Σάββατο, Οκτωβρίου 22, 2011

Επιστρέφουν τα «ξεχασμένα»,... σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

Προσοχή στα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα: αυτό συμβουλεύουν οι ειδικοί, οι οποίοι παρατηρούν αυξητικές τάσεις στη διασπορά ακόμη και των «ξεχασμένων» νοσημάτων, όπως είναι για παράδειγμα η πρώιμη σύφιλη και η γονόρροια.
Οι συχνότεροι ωστόσο, «εχθροί» που προσβάλλουν μέσω της σεξουαλικής επαφής του Έλληνες παραμένουν τα ιογενή νοσήματα, όπως είναι τα οξυτενή κονδυλώματα και ο έρπητας των γεννητικών οργάνων.
Μάλιστα, όπως φαίνεται τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα δεν κάνουν…διακρίσεις, καθώς νοσούν όλες οι κατηγορίες του πληθυσμού - άνδρες και γυναίκες. Όμως, σύμφωνα με την
κλινική εμπειρία, πλήττουν περισσότερο τις νεώτερες ηλικίες, ενώ τα ποσοστά αυξάνονται κατακόρυφα στα μεγάλα αστικά κέντρα.

www.careerjet.grΑν ψάχνεις για δουλειά.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 22% των γυναικών έως 35 ετών έχουν διαγνωστεί με HPV(τον ιό των κονδυλωμάτων), ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 30% αν συμπεριληφθούν όλες οι γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές.
«Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματααποτελούν μείζον πρόβλημα της Δημόσιας Υγείας και κατέχουν υψηλή θέση στους δείκτες νοσηρότητας του πληθυσμού. Σε παγκόσμια κλίμακα υπερέχουν οι λοιμώξεις από HPV, απλό έρπητα, χλαμύδια και τριχομονάδες. Μάλιστα, κατά την τελευταία δεκαετία, σε διεθνές επίπεδο, διαπιστώνονται αυξητικές τάσεις στη διασπορά των ΣΜΝ και της HIV λοίμωξης».
Τα παραπάνω τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, που δόθηκε από την Ιατρική Εταιρεία Αθηνών με αφορμή το 35οΠανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, ο Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος αναπληρωτής διευθυντήςστο Νοσοκομείο «Α.Συγγρός» κ Βασίλης Παπαρίζος.
Όπως μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε,στις ανεπτυγμένες χώρες οι τάσεις αυτές εντοπίζονται κατά κύριο λόγο σε πληθυσμιακές ομάδες με σεξουαλική συμπεριφορά υψηλού κινδύνου και υποδηλώνουν αναζωπύρωση της συμπεριφοράς αυτής.
«Η ανεπάρκεια της Αγωγής Υγείας στη χώρα μας και η έλλειψη συστηματικών παρεμβάσεων πρόληψης στις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες αποτελούν υπόστρωμα ευχερούς διάδοσης και επικράτησης αντιλήψεων και συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, που βοηθούν στη διασπορά των «ξεχασμένων»» σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων» τόνισε από τηνπλευρά του ο πρόεδρος της Ιατρικής ΕταιρείαςΑθηνών κ Χρήστος Ιατρού.
Το Aids σε αριθμούς
Στην Ελλάδα η ετήσια επίπτωση του AIDS παραμένει περίπου 50 ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Συνολικά, μέχρι τις 31/10/2008 είχαν δηλωθεί στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ) 9.229 άτομα.
Ο κύριος όγκος των ασθενών ήταν μεταξύ 25-44 χρόνων. Η μεγάλη πλειοψηφία (80.3%) από αυτά ήταν άνδρες.
Επιπλέον το 46,1% του συνόλου μολύνθηκε μέσω ομοφυλοφιλικής επαφής και το 22,9% με ετεροφυλική επαφή. Εν τούτοις, υψηλή αναλογία (23,3%) δηλώνονται ως «ακαθόριστης πηγής μόλυνσης». Τα καλά νέα είναι πως η συχνότητα των θανάτων από AIDS και στη χώρα μας έχει σημαντικά μειωθεί μετά το 1997 και παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ως αποτέλεσμα των σύγχρονων αντιρετροϊκών θεραπειών.
Πάντως, όπως τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου πολλοί από τους ασθενείς στους οποίους διαγιγνώσκεται πρώιμη σύφιλη, είναι επιπλέον και HIV-θετικοί. Μεταξύ των ατόμων που είναι θετικοί στο AIDS παρατηρείται σαφής αύξηση τόσο της σύφιλης και της γονόρροιας, όσο και των άλλων ΣΜΝ. Η υποτροπή της επικίνδυνης συμπεριφοράς στον πληθυσμό αυτό, προδιαγράφει επακόλουθη αύξηση και της HIV λοίμωξης.
Οι λόγοι της αύξησης
Πολλά είναι τα αίτια της επιστροφής των «ξεχασμένων» σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων. Τα βασικά είναι:
*Το χαμηλό κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο των ομάδων διασποράς.
*H συχνή εναλλαγή ερωτικών συντρόφων χωρίς μέτρα προφύλαξης.
*Η έλλειψη ενημέρωσης.
*Ο εφησυχασμός και ο εθισμός στο φόβο του AIDS.
*Η μεγάλη και χωρίς κανένα έλεγχο μετανάστευση από τις αναπτυσσόμενες στις ανεπτυγμένες χώρες.
*Η ανεπάρκειαΑγωγής Υγείας και η έλλειψη μέτρωνπρόληψης.
Μάρθα Καϊτανίδη
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...