Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 19, 2011

Δεκαετές σχέδιο για το έλλειμμα,... εξήγγειλε ο Ομπάμα


Δεκαετές σχέδιο για το έλλειμμα εξήγγειλε ο Ομπάμα 

Στόχος η μείωσή του κατά τρία τρισεκατομμύρια δολάρια
Φιλόδοξο σχέδιο για τον περιορισμό του ελλείμματοςς κατά τρία τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στα επόμενα 10 χρόνια παρουσίασε τη Δευτέρα ο Μπαράκ Ομπάμα καλώντας τις παρατάξεις να το υπερψηφίσουν όπως και αυτό για τα εργασιακά.

Περίπου το μισό από το προβλεπόμενο ποσό θα προέλθει από αυξήσεις φόρων στα υψηλότερα εισοδήματα και στις επιχειρήσεις.

Προβλέπεται ακόμη εξοικονόμηση ενός τρισεκατομμυρίου από την απόσυρση των στρατευμάτων από το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

«Η Ουάσιγκτον πρέπει να ζήσει με τους πόρους της», υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι «πρέπει να περικόψουμε αυτά που δεν μπορούμε να πληρώσουμε υπέρ αυτών που αξίζουν πραγματικά».

Όπως τόνισε σε άλλο σημείο, «όλοι πρέπει να πληρώσουν ένα δίκαιο μερίδιο» για να διευκρινίσει ακόμη ότι «δεν πρόκειται για ταξικό πόλεμο· είναι μαθηματικά».

Οι πιο εύποροι θα πρέπει να καταβάλλουν όσους φόρους κατέβαλαν τη δεκαετία του 1990 (πριν δηλαδή τις εκτεταμένες ελαφρύνσεις που εφάρμοσε η κυβέρνηση του Τζoρτζ Μπους του πρεσβύτερου) και η μεσαία τάξη δεν πρέπει να πληρώνει περισσότερα από όσα οι εκατομμυριούχοι.

Επισήμανε ακόμη ότι θα ασκήσει βέτο σε οποιοδήποτε νόμο που θα προβλέπει περικοπές στην ασφάλιση υγείας (Medicare) χωρίς τις ανάλογες εύλογες επιβαρύνσεις στους πλουσιότερους και στις επιχειρήσεις. «Δεν θα έχουμε μία μονομερή συμφωνία που θα πλήττει αυτούς που είναι περισσότερο ευάλωτοι».

Οι Ρεπουμπλικάνοι, από την πλευρά τους, διαφωνούν με κάθε πρόταση για την αύξηση των φόρων και μάλλον θα αρνηθούν να εγκρίνουν το σχέδιο με την τρέχουσα μορφή του.

Αυτό καθιστά μάλλον δύσκολη την έγκριση του από το Κογκρέσο καθώς στην Εθνοσυνέλευση κυριαρχούν οι Ρεπουμπλικάνοι.

Σε μία πρώτη αντίδραση, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, επέκρινε το σχέδιο του προέδρου μιλώντας για «τεράστια αύξηση των φόρων» και «αόρατη εξοικονόμηση χρημάτων» που «δεν είναι συνταγή ούτε για οικονομική ανάπτυξη ή αύξηση των θέσεων εργασίας και ούτε για μείωση του ελλείμματος».
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...