Πέμπτη, Οκτωβρίου 13, 2011

Βρετανία: Στο 8,1% η ανεργία,... μετά από 17 χρόνια


Βρετανία: Στο 8,1% η ανεργία μετά από 17 χρόνια

Μεγαλύτερο από ποτέ το ποσοστό των νέων ανέργων
Σε επίπεδα ρεκόρ είδε να εκτινάσσεται η ανεργία επί των ημερών του ο Ντέιβιντ Κάμερον
Σε επίπεδα ρεκόρ καταγράφεται τον η ανεργία στη Βρετανία με τον αριθμό των νέων σε ηλικία ανέργων να βρίσκεται στο υψηλότερο ποσοστό από τότε που ξεκίνησε η καταγραφή των ανέργων στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία ONS ο συνολικός αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων ανέρχεται στα 2,57 εκατ. που αντιστοιχεί στο 8,1% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού. Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον έσπευσε να χαρακτηρίσει «ιδιαιτέρως απογοητευτικά» τα στοιχεία που δείχνουν ότι οι νέοι κάτω των 25 ετών πληρώνουν το βαρύτερο τίμημα της οικονομικής πολιτική που εφαρμόζει ο ίδιος και ο κυβερνητικός συνασπισμός Συντηρητικών και Φιλελεύθερων Δημοκρατών.

Στην ηλικιακή ομάδα 16 - 24 ετών καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας (21,3%) καθώς 995.000 νέοι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.

Ασφαλώς η αύξηση της ανεργίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία αλλά απλώς τη λογική προέκταση της λιτότητας που εφαρμόζει η κυβέρνηση Κάμερον τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που βρίσκεται στην εξουσία.

Ο επικεφαλής του κόμματος των Εργατικών Εντ Μίλιμπαντ κάλεσε από το Κοινοβούλιο τον πρωθυπουργό να παραδεχτεί ότι «το σχέδιο της κυβέρνησης δεν λειτουργεί αλλά σκοτώνει την ανάπτυξη» ενώ ο γενικός γραμματέας του μεγαλύερου συνδικάτου TUC Μπρένταν Μπάρμπερ ζήτησε την άμεση εφαρμογή ενός «εναλλακτικού σχεδίου που θα επιτρέπει στον κόσμο να βρίσκει δουλειά».

Βέβαια μια πρόχειρη ματιά στα στατιστικά αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι και πριν την ανάληψη της εξουσίας από τους Τόρις η ανεργία ήταν ιδιαίτερα υψηλή στα μεγάλα αστικά κέντρα (Λονδίνο, Μάντσεστερ, Μπερμιγχαμ). Υπό αυτή την έννοια η δικαιολογία που επικαλείται η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η κρίση και επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη πλήττει αναμφίβολα τη βρετανική οικονομία καθώς το 40% των εμπορικών συναλλαγών αφορούν τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Όμως η εφαρμοζόμενη πολιτική περιστολής των δαπανών, την οποία δήλωσε ότι δεν θα εγκαταλείψει ο Κάμερον, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εκτίναξη της ανεργίας. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τους τελευταίους τέσσερις μήνες 110.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της επιχειρούμενης συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα που έχει μόλις αρχίσει.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...