Τετάρτη, Οκτωβρίου 19, 2011

Το λιοντάρι της Κνίδου,... ζητούν από το Βρετανικό Μουσείο οι Τούρκοι


Το λιοντάρι της Κνίδου ζητούν από το Βρετανικό Μουσείο οι Τούρκοι 

Το γλυπτό είχε αφαιρεθεί πριν από 150 χρόνια από τον Τσαρλς Νιούτον
Ένα μαρμάρινο λιοντάρι από την αρχαία ελληνική πόλη της Κνίδου στις ακτές της Μικράς Ασίας ζητούν οι Τούρκοι να τους επιστραφεί από το Βρετανικό Μουσείο και μαζί ένα άγαλμα της θεάς Δήμητρας.

Τα δύο γλυπτά είχαν αφαιρεθεί από την περιοχή πριν από 150 χρόνια περίπου από τον βρετανό αξιωματούχο και αρχαιολόγο Τσάρλς Νιούτον, ο οποίος έχοντας λάβει ειδική άδεια από τις οθωμανικές αρχές τα μετέφερε στην Βρετανία με πολεμικό πλοίο. Την εκστρατεία για την επιστροφή τους ξεκίνησε τώρα ο δήμαρχος της πόλης Ντάτσκα, που έχει σήμερα στη δικαιοδοσία του την περιοχή της αρχαίας πόλης, η οποία ανήκε στην Καρία.
ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ 200 ΕΥΡΩ!!!
Το οκτώ τόνων άγαλμα λιονταριού φιλοτεχνημένο σε μονολιθικό πεντελικό μάρμαρο με τρία μέτρα μήκος και 1,80 ύψος είχε τοποθετηθεί σε μεγαλοπρεπή τύμβο έξω από την πόλη σε σημείο τέτοιο ώστε να είναι ορατό από τα πλοία στη θάλασσα. Σύμφωνα με την παράδοση άλλωστε συμβόλιζε τη νίκη του Κόνωνα εναντίον των Σπαρτιατών στη γνωστή ναυμαχία της Κνίδου το 394 π.Χ. Για τη μεταφορά του από τον Νιούτον απαιτήθηκαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, αποτέλεσμα των οποίων ήταν και μεγάλες φθορές. Οι Τούρκοι άλλωστε τον κατηγορούν ότι εκτός από την Κνίδο πήγε και στην Αλικαρνασσό από όπου αφαίρεσε παράνομα αρχαιότητες, τις οποίες μετέφερε στη Βρετανία.

Σήμερα το λιοντάρι βρίσκεται στην είσοδο του Βρετανικού Μουσείου όπως και το εξαιρετικής τέχνης άγαλμα της Δήμητρας που παριστάνεται καθιστή. Ο Νιούτον το είχε φέρει στο φως ανασκάπτοντας έναν ελληνικό ναό της περιοχής. Εξάλλου ο ίδιος ήταν ο πρώτος που είχε κάνει ανασκαφές στην αρχαία Κνίδο την περίοδο 1857 - 1858 φέρνοντας αποκαλύπτοντας σπουδαία δημόσια οικοδομήματα και εξαιρετικά γλυπτά.

Γεγονός είναι ότι η πρόσφατη επιστροφή στην Τουρκία από τις Ηνωμένες Πολιτείες του άνω τμήματος ρωμαϊκού αγάλματος του Ηρακλή έχει προκαλέσει ενθουσιασμό ενώ δημιούργησε βλέψεις και για τον επαναπατρισμό άλλων αρχαιοτήτων. Η συνέχεια θα δείξει πόσο είναι ρεαλιστικές.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...