Παρασκευή, Σεπτεμβρίου 23, 2011

«Μια υπεράσπιση,... της Ελλάδας» από την Αυστρία


«Μια υπεράσπιση της Ελλάδας» από την Αυστρία 

Τα λεφτά, σίγουρα, δεν πήγαν «στις τσέπες των πολιτών» λέει αυστριακή Die Presse
«Η κατάσταση στην Ελλάδα θα έπρεπε να προκαλέσει συναγερμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Κανένα κόμμα δεν θα μπορούσε να εφαρμόσει το πρόγραμμα της ελληνικής κυβέρνησης διότι απλά δεν θα εκλεγόταν ποτέ! Το χρέος πρέπει να αντιμετωπιστεί πριν οδηγήσει τη χώρα σε οικονομική γενοκτονία». Ετσι ολοκληρώνεται η ανάλυση του συντάκτη της αυστριακής εφημερίδας Die Presse Γκίντερ Τεβς.

To άρθρο του με τίτλο «Μια υπεράσπιση της Ελλάδας» δεν περιέχει ούτε ένα από τα συνήθη κλισέ του ευρωπαϊκού τύπου. Κανένας συναισθηματισμός, μόνο η αμείλικτη αλήθεια των αριθμών.

Οι Ευρωπαίοι, λέει ο Τεβς, συνήθισαν να αποκαλούν τους Ελληνες «τεμπέληδες που δεν θέλουν να κάνουν οικονομία. Είναι όμως έτσι;» διερωτάται ο ίδιος. Στο κείμενό του αναφέρει ότι οι μισθοί στην Ελλάδα έχουν μειωθεί (μετά την υπογραφή του μνημονίου) κατά 30%, ο βασικός μισθός έχει πέσει στα 600 ευρώ, τα οικιακά τιμολόγια για ρεύμα και θέρμανση καθώς και η βενζίνη και τα μέσα μεταφοράς έχουν ακριβύνει 50 - 100%.

Ακόμα 165.000 επιχειρήσεις έχουν κλείσει και το ένα τρίτο του επιχειρηματικού κόσμου αδυνατεί να καταβάλει μισθούς, τα ενοικιαστήρια πληθαίνουν και το πενιχρό επίδομα ανεργίας όπως και οι μισθοί σε πολλούς δημόσιους οργανισμούς καταβάλλονται με καθυστέρηση.

Επιβάλλονται νέοι φόροι με την απειλή της διακοπής ρεύματος σε περίπτωση μη έγκαιρης καταβολής τους. Τα ποσοστά ανεργίας είναι εκρηκτικά και ιδιαίτερα για τους νέους οι οποίοι «ακόμα και όταν δουλεύουν παίρνουν μισθούς πείνας ή αμείβονται χωρίς ασφαλιστική κάλυψη»

«Αλλά πού πήγαν τα λεφτά που έδινε τόσα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση;»
είναι το ερώτημα που θέτει ο αυστριακός δημοσιογράφος. Ο ίδιος διαπιστώνει ότι «οι Ελληνες δεν αποστρέφονται την αποταμίευση αλλά απλά δεν έχουν για να αποταμιεύσουν».

Οι Ελληνες είναι διατεθειμένοι να πεθάνουν στη δουλειά κι όσοι μπορούν έχουν δεύτερη ή και τρίτη απασχόληση για να τα βγάλουν πέρα όμως όλα τα κοινωνικά κεκτημένα έχουν πλέον εξανεμιστεί, αναφέρει επί λέξει ο αρθογράφος. Και για να καταδείξει το μέγεθος της κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος επικαλείται το παράδειγμα του περίφημου (περσινού) δείπνου των εκπροσώπων της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση που στοίχισε 300 ευρώ κατ'ατομο. «Ασφαλώς τα χρήματα δεν πήγαν στις τσέπες των πολιτών» καταλήγει. 
tovima
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...