Τετάρτη, Οκτωβρίου 12, 2011

Η βιταμίνη Ε αυξάνει τον κίνδυνο,... για καρκίνο του προστάτηΟι άνδρες που παίρνουν καθημερινά βιταμίνη Ε, είναι κατά 17% πιθανότερο να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη, σε σχέση με όσους δεν λαμβάνουν τέτοια διατροφικά συμπληρώματα, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό, υπολόγισαν ότι σε χρονικό διάστημα μιας δεκαετίας ένας έως δύο ακόμα άνδρες, στους 100 που
παίρνουν έξτρα βιταμίνη Ε, θα εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.
Όπως δήλωσε ένας από τους ερευνητές, ο δρ Έρικ Κλάιν της Κλινικής του Κλίβελαντ, «αν κανείς έχει αρκετές από αυτές τις βιταμίνες στον οργανισμό του, το να πάρει κι άλλες, δεν τον βοηθά σε τίποτε, αντίθετα το οτιδήποτε βρίσκεται σε ποσότητα παραπάνω από το κανονικό, μπορεί να αποβεί επιβλαβές».
Η νέα έρευνα, μεταξύ περίπου 35.000 ανδρών, έρχεται αμέσως μετά από μια άλλη μελέτη, που διαπίστωσε ότι η λήψη πολυβιταμινών κι άλλων διατροφικών συμπληρωμάτων από τις ηλικιωμένες γυναίκες, όχι μόνο δεν τις βοηθάει, αλλά αυξάνει ελαφρώς τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Οι ερευνητές δεν ξέρουν ακόμα με ποιο βιολογικό μηχανισμό η βιταμίνη Ε φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, ενώ, από την άλλη, δεν λείπουν και οι επιστήμονες, όπως ο δρ Νιλ Φλέσνερ του πανεπιστημίου του Τορόντο, που δεν έχουν πειστεί ότι όντως υπάρχει τέτοια σχέση μεταξύ της συγκεκριμένης βιταμίνης και της νόσου. Στο παρελθόν, είχαν υπάρξει αντιφατικά συμπεράσματα, καθώς μερικές μελέτες δεν είχαν διαπιστώσει ότι η βιταμίνη Ε αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο, ενώ μια μάλιστα είχε συμπεράνει ότι μειώνει τελικά τον κίνδυνο.
Ο Έρικ Κλάιν παραδέχτηκε ότι η δική του νεότερη έρευνα δεν αποτελεί την «τελευταία λέξη» πάνω στο επίμαχο ζήτημα, όμως τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτε άλλο που να μπορεί να εξηγήσει γιατί οι άνδρες που παίρνουν καθημερινά διατροφικά συμπληρώματα με βιταμίνη Ε, τελικά έχουν αυξημένη πιθανότητα να διαγνωστούν με καρκίνο του προστάτη. Πάντως, η έρευνα κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα με ημερήσιες δόσεις αρκετά μεγαλύτερες από αυτές που συνήθως περιέχονται στα διατροφικά συμπληρώματα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...