Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24, 2011

Νέα παρέμβαση Γκάιτνερ,... για την Ευρωζώνη


Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του BBC.
Για την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη
«Όλοι όσοι παρακολουθούμε την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, πρέπει να τους θαυμάζουμε για αυτό που προσπαθούν να κάνουν και να αναγνωρίσουμε την δυσκολία αυτής
της προσπάθειας, αλλά και επίσης να τους βοηθήσουμε να καταλάβουν ότι οι αγορές κινούνται πιο γρήγορα από ότι κινούνται αυτοί. Όσο περισσότερο περιμένεις τόσο περισσότερο δύσκολο είναι να το λύσεις, τόσο πιο ακριβό είναι να το λύσεις».
Για την ανάγκη συνεργασίας κυβερνήσεων – ΕΚΤ
«Νομίζω ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την εμπιστοσύνη είναι να δούμε τις κυβερνήσεις να εργάζονται παράλληλα με την κεντρική τράπεζα. Στις ΗΠΑ αυτό που κάναμε, όχι αμέσως αλλά μας πήρε χρόνο, ήταν να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο δουλεύαμε πολύ προσεχτικά σε συνεργασία με την ομοσπονδιακή τράπεζα».
Ο T. Γκάιτνερ ξεκαθάρισε πως, σε κάθε περίπτωση, ο υπάρχον μηχανισμός στήριξης της ΕΕ, ο EFSF, θα κληθεί να παίξει ρόλο-κλειδί στη διαχείριση τόσο του ελληνικού, όσο και γενικότερα του ευρωπαϊκού χρέους.
Συγκεκριμένα, ο κύριος Γκάιτνερ τόνισε πως είναι άμεση προτεραιότητα για τους Ευρωπαίους να «προικίσουν» με διευρυμένες αρμοδιότητες το Μηχανισμό Στήριξης, έτσι ώστε να μπορεί να παρεμβαίνει στη δευτερογενή αγορά ομολόγων και να συμμετέχει στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είτε παραλλήλως είτε και αντικαθιστώντας την.
newscode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...