Τρίτη, Σεπτεμβρίου 13, 2011

Ο (Tούρκος) Γολιάθ απειλεί τον Δαυίδ,... κοιτώντας την κυπριακή ΑΟΖ


Κάντε κλικ για να δείτε το πλήρες γράφημα.
Κάντε κλικ για να δείτε το πλήρες γράφημα.

Η εξαγγελία διά στόματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της κινητοποίησης του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην ΝΑ Μεσόγειο έχει σαν
αφορμή την ένταση με το Ισραήλ, αλλά τυχαίνει να συμπίπτει με την έναρξη των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η ισχύς της στρατιωτικής μηχανής του Ιραήλ στη θάλασσα δεν περιλαμβάνει εντυπωσιακά μεγέθη, όπως συμβαίνει σε αέρα και ξηρά, πέραν των τριών υποβρυχίων dolphin που μπορούν να εκτοξεύσουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Μπορείτε να δείτε την συντριπτική αριθμητική υπεροχή των Τούρκων κάνοντας κλικ στο σχετικό γράφημα.
Ωστόσο, δίπλα στα ισραηλινά παράλια και χωρίς υπεροπλία στους αιθέρες, το πολυάριθμο τουρκικό ναυτικό αποτελεί περισσότερο... εύκολο στόχο παρά σοβαρή απειλή. Ετσι, όπως άλλωστε έχει διατυπωθεί και σε διπλωματικό επίπεδο από τους Ισραηλινούς, η ένταση δεν αναμένεται να ξεπεράσει την απλή παράθεση τουρκικών πλοίων στα διεθνή ύδατα.
Στο συγκεκριμένο σημείο τον επόμενο μήνα προστασία από τους Τούρκους ίσως χρειαστεί όχι το Ισραήλ αλλά η Κύπρος. Η κυβέρνηση Χριστόφια έχει καταστήσει σαφές ότι τον Οκτώβριο ξεκινά -σε συνεργασία με αμερικανική εταιρεία- τις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της, για να εντοπίσει κοιτάσματα φυσικού αερίου.
ethnos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...