Πέμπτη, Σεπτεμβρίου 22, 2011

Ποδήλατο: Η πόλη του ανήκει


When I see an adult on a bicycle, I do not despair for the future of the human race. 

                                                    H.G. Wells, Άγγλος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας.

Η σημερινή Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο (και χωρίς Μέσα Μεταφοράς) είναι αν μη τι άλλο μια καλή αφορμή για να αναθερμάνουμε τις σχέσεις μας με τις… ορθοπεταλιές – αν δεν το έχουμε κάνει ήδη – και να ανακαλύψουμε τα πλεονεκτήματα του ποδηλάτου εντός, αλλά και εκτός των τειχών της Αθήνας. Γιατί πολύ απλά, το ποδήλατο δεν ταιριάζει μόνο στον χαρακτήρα της οποιαδήποτε πόλης, ταιριάζει και στον καθένα από εμάς. Σκεφτείτε το λίγο: Τέλος μποτιλιάρισμα, τέλος ηχορρύπανση, τέλος καυσαέρια. Οικονομικές μετακινήσεις, άθληση, ευεξία και κοινωνικοποίηση σε.. δύο μόνο ρόδες.

Γιατί ποδήλατο;
«Γιατί είναι trendy». Γεωργία, 28 χρονών.
«Γιατί έχει ρόδες, αλλά δεν έχει μηχανή», Γιώργος, 24 χρονών.
«Για την γυμναστική», Έλενα, 28 χρονών.
«Γιατί είναι ωραίο», Γιώργος, 29 χρονών.
«Γιατί όχι ποδήλατο;», Άκης, 29 χρονών.
«Γιατί φτιάχνεις γλουτούς», Μαρία, 23 χρονών.
Ο λόγοι για τον οποίον ο καθένας από εμάς αγαπάει το ποδήλατο ποικίλουν. Το ποδήλατο είναι οικολογικό, καθώς δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και μειώνει την κατανάλωση ενέργειας. Το ποδήλατο είναι οικονομικό, γιατί είναι πολύ πιο φθηνό σε σχέση με όλα τα άλλα μεταφορικά μέσα και απαιτεί ελάχιστα έξοδα για την συντήρηση και καθόλουγια την κίνησή του. Το ποδήλατο είναι άθληση και υγεία γιατί η ποδηλασία είναι θεραπευτική για το μυαλό, το πνεύμα και το σώμα, μειώνει το στρες και βελτιώνει την καρδιοαγγειακή υγεία. Το ποδήλατο είναι απόλαυση, γιατί είναι μια δραστηριότητα ζωής, ένα μέσο για να γνωρίσεις κόσμο.

Αγορές για ορθοπεταλιές
Αρχικά, προτού αγοράσετε το πρώτο σας ποδήλατο, θα πρέπει να αποφασίσετε πού θα το χρησιμοποιείτε. Άλλο ποδήλατο θα πάρετε για τις μετακινήσεις σας, άλλο για τις βόλτες σας και άλλο για την άσκηση. Αποφασίζοντας λοιπόν πρώτα την κύρια χρήση του, θα επιλέξετε σωστά τον τύπο και τις προδιαγραφές που αυτό πρέπει να έχει. Όσο για την τιμή του, υπολογίστε για ένα μέσο αλλά αξιοπρεπές, περί τα 300 με 600 ευρώ. Αν τώρα έχετε μεγαλύτερες απαιτήσεις σε εξοπλισμό και απόδοση, τότε οι τιμές κυμαίνονται από 600 μέχρι 800 ευρώ.

Μαζί με την αγορά του ποδηλάτου σας και ειδικά αν σκοπεύετε να το χρησιμοποιείτε στην πόλη, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστείτε κάποια αξεσουάρ όπως κράνος, φώτα (ένα κόκκινο για πίσω και ένα λευκό για μπροστά, καθώς και LED για πίσω), κλειδαριά για να το ασφαλίζετε, τρόμπα και παγούρι.

Τώρα όσον αφορά το κατάστημα από όπου μπορείτε να αγοράσετε το ποδήλατό σας, οι επιλογές που έχετε είναι δεκάδες και το σημαντικότερο όλων ένα… κλικ μακριά. Ενδεικτικά έχουμε δοκιμάσει και προτείνουμε τα:

* Cyclist.gr.  Τα πάντα γύρω από το ποδήλατο και την ποδηλασία, με διαρκώς ανανεωμένη λίστα αγορών και προσφορές μετά από κάθε τέλος εποχής. 
του Νικόλα Γεωργιακώδη 
more : in2life

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...