Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24, 2011

Το Εθνικό Κτηματολόγιο λέει "όχι" στην εφεδρεία

Αποφασισμένοι να μην υπαχθούν στο καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας οι εργαζόμενοι στην Εθνικό Κτηματολόγιο ΑΕ.
Σε υπόμνημα που δημοσίευσαν, οι εργαζόμενοι στην εταιρεία Εθνικό Κτηματολόγιο ΑΕ, υπογραμμίζουν τη σημασία του έργου τους, κάνοντας αναφορά σε όσα έχουν υλοποιηθεί και όσα έργα είναι σε εξέλιξη, για να καταλήξουν στην
απόφασή τους, να μην τεθούν υπό καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, "που θα οδηγήσει τελικά στην απόλυσή τους και στη μη εμπρόθεσμη υλοποίηση των υποχρεώσεων του κράτους".
"Η πλειονότητα  του προσωπικού της εταιρίας (σύνολο 376 άτομα) είναι ηλικιακά στην πιο  παραγωγική φάση του εργασιακού τους βίου, δεδομένου ότι ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι μόλις 39 ετών και το 50% των εργαζομένων είναι μεταξύ 35 και 45 ετών. Τόσο το επιστημονικό όσο και το διοικητικό προσωπικό είναι ειδικευμένο στο πρωτότυπο γνωστικό αντικείμενο του Κτηματολογίου, παράγει και παρέχει τεχνογνωσία που δεν διαθέτει κανένας άλλος φορέας της χώρας.
Το έργο της Κτηματολόγιο ΑΕ είναι ανταποδοτικό αφού μπορεί να αξιοποιηθεί ως «εργαλείο» ανάπτυξης σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικής γης χωρίς επιπλέον κόστος για τον πολίτη, για την οικιστική ανάπτυξη, την εκτίμηση ακινήτων, τις επενδύσεις επί των ακινήτων, την ανάδειξη και κατοχύρωση Δημόσιας Περιουσίας, την μείωση του κόστους στη σύνταξη ρυθμιστικών και πολεοδομικών σχεδίων και πολλών άλλων.
Η όποια  μείωση του προσωπικού ουδεμία ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού θα επιφέρει, ουδέν οικονομικό όφελος στον πολίτη αλλά αντίθετα θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση του έργου, η οποία, όπως προβλέπεται και στο μεσοπρόθεσμο, και έχει αναλάβει ως υποχρέωση το Ελληνικό κράτος, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως το 2020.
Στις  δύσκολες μέρες που διανύει η  χώρα, αποτελεί επιταγή όλων να διασφαλιστεί η συνέχιση και ολοκλήρωση της  Σύνταξης του "ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ", με την αναπτυξιακή διάσταση που αυτό εξασφαλίζει στην εκπόνηση των σχεδίων και προγραμμάτων που αφορούν στο περιβάλλον διευκολύνοντας τις διαδικασίες  σχεδιασμού – υλοποίησης των περιβαλλοντικών πολιτικών μέσα από την εκπόνηση προτύπων και νομοθετικών πράξεων δυνάμενων να έχουν σημαντικές συνέπειες για το περιβάλλον και την οικονομία της Χώρας", αναφέρεται μεταξύ άλλων στο υπόμνημα.
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι εν δυνάμει έφεδροι
Πέραν των διαδικασιών που θα αναλάβουν οι φορείς για τον προσδιορισμό του πλεονάζοντος προσωπικού, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και από τους ίδιους τους εργαζόμενους για τα βήματα κατάταξής τους στους πίνακες, τους οποίους θα διαμορφώσει το ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, οι φορείς καταρτίζουν πίνακες πλεονάζοντος προσωπικού και αποστέλλουν στο ΑΣΕΠ αναλυτικά τα στοιχεία των εργαζομένων με αλφαβητική σειρά, συνοδευόμενα από την ημερομηνία πρόσληψης στον φορέα, τα προσόντα τους και κάθε είδους υπηρεσιακές μεταβολές.
Η ηλικία και η προϋπηρεσία είναι τα δύο κριτήρια, που δίνουν μεγαλύτερο αριθμό μορίων στο πλαίσιο της κατάταξης στους πίνακες εργασιακής εφεδρείας, ενώ το ΑΣΕΠ, με τη σειρά του, είναι υποχρεωμένο να κοινοποιήσει τον πίνακα αυτό σε όσους περιλαμβάνονται.
Εντός 20 ημερών οι υποψήφιοι έφεδροι πρέπει να καταθέσουν αίτημα στην ανεξάρτητη Αρχή, επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν τα τυπικά προσόντα και τις ιδιότητες για τα οποία προβλέπεται μοριοδότηση.
Η διαδικασία αυτή είναι υποχρεωτική για όσους ενταχθούν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.
Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν να μην λάβουν την προβλεπόμενη μοριοδότηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να συμμετέχουν σε καμία διαδικασία διάθεσης ή απασχόλησης, όπως αναφέρει το Προεδρικό Διάταγμα.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, το ΑΣΕΠ θα κατατάξει το πλεονάζον προσωπικό σε πίνακες ανά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα του φορέα που υπηρετεί και σύμφωνα με τη μοριοδότηση των προσόντων και των ιδιοτήτων που αναφέρονται στο ΠΔ. Αυτοί θα αποτελέσουν και τους προσωρινούς Πίνακες Κατάταξης Πλεονάζοντος Προσωπικού που θα αναρτηθούν στο δικτυακό τόπο του ΑΣΕΠ.
Σε προθεσμία 10 ημερών οι υπαγόμενοι στους πίνακες έχουν δικαίωμα άσκησης ένστασης κατά της βαθμολογικής κατάταξης.
Μετά την εξέταση των ενστάσεων συντάσσονται οι οριστικοί Πίνακες Κατάταξης ανά φορέα
Διαφορετικές διαδικασίες προβλέπονται για τους εφέδρους που αποφασίσουν να διεκδικήσουν κάποια θέση είτε μόνιμης απασχόλησης, είτε ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης, για τους οποίους ο νόμος ορίζει,  ότι έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το 10% των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν και το 30% των θέσεων εποχικού προσωπικού, ενώ προτάσσονται αυτοδίκαια σε οποιαδήποτε διαδικασία πρόσληψης προσωπικού μερικής απασχόλησης.
Κόντρες ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με φόντο την εφεδρεία
Την έντονη αντίδραση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη, προκάλεσαν οι δηλώσεις των στελεχών της ΝΔ, Λυκουρέντζου, Μανώλη και Νικολόπουλου για την εργασιακή εφεδρεία.
Ο γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ανδρέας Λυκουρέντζος μίλησε για εκδίκηση των υπαλλήλων, που δεν υποτάσσονται στους μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ.
"Η ΝΔ δεν θα θεωρήσει ως απολυμένους όσους βγουν στην εργασιακή εφεδρεία και από τη δεξαμενή τους θα καλύψει τα κενά που θα προκύψουν στη Δημόσια Διοίκηση", δήλωσε από την πλευρά του ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ, Νίκος Νικολόπουλος.
"Η ΝΔ, ισχυρίζεται εδώ και χρόνια, ότι οι προσλήψεις που έκανε στο διάστημα 2004-2009, στη διάρκεια της καταστροφικής για τη χώρα διακυβέρνησης της, ήταν όλες αξιοκρατικές και έγιναν μέσω ΑΣΕΠ", τονίζει ο κ. Καρχιμάκης και διερωτάται:
"Γιατί λοιπόν την τρομάζει το ενδεχόμενο, να ισχύσει η εργασιακή εφεδρεία όπως πρότεινε η ίδια, σε υπαλλήλους που δεν έχουν προσληφθεί στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ και μιλά για κομματικές διώξεις".
"Οι δηλώσεις του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, έρχονται να πιστοποιήσουν αυτό που όλοι οι πολίτες γνωρίζουν: οι προσλήψεις που έκανε η ΝΔ και πολλές χιλιάδες ήταν, και αναξιοκρατικές ήταν, και επιβάρυναν με δυσβάσταχτο κόστος το δημόσιο, οδηγώντας μας στην σημερινή κατάσταση", πρόσθεσε.
 
news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...