Δευτέρα, Οκτωβρίου 24, 2011

Στη δουλειά,... το χρώμα κάνει τη διαφορά


Αν θέλετε να έχετε δημιουργική σκέψη, βάψτε τους τοίχους του δωματίου όπου εργάζεστε μπλε. Αν, όμως, επιζητάτε την ακρίβεια, τότε το κόκκινο είναι το χρώμα σας. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας σειράς μελετών του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας, που πραγματοποιήθηκαν σε περισσότερους από 650 εθελοντές, ηλικίας 17 έως 39 ετών, οι οποίοι συμπλήρωσαν διάφορα τεστ σε οθόνες ηλεκτρονικών υπολογιστών που είχαν σαν φόντο το κόκκινο, το μπλε ή το λευκό χρώμα.

Στις μελέτες, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα της επιθεώρησης «Science», οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν εάν οι νοητικές επιδόσεις μπορούν να επηρεαστούν από τα χρώματα.
ΠΑΙΞΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΚΕΡΔΙΣΕ 200¤!
Όταν οι οθόνες είχαν κόκκινο φόντο, οι εθελοντές απέδιδαν καλύτερα σε τεστ ανάκλησης στη μνήμη και προσοχής στις λεπτομέρειες, όπως το να θυμηθούν λέξεις ή να ελέγξουν την ορθογραφία.
Αντίστοιχα, με το μπλε φόντο οι επιδόσεις τους ήταν καλύτερες σε τεστ που απαιτούσαν φαντασία, όπως το να επινοήσουν μια δημιουργική χρήση ενός τούβλου ή παιχνίδια από σχήματα.
Τα ευρήματα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι οι δουλειές όπως η διόρθωση κειμένων που απαιτούν αυξημένη μνήμη, γίνονται καλύτερα σε κόκκινα δωμάτια, εκτιμούν οι ερευνητές, με επικεφαλής την δρα Τζούλιετ Ζου, επίκουρη καθηγήτρια Μάρκετινγκ στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου.
www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.
Όταν, όμως, απαιτείται δημιουργική σκέψη για ένα νέο προϊόν ή για την εξεύρεση μιας λύσης σε προβλήματα όπως η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας ή η διακοπή του καπνίσματος, απαιτείται εργασία σε μπλε δωμάτια.
Από τους Ολυμπιακούς στα μπαρ
Το ερώτημα εάν τα χρώματα μπορούν να επηρεάσουν τις επιδόσεις ή τα συναισθήματά μας συναρπάζει τους επιστήμονες – για να μην αναφέρουμε τους διαφημιστές, τις αθλητικές ομάδες, τους εμπόρους και γενικότερα όσους προσπαθούν να προσελκύσουν το κοινό.
Σε μία μελέτη των αθλητικών περιβολών, ανθρωπολόγοι από το Πανεπιστήμιο Ντάρχαμ στην Αγγλία διαπίστωσαν ότι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στην Αθήνα, όσοι παλαιστές φορούσαν κόκκινα γάντια νίκησαν στο 60% των περιπτώσεων όσους φορούσαν μπλε. Οι ανθρωπολόγοι εικάζουν ότι αυτό οφείλεται στο ότι το κόκκινο συμβολίζει (υποσυνείδητα) για τους ανθρώπους ό,τι και για τα ζώα: την κυριαρχία.
Αντίστοιχα ευρήματα είχε και περυσινή μελέτη του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, η οποία έδειξε ότι οι άντρες βρίσκουν πιο ελκυστικές τις γυναίκες που φωτογραφίζονται σε κόκκινο φόντο ή φορούν κόκκινες φούστες, σε σύγκριση με τις γυναίκες που περιβάλλονται ή φορούν άλλα χρώματα.
Και μετά είναι η μελέτη για τα μπαρ: μία ομάδα διακοσμητών εσωτερικού χώρου και αρχιτεκτόνων διαπίστωσαν ότι περισσότερος κόσμος αρέσκεται να πηγαίνει σε μπαρ όπου δεσπόζουν τα κίτρινα και τα κόκκινα χρώματα, αλλά όσοι επιλέγουν τα μπαρ όπου δεσπόζει το μπλε χρώμα κάθονται περισσότερη ώρα.
Καθοριστικά συναισθήματα
Οι ειδικοί λένε ότι τα χρώματα επηρεάζουν τις νοητικές λειτουργίες και επιδόσεις μας λόγω των συναισθημάτων που μας γεννούν.
Πολλοί άνθρωποι, λ.χ., έχουν συνδέσει υποσυνείδητα το κόκκινο στο μυαλό τους με αρνητικές εικόνες. Τέτοιες εικόνες είναι το αίμα, οι φωτιές, οι συναγερμοί, τα ασθενοφόρα, ο κίνδυνος (το Stopτου κώδικα οδικής κυκλοφορίας για κίνδυνο προειδοποιεί) ή ακόμα και η αποτυχία στα μαθήματα (τα λάθη στα διαγωνίσματα με κόκκινο στυλό διορθώνονται).
Μόλις, λοιπόν, δούμε κόκκινο, οι αισθήσεις και ο εγκέφαλός μας μπαίνουν σε κατάσταση συναγερμού, διότι θέλουμε να αποφύγουμε όλ’ αυτά τα αρνητικά.
Αντίστοιχα, το μπλε είναι συνδεδεμένο με γαλήνιες, οικείες στιγμές, όπως ο καταγάλανος ουρανός ή το γαλάζιο νερό της θάλασσας – κι έτσι, μας ηρεμεί και μας γεμίζει αισιοδοξία και δημιουγικότητα.
Πάντως, οι ερευνητές τονίζουν πως τα ευρήματά τους δεν σημαίνουν ότι το κόκκινο είναι «κακό» χρώμα και το μπλε «καλό». Απλώς, το καθένα ενεργοποιεί διαφορετικούς εγκεφαλικούς μηχανισμούς και μπορεί να αξιοποιηθεί καταλλήλως.
Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...