Σάββατο, Σεπτεμβρίου 17, 2011

Προβλέπουν το έμφραγμα,... από τα μαλλιά


Τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, που μπορούν να ανιχνευτούν στις τρίχες των μαλλιών, μπορεί να αποτελέσουν ένδειξη για επικείμενο έμφραγμα, μήνες πριν αυτό συμβεί, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε αξιόπιστος βιολογικός δείκτης που να μετρά το χρόνιο στρες και να προβλέπει μερικούς μήνες πριν ποιος κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα.

Παραδοσιακά, το επίπεδο κορτιζόλης μετριέται στο αίμα, τα ούρα και το σάλιο, όμως το αποτέλεσμα δεν δείχνει παρά το επίπεδό της κατά τις τελευταίες ώρες ή μέρες, συνεπώς δεν
αντανακλά το επίπεδο του συσσωρευμένου μακροχρόνιου στρες.
Η μελέτη έγινε από τους δρες Σταν Βαν Ούουμ και Γκιντεόν Κόρεν από το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο στις ΗΠΑ και σύμφωνα με αυτούς, η κορτιζόλη που μπορεί να μετρηθεί στις τρίχες, μπορεί να δώσει μια καλύτερη εικόνα σε βάθος χρόνου.
Κατά μέσο όρο μια τρίχα μεγαλώνει ένα εκατοστό το μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι η εξέταση μιας τρίχας μήκους έξι εκατοστών μπορεί να δώσει εικόνα για τη συσσώρευση στρες σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, που ίσως φτάνει και το εξάμηνο.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις περιπτώσεις 56 ανδρών που είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο λόγω εμφράγματος και λαμβάνοντας δείγματα από τις τρίχες τους, τις σύγκριναν με δείγματα τριχών από άνδρες που δεν είχαν καρδιοαγγειακά προβλήματα.
Οι καρδιοπαθείς βρέθηκαν να έχουν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα τους.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Stress.
Επιμέλεια: Γιάννης Δεβετζόγλου, gdevetzoglou@dolnet.gr
tanea 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...