Σάββατο, Οκτωβρίου 08, 2011

Ενα «app» για τα πάντα,... στην iΠόλη του μέλλοντος


Ενα «app» για τα πάντα στην iΠόλη του μέλλοντος

Ολα θα ελέγχονται μέσω ενός μεγάλου υπολογιστικού συστήματος στη φουτουριστική, «πράσινη» πόλη που αναπτύσσεται στη Πορτογαλία
Καλλιτεχνική απεικόνιση της PlanIT Valley στη βόρεια Πορτογαλία.
Μία «έξυπνη» φουτουριστική, πλήρως λειτουργική και «πράσινη» πόλη στην οποία όλα θα ελέγχονται μέσω ενός μεγάλου υπολογιστικού συστήματος αναπτύσσεται στη βόρεια Πορτογαλία.

Πρόκειται για ένα εγχείρημα το λειτουργικό σύστημα του οποίου, το λεγόμενο Urban Operating System (Αστικό Λειτουργικό Σύστημα - Urban OS) θα θυμίζει σε μεγάλο βαθμό το OS που χρησιμοποιεί η Apple, η εταιρεία του Στιβ Τζομπς, στα προϊόντα της - μια πλατφόρμα που επιτρέπει σε νέες εφαρμογές (applications) να αναπτύσσονται και να χρησιμοποιούνται με μεγάλη ευκολία από τον χρήστη.

Φανταστείτε ένα κτίριο που όχι μόνο μπορεί να ανιχνεύσει τη φωτιά, αλλά χρησιμοποιεί και το σύστημα φωτισμού του για να δείξει στους ενοίκους πώς θα βγουν με ασφάλεια από αυτό και έπειτα αλληλεπιδρά με το δίκτυο σήμανσης προκειμένου τα πυροσβεστικά οχήματα να φθάσουν απρόσκοπτα στο σημείο της πυρκαγιάς.

Το Urban OS παρουσιάστηκε στο συνέδριο Machine-2-Machine στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας από την πορτογαλική εταιρεία τεχνολογίας Living Plan IT.

Η λειτουργία της πόλης θα ελέγχεται μέσω ενός συστήματος που αποκαλείται PlaceApps: νέες εφαρμογές θα δημιουργούνται και θα ενσωματώνονται στο σύστημα που θα ελέγχει όλα τα επιμέρους συστήματα αστικής διαχείρισης, όπως η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και η κυκλοφορία στους δρόμους.

Το Urban OS θα δοκιμαστεί για πρώτη φορά στην PlanIT Valley, μία φουτουριστική πόλη που ήδη κατασκευάζεται στην πόλη Παρέντες κοντά στο Πόρτο στη Βόρεια Πορτογαλία, σε συνεργασία με τους τεχνολογικούς κολοσσούς Cisco και Microsoft.

Η PlanIT Valley είναι σχεδιασμένη να λειτουργεί με χαμηλό κόστος, ενώ τόσο η κατασκευή της όσο και η λειτουργία της θα ακολουθούν το ίδιο «πνεύμα» οικονομίας. Για παράδειγμα το κόστος κατασκευής ενός κτιρίου θα μειωθεί κατά 30-40%, ενώ η ανέγερσή του θα γίνεται κατά 30-50% πιο γρήγορα. Επιπλέον η χρήση σύγχρονων υλικών και σχεδιασμού θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους των κτιρίων.

Προκειμένου να λειτουργήσει το Urban OS πρόκειται να τοποθετηθούν περίπου ένα εκατομμύριο σένσορες σε όλη την πόλη, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί από τη McLaren Electronic Systems, με βάση τα πρότυπα της τεχνολογίας των αγωνιστικών αυτοκινήτων της Formula 1.Οι πρώτοι - μάλλον τυχεροί - κάτοικοι της πόλης θα μεταφερθούν σε αυτή στα μέσα του επόμενου χρόνου.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...