Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 19, 2011

Παράδοση άνευ όρων,... στο πελατειακό κράτος

Οι πικρές αλήθειες πίσω από τα δραματικά (;) γεγονότα του Σαββατοκύριακου.
Οι χθεσινές ανακοινώσεις του υπουργού Οικονομικών, που ακολούθησαν την πολύωρη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, κατέδειξαν, για ακόμα μια φορά (τη δεύτερη μέσα σε μία εβδομάδα), πως, ακόμη και τώρα,
μετά από όλα όσα έχουν συμβεί, η κυβέρνηση παραμένει δέσμια της κομματικής της πελατείας και του κομματικού κράτους, που εξέθρεψαν οι πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων τριάντα χρόνων.
«Δραματικές εξελίξεις», «έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής», «αιφνιδιαστική ματαίωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες», ήταν μερικές από τις φράσεις που ακούγαμε και διαβάζαμε από το απόγευμα του Σαββάτου, οπότε και έγινε γνωστό ότι ο Γιώργος Παπανδρέου επιστρέφει στην Αθήνα (είδηση, που μετέδωσε πρώτο το 24h.gr).
Ήταν τόσο δραματικά τα πράγματα, όπως περιγράφονταν; Γιατί το Μέγαρο Μαξίμου άρχισε να διαρρέει ότι το κλίμα στο Eurogroup της Πολωνίας ήταν εχθρικό για τη χώρα μας, μόλις το απόγευμα του Σαββάτου; Με δεδομένο ότι η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης είχε ολοκληρωθεί το μεσημέρι της Παρασκευής, άρα και ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε ενημερώσει τον πρωθυπουργό, γιατί στις 4 το απόγευμα μας εστάλη το πλήρες πρόγραμμα του ταξιδιού του κυρίου Παπανδρέου και γιατί τελικά ο ίδιος έφυγε; Δεν είχε γνώση του εχθρικού αυτού κλίματος; Ενημερώθηκε ξαφνικά μία μέρα μετά και αποφάσισε να επιστρέψει στην Αθήνα;
Και, αφού έγιναν όλα αυτά, ποιος ο λόγος για την έκτακτη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, αφού δεν ανακοινώθηκε μετά κάτι συγκεκριμένο και το όργανο αυτό θα συνεδριάσει ξανά σήμερα, μετά την τηλεδιάσκεψη του υπουργού οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας;
Η απάντηση είναι μία και κοινή σε όλα αυτά τα ερωτήματα: γιατί η κυβέρνηση παραμένει παραδομένη στο πελατειακό κράτος. Δεν επιθυμεί να έρθει σε ρήξη με την κομματική της πελατεία, που είναι η συντριπτική πλειοψηφία του δημόσιου τομέα. Παρά το γεγονός ότι οι δανειστές μας πιέζουν για μειώσεις των δημοσίων δαπανών, επελέγη ένα νέο χαράτσι (στα ακίνητα) την προηγούμενη Κυριακή, και χθες, να αναγγελθεί πως οι όποιες παρεμβάσεις στα έξοδα του Δημοσίου παραπέμπονται για το… 2012 !
Ακόμα και τώρα, που η χώρα έχει φτάσει σε αυτό το σημείο, όπου κινδυνεύει, ίσως για πρώτη φορά αληθινά, να μην πάρει την έκτη δόση, όπου όλοι παγκοσμίως εξακολουθούν να αμφισβητούν την αξιοπιστία της Ελλάδας, η επιλογή μας είναι τα καθαρά εισπρακτικά μέτρα και όχι παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα.
Έτσι, περάσαμε16 μήνες από την υπογραφή του μνημονίου, με όλο και περισσότερα φορολογικά μέτρα, που λαμβάνονται για να μην πειραχθούν οι θέσεις εργασίας του Δημοσίου. Και, αφού καλούμαστε διαρκώς να πληρώσουμε όλο και υψηλότερους φόρους, τώρα η κυβέρνηση πιέζεται ασφυκτικά να εφαρμόσει τα υποσχεμένα (στο μνημόνιο και στο μεσοπρόθεσμο) και κάποια εξ αυτών ψηφισμένα μέτρα. Πρόκειται για μέτρα, που ξόρκιζε, και ως αντίβαρο αυτών επέβαλε διαρκώς νέους φόρους.
Πώς αντιδρά στις πιέσεις; Δημιουργώντας “κρίσεις” και “δραματικές καταστάσεις” επί δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα, προσπαθώντας να πείσει με αυτό τον τρόπο για την αναγκαιότητα των μέτρων, που θα κλείσουν τη μαύρη τρύπα των αστοχιών της.
Αλλά και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συνέντευξη τύπου χθες στη Θεσσαλονίκη, απέφυγε να σπάσει αυγά στο Δημόσιο και μίλησε για μια πολύ ήπια διαδικασία εφεδρείας, η οποία αμφιβάλλω αν θα φέρει δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Σε κάθε περίπτωση, την ώρα που η χώρα βιώνει μια κρίση χρέους άνευ προηγουμένου, δεν νοείται η οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία να παραμένει δέσμια του πελατειακού κράτους.
Καλημέρα σας.
Νεκτάριος Β. Νώτης
24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...