Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24, 2011

ΟΤΕ: Επόμενος στόχος,... η ανάκτηση της αγοράς


ΟΤΕ: Επόμενος στόχος η ανάκτηση της αγοράς

Μετά την εργασιακή ειρήνη, θα επιδιώξει να πάρει πίσω τη χαμένη πελατεία
Με εξασφαλισμένο περιβάλλον εργασιακής ειρήνης ο ΟΤΕ θα επιχειρήσει να ενδυναμώσει την θέση του
Η πρόκληση της ανάκτησης των χαμένων μεριδίων της ελληνικής αγοράς, αλλά και η ελπίδα για χαλάρωση της ρύθμισης της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) στα εμπορικά του προγράμματα αποτελούν πλέον τους επόμενους στόχους του ΟΤΕ για την επόμενη ημέρα, έπειτα από την επιτυχή συμφωνία της διοίκησης με τους συνδικαλιστές της ΟΜΕ - ΟΤΕ για την νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ανώτατες πηγές του ΟΤΕ μετέδιδαν την Παρασκευή ότι, μετά την ευτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, ανοίγει ο δρόμος του ΟΤΕ για την ανάκτηση της αγοράς, βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και εντατική αντιμετώπιση των ανταγωνιστών. Επίσης, επισήμαιναν ότι η αγορά του 2011 δεν είναι η αγορά του 2005, διαπιστώνοντας πως η ρύθμιση της ΕΕΤΤ αποδυναμώνει την θέση του ΟΤΕ, την ώρα που και οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς δεν περνούν τις καλύτερες ημέρες τους. «Αυτή η στάση δεν οδηγεί πουθενά» σχολιάζουν, ενώ εξηγούν ότι μετά την επιτυχή διαπραγμάτευση με τους συνδικαλιστές, προτεραιότητα παίρνει η βελτίωση των υπηρεσιών, «όπου υπάρχουν τεράστια περιθώρια», υπογραμμίζοντας ότι τώρα, που η κρίση χτυπά σταθερή και κινητή τηλεφωνία, είναι η ώρα του ΟΤΕ.

«Γερμανική» συμπεριφορά έπειτα από το «στραπάτσο»
Πάντως, ανεξάρτητοι κύκλοι της αγοράς αναγνωρίζουν ότι η ΟΜΕ - ΟΤΕ επέδειξε τελικά συμπεριφορά συνδικάτου της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς συμφώνησε να «ανταλλάξει» μία εύλογη μείωση μισθού με μηδενικές απολύσεις, διασφαλίζοντας, έτσι, τις θέσεις εργασίας του οργανισμού την περίοδο της χειρότερης κρίσης που έχει ζήσει η Ελλάδα εδώ και 60 χρόνια.

Επίσης, οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η στάση της ΟΜΕ-ΟΤΕ της τελευταίας διετίας θα αποτελέσει ιδιαίτερη σελίδα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Και αυτό διότι, ενώ στην αρχή της διαπραγμάτευσης είχε την ευκαιρία να διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας με - πρακτικά - μηδενικές μειώσεις αποδοχών και ωραρίων, βρέθηκε εν τέλει με την πλάτη στον τοίχο να παζαρεύει την κατάργηση της μονιμότητας και το ποσοστό «κουρέματος» των μισθών. «Πέταξαν μία μοναδική ευκαιρία σε μία εταιρία που φτιάχνει τον "τιμοκατάλογο" της αγοράς» εξηγούν με νόημα.

Τι λέει η συμφωνία

Οι δύο πλευρές, έπειτα από έναν «κλεφτοπόλεμο» που διήρκησε σχεδόν ένα έτος, συμφώνησαν για την επόμενη τριετία:

- Στην εξασφάλιση των θέσεων εργασίας για το τακτικό προσωπικό του ΟΤΕ, με την δέσμευση για μη επιβολή εκ περιτροπής εργασίας ή απολύσεων

- Στην μείωση του κόστους του προσωπικού, με τις μισθολογικές βαθμίδες να μειώνονται κατά 12% το 2012, κατά 11% το 2013 και κατά 10% το 2014, χωρίς πάγωμα ή κατάργηση των ωριμάνσεων

- Στην μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου σε 35 ώρες από 40

«Καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε μέτρα που μπορούν να βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας διασφαλίζοντας την ομαλή της λειτουργία. Βρήκαμε κοινό τόπο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων για τη μείωση του κόστους προσωπικού χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουμε σε απολύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, κ. Μ. Τσαμάζ. «Η συμφωνία αυτή είναι μέρος της συνολικής προσπάθειας για τον μετασχηματισμό του ΟΤΕ σε μία ανταγωνιστική και αποδοτική εταιρεία» τόνισε.
Σύμφωνα με την ΟΜΕ - ΟΤΕ, η συμφωνία έχει ως «μοναδικό, αποκλειστικό και σαφή περιερχόμενο» την διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Η συμφωνία θα κατατεθεί προς έγκριση στα διοικητικά συμβούλια του ΟΤΕ και της ΟΜΕ-ΟΤΕ.
  tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...