Σάββατο, Οκτωβρίου 22, 2011

Υποσιτισμένο ένα στα τρία νήπια,... στη Βόρεια Κορέα


Υποσιτισμένο ένα στα τρία νήπια στη Βόρεια Κορέα 

Ο ΟΗΕ ζητάει περισσότερη βοήθεια από τη Δύση
Η Βόρεια Κορέα αδυνατεί να καλύψει μόνη της τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού της «παρά τις καλύτερες κλιματικές συνθήκες», δήλωσε η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Εϊμος, η οποία επέστρεψε από τετραήμερη αποστολή στη χώρα.

«Η χώρα είναι δομικά φτωχή και υπανάπτυκτη. Ακόμη και με την καλύτερη θέληση του κόσμου και τις καλύτερες κλιματικές συνθήκες, η Βόρεια Κορέα δεν θα καταφέρει να θρέψει τον πληθυσμό της μόνη της», επισήμανε η Έιμος.

 
Πρόσθεσε δε ότι το ένα τρίτο των παιδιών κάτω των 5 ετών υποφέρει από χρόνιο υποσιτισμό και ότι στο βόρειο τμήμα της χώρας, που είναι σχετικά απομονωμένο και λιγότερο ανεπτυγμένο, το ποσοστό φθάνει στο 45%. Η χώρα χρειάζεται τουλάχιστον 5,3 εκατομμύρια τόνους τροφίμων το χρόνο αλλά κάθε χρόνο της λείπουν περίπου ένα εκατομμύριο τόνοι.

Το βορειοκορεάτικο καθεστώς ασκεί στενό έλεγχο στις κινήσεις των μελών του ΟΗΕ και των διεθνών οργανώσεων αρωγής, όμως οι περιορισμοί έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας της αυξανόμενης έλλειψης σε τρόφιμα.

Η Εϊμος κάλεσε ακόμη τους δωρητές να φανούν πιο γενναιόδωροι. «Υπάρχουν πραγματικές ανάγκες, δεν μπορείτε να αφήσετε τον πληθυσμό να υποφέρει», δήλωσε επισημαίνοντας ότι η Βόρεια Κορέα έλαβε μόλις το 34% της βοήθειας που είχε ζητήσει τον Απρίλιο και η οποία ανέρχεται σε 73 εκατ. δολάρια. Δυτικές κυβερνήσεις υποπτεύονται ότι οι Αρχές παρακρατούν τη βοήθεια και δεν την διανέμουν σε όσους την έχουν ανάγκη.

Στη χώρα έχουν επιβληθεί κυρώσεις από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εξαιτίας του πυρηνικού της προγράμματος, όμως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν είχε δηλώσει τον Αύγουστο ότι η Βόρεια Κορέα θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια.

Πριν από το ταξίδι της η Εϊμος είχε επισημάνει ότι περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ ο πληθυσμός της χώρας έχει φθάσει τα 24 εκατομμύρια.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα στις αρχές της δεκαετίας του 1990 είχε δοκιμαστεί από λιμό που προκάλεσε, σύμφωνα με εκτιμήσεις δυτικών πηγών, περίπου 2 εκατομμύρια θανάτους.

  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...