Παρασκευή, Οκτωβρίου 28, 2011

Φωτοβολταϊκό πάρκο,... θα τροφοδοτεί κέντρο δεδομένων της Apple;

Φωτοβολταϊκό πάρκο στη Βόρεια Καρολίνα, πολύ κοντά στο κέντρο δεδομένων της, φέρεται να ετοιμάζεται να ανεγείρει η Apple, με στόχο να καλύψει τμήμα των ενεργειακών αναγκών της τεράστιας εγκατάστασης.
Σύμφωνα με εφημερίδες της πολιτείας, οι τοπικές αρχές έδωσαν στον ενεργειακό κολοσό
το «πράσινη φως» για την εκμετάλλευση άδειας έκτασης σχεδόν 700 στρεμμάτων, την οποία κατέχει κοντά στο Σάρλοτ. Στο κείμενο της άδειας δεν δίνονται λεπτομέρειες για το πώς θα αξιοποιηθεί η έκταση, ενώ η ίδια η Apple δεν επιβεβαιώνει, αλλά ούτε και διαψεύδει τα δημοσιεύματα. Όπως δήλωσε μηχανικός της κομητείας, όπου βρίσκεται η εν λόγω έκταση, περισσότερες πληροφορίες θα έρθουν στο φως μόλις ο όμιλος καταθέσει αίτηση για ανέγερση.
Τροφή στις φημολογίες δίνει η ονομασία του έργου που, σύμφωνα με τα έγγραφα, θα είναι «Επέκταση Ηλιακού Πάρκου Α για το Project Dolphin». "Project Dolphin" είναι η κωδική ονομασία του κέντρου δεδομένων στη Βόρεια Καρολίνα.
«Βρώμικη ενέργεια»
Η Apple ανακοίνωσε για πρώτη φορά τα σχέδιά της για το κέντρο δεδομένων τον Ιούλιο του 2009. Το έργο, που στοίχισε 1 δισ. δολάρια, εγκαινιάστηκε την περασμένη άνοιξη και υποστηρίζει μεταξύ άλλων το iTunes και τη νέα υπηρεσία αποθήκευσης iCloud. Blogs αφιερωμένα αποκλειστικά στις δραστηριότητες του ομίλου αναφέρονται το τελευταίο διάστημα στην έντονη φημολογία για ανέγερση και δεύτερου κέντρου δεδομένων, δίπλα στο πρώτο.
Τον περασμένο Απρίλιο, η Greenpeace έστρεψε τα πυρά της εναντίον της Apple, προσάπτοντάς της ότι επαφίεται στη «βρώμικη» ενέργεια για να τροφοδοτήσει το κέντρο δεδομένων της. Επιπλέον, την κατηγόρησε ότι το κατασκεύασε στην πολιτεία με τα πιο «βρώμικα» δίκτυα ηλεκτροδότησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Πράσινη» απάντηση
Ο ίδιος ο όμιλος υποστηρίζει ότι η λειτουργία των εγκαταστάσεών του, μεταξύ αυτών και των κέντρων δεδομένων, βασίζεται στη βιώσιμη ενέργεια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, μόλις το 2% του ενεργειακού του αποτυπώματος οφείλεται στα κέντρα δεδομένων, ενώ πολλές εγκαταστάσεις του - στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό - χρησιμοποιούν 100% ανανεώσιμη ενέργεια, εξοικονομώντας δεκάδες χιλιάδες τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Παρότι η Apple δεν έχει μέχρι στιγμής κυκλοφορήσει στην αγορά κάποιο gadget που να τροφοδοτείται με ηλιακή ενέργεια, εξασφάλισε πρόσφατα πατέντα για σύστημα που χρησιμοποιεί ηλιακό συλλέκτη για τη φόρτιση φορητών συσκευών.
naftemporiki
Αν Ψάχνεις για δουλειά μπες ΕΔΩ.www.careerjet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...