρχοφσταντ, επικαλούμενος έγγραφο που κυκλοφορεί στη γερμανική Βουλή, το σχέδιο απόφασης της Συνόδου θα περιλαμβάνει κούρεμα του ελληνικού χρέους στο 60%.
Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τόνισε την Τρίτη ότι θα πραγματοποιηθεί κατευθείαν το απόγευμα της Τετάρτης Σύνοδος Κορυφής των «27» και στη συνέχεια η Σύνοδος των «17» της Ευρωζώνης.
Εν τω μεταξύ, το Reuters, επικαλούμενο πηγή από την ΕΕ, σημείωσε ότι η συνεδρίαση του Ecofin αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες, ώστε να συζητηθούν και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, η Ευρωζώνη φαίνεται να συζητάει το ενδεχόμενο «κουρέματος» μέχρι και 60% στα ελληνικά ομόλογα, με διαφορετικές ωστόσο συμβουλές για τα ομόλογα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ και στο δάνειο του πακέτου στήριξης.
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...