Τετάρτη, Οκτωβρίου 19, 2011

Bank of America:Χρεοκοπία για την Ελλάδα,... εκτιμά το 85% των επενδυτών


Bank of America:Χρεοκοπία για την Ελλάδα εκτιμά το 85% των επενδυτών 

Reuters: Ελληνικό κούρεμα 50% «βλέπουν» 43 οικονομολόγοι
Το 85% των  διεθνών επενδυτών πιστεύουν ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει, με σχεδόν τα τρία τέταρτα εξ’αυτών να εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί έως τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2012, ανέφερε έρευνα της Bank of America (ΒοA)-Merrill Lynch, στην οποία συμμετέχουν διαχειριστές κεφαλαίων (fund managers) από όλο των κόσμο. Μόνο το 8% θεωρεί ότι η χώρα θα αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της.
ΠΑΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΑΡΕ 200 ΕΥΡΩ!!!
Το 31% εκτιμά ότι μία ενδεχόμενη τράπεζα,  θα συμβεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, ενώ ένα 18% απάντησε το Νοέμβριο του 2011. Ένα ίδιο ποσοστό επέλεξε τον Δεκέμβριο. Συνολικά, το 72% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει πριν από το Μάρτιο του 2012.

Η έρευνα δεν περιελάμβανε λεπτομέρειες για το τι είδους χρεοκοπία αναμένουν οι συμμετέχοντες. Ο Gary Baker, στέλεχος αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, είπε ότι η ομάδα του εκτιμά ότι οι επενδυτές κάνουν λόγο για μια «οργανωμένη» (managed) χρεοκοπία αντί μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας.

Η Ελλάδα διαπραγματεύεται ήδη περικοπή 21% της αξίας των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές, ως μέρος του προγράμματος ανταλλαγής ελληνικών τίτλων. Πολλοί, ωστόσο, αναλυτές και αξιωματούχοι πιστεύουν ότι ένα τέτοιο «κούρεμα» δεν θα είναι αρκετό και έχουν προτείνει περικοπή χρέους της τάξης του 30-50%.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Reuters, πολύ λίγοι επενδυτές δείχνουν πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν το προσωρινό ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης, το EFSF. Συγκεκριμένα, οι εννέα στους δέκα διαχειριστές κεφαλαίων σε εταιρίες που διαχειρίζονται περισσότερα από 2,5 τρις δολάρια είπαν ότι δεν είναι σίγουροι, ή δεν ενδιαφέρονται να στηρίξουν οικονομικά το EFSF.
Η έρευνα της BoA ανέφερε επίσης ότι ο φόβος για χρεοκοπία κάποιας χώρας στην ευρωζώνη παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία για τους επενδυτές.

Από την άλλη πλευρά, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πιθανόν να ζητήσουν από τους ιδιώτες ομολογιούχους να υποστούν ζημίες που να αντιστοιχούν περίπου στο 50% των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

H  ενδιάμεση (median) εκτίμηση 43 οικονομολόγων, εκτιμά πως οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να επιτρέψουν ή να επιβάλουν «κούρεμα» 50% στους ιδιώτες που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, με τις εκτιμήσεις τους να κυμαίνονται μεταξύ 25% και 65%. Παράλληλα, η δημοσκόπηση έδειξε ότι το πακέτο διάσωσης που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα τον Ιούλιο ίσως να μην επαρκεί για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας. Η ενδιάμεση εκτίμηση των οικονομολόγων έδειξε ότι ίσως απαιτούνται επιπλέον  50 δις. ευρώ.


Η επιβολή ενός κουρέματος της τάξης του 50% θα ήταν σημαντικό για δύο λόγους. Πρώτον, συμπίπτει με την ανώτατη εκτίμηση στο εύρος 30-50% που πρότειναν αξιωματούχοι της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα και είναι υπερδιπλάσιο του 21% που προβλέπει η συμφωνία του Ιουλίου, η οποία πλέον φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν είναι αρκετή.

Δεύτερον, ενώ οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να αντέξουν κούρεμα έως 30% των ελληνικών ομολόγων, τραπεζικές πηγές είπαν στο Reuters ότι με ένα κούρεμα της τάξης του 50% η οικονομία θα χρειαζόταν σημαντική στήριξη.

Πράγματι, έξι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι οι ζημίες αυτές θα μπορούσαν να ανέλθουν ή και να ξεπεράσουν το 60%. Κανείς από τους συμμετέχοντες δεν θεωρεί ότι η συμφωνία του Ιουλίου για περικοπή χρέους 21% θα παραμείνει αμετάβλητη.

Παράλληλα, σε παγκόσμια έρευνα της BofA-Merrill Lynch μεταξύ των διαχειριστών κεφαλαίων, το 85% εξ αυτών εκτιμά ότι η Ελλάδα οδηγείται στη χρεοκοπία και μόνο το 8% εκτιμά ότι η χώρα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Το 31% των επενδυτών εκτιμά μάλιστα ότι η χρεοκοπία θα λάβει χώρα το πρώτο τρίμηνο του 2012, το 18% θεωρεί ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει το Νοέμβριο και άλλο ένα 18% φέτος το Δεκέμβριο. Συνολικά, το 72% των ερωτηθέντων fund managers αναμένει χρεοκοπία μέχρι το Μάρτιο του 2012.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...