Δευτέρα, Οκτωβρίου 31, 2011

Το 2012 θα ψάξουν,... το "σωματίδιο του θεού"

νετρίνο χιγκς cern  
Οι έρευνες του CERN για το μπαζόνιο Χιγκς θα επαναληφθούν τον επόμενο χρόνο.
Σε αναμονή βρίσκεται η επιστημονική κοινότητα για τα νέα δεδομένα που θα φέρει η έρευνα στον επιταχυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) που ίσως φέρουν επανάσταση σε ό,τι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τον κόσμο. 
 
Συγκεκριμένα,  για το 2012 μετατίθεται η εύρεση του μποζονίου του Χιγκς, του λεγόμενου και ''σωματιδίου του Θεού'', καθώς με το τέλος του Οκτωβρίου τερματίστηκαν και οι συγκρούσεις πρωτονίων μέσω των πειραμάτων ATLAS και CMS, που θα αρχίσουν πάλι του χρόνου τον Μάρτιο, όπως αναφέρει το περιοδικό  "Nature".Οι έρευνες θα δείξουν αν το σωματίδιο υπάρχει ή όχι. Οι επιστήμονες έχουν ορισμένα στοιχεία ότι το σωματίδιο -το οποίο προσδίδει μάζα σε όλα τα άλλα σωματίδια της ύλης, γι' αυτό η ανακάλυψή του θεωρείται κομβικής σημασίας- υπάρχει και ότι έχει μάζα περίπου 120 γιγαηλεκτρονιοβόλτ, "στενεύοντας" κατά πολύ το εύρος μάζας μέσα στο οποίο μπορεί να εντοπισθεί. Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να έρθουν στο φως με την ολοκλήρωση του πειράματος, το 2012. 
 
Εξάλλου, ξεκίνησε και η επανάληψη του πειράματος μέτρησης της ταχύτητας του νετρίνο, για να επιβεβαιωθεί ή να απορριφθεί η ανακοίνωση των Ευρωπαίων επιστημόνων του πειράματος OPERA, ότι το συγκεκριμένο σωματίδιο, αν και οριακά, ταξιδεύει ταχύτερα από το φως. Αν αυτό επιβεβαιωθεί τελικά, θα ανατρέψει τη θεωρία του Αϊνστάιν και θεωρείται ότι θα φέρει "επανάσταση" στη Φυσική επιστήμη. Η συγκεκριμένη μελέτη θα ολοκληρωθεί στις 6 Νοεμβρίου.
 
Όπως δήλωσε ο Έλληνας φυσικός Σταύρος Κατσανέβας, αναπληρωτής διευθυντής στο Εθνικό Ινστιτούτο Πυρηνικής και Σωματιδιακής Φυσικής της Γαλλίας, "τα νέα τεστ, τα οποία εφαρμόζουν διαφορετική μέθοδο μέτρησης της ταχύτητας των σωματιδίων που ταξιδεύουν από το CERN έως το υπόγειο εργαστήριο του Γκραν Σάσο στην Κεντρική Ιταλία, σε μια απόσταση περίπου 732 χλμ., θα δείξουν αν έχουν βάση οι κριτικές άλλων επιστημόνων ότι η πρώτη μέτρηση βασίστηκε σε στατιστικό λάθος". 
 

24h NewsRoom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...