Τρίτη, Οκτωβρίου 25, 2011

Γ. Κουκιάδης: Ανέφικτος στόχος έσοδα 5 δισ. ευρώ,... από αποκρατικοποιήσεις


Γ. Κουκιάδης: Ανέφικτος στόχος έσοδα 5 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις 

Θα είμαστε ευχαριστημένοι με 3 δισ. ευρώ ώς το τέλος του 2011, σημείωσε
Την εκτίμηση ότι μέχρι το τέλος του 2011 δεν πρόκειται να αντληθούν έσοδα ύψους 5 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις, εξέφρασε την Τρίτη ο πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας Γ. Κουκιάδης.

«Θα είμαστε ευχαριστημένοι με έσοδα 3 δισ. ευρώ» είπε.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, ο κ. Κουκιάδης επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «αν δεν κάνουμε καλά τη δουλειά μας, θα αναλάβουν οι ξένοι».
www.careerjet.gr Αν ψάχνεις για δουλειά.
Εν τω μεταξύ, τη δυσαρέσκεια της για την πορεία του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων εκφράζει η τρόικα.

«Στον τοµέα των ιδιωτικοποιήσεων έχει επιτευχθεί πρόοδος µε τη δηµιουργία ενός Ταµείου Ιδιωτικοποιήσεων το οποίο διοικείται µε επαγγελµατισµό. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις στην προετοιµασία των περιουσιακών στοιχείων προς ιδιωτικοποίηση, και σε κάποιο βαθµό οι δυσµενέστερες συνθήκες στην αγορά, σηµαίνουν ότι τα έσοδα το 2011 θα είναι σηµαντικά χαµηλότερα απ’ ό,τι αναµενόταν» αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν, που δημοσιοποιήθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Ο στόχος για τα έσοδα του 2011 αναθεωρήθηκε από τον υπουργό Οικονοµικών Ευ. Βενιζέλο, από τα 5 δισ. ευρώ στα 4 δισ. ευρώ, ωστόσο η τρόικα εκτιµά ότι δεν θα επιτευχθεί.

Η τρόικα σημειώνει στην έκθεσή της ότι ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις στο τέλος Σεπτεμβρίου 2011 (1,7 δισ. ευρώ) αναμένεται να επιτευχθεί στο τέλος του έτους και ότι μετατίθενται κατά ένα τρίμηνο οι στόχοι του 2012.

Επιπλέον, στην έκθεσή της σηµειώνει ότι στα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις δεν έχει υπολογίσει αυτά που θα προέλθουν από την «επαναιδιωτικοποίηση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, των ιδιωτικών τραπεζών, καθώς προεξοφλεί ότι κάποιες, αν όχι όλες, από τις ιδιωτικές τράπεζες θα προσφύγουν στο Ταµείο Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας για κεφαλαιακή ενίσχυση.

Μέχρι σήμερα, τα έσοδα από το πρόγραμμα είναι 1,32 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από την πώληση του 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom (391,63 εκατ. ευρώ) και τον συνδυασµό της 10ετούς επέκτασης της υφιστάµενης αδείας του ΟΠΑΠ µε την άδεια εκµετάλλευσης για 35.000 παιγνιομηχανήματα (935 εκατ. ευρώ).

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται ο διαγωνισμός για την πώληση των Κρατικών Λαχείων («Εθνικό Λαχείο», «Λαϊκό Λαχείο» και επανακυκλοφορία του «Ξυστό»), ενέργεια από την οποία αναµένονται έσοδα ως και 750 εκατ. ευρώ.

Στους ενδιαφερόµενους συγκαταλέγονται η ιταλική Lottomatica, η γαλλική Francaise de Jeux, ενώ δεδοµένο πρέπει να θεωρείται το ενδιαφέρον της Intralot, η οποία µέχρι το 2003 που σταµάτησε να κυκλοφορεί το «Ξυστό» ήταν η διαχειρίστρια του παιχνιδιού από κοινού µε την αµερικανική Scientific Games.

Μέχρι το τέλος του 2011 ακολουθούν η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Ελληνικό, ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ και τις ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ, καθώς και για την πώληση του ΟΔΙΕ.

Η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ, που είχε σχεδιαστεί αρχικά για το τέταρτο τρίμηνο του 2011, θα γίνει το 2012.
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...