Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2011

Μιχαήλ Γκορμπατσώφ: Ο Πούτιν,.... θα πάει τη Ρωσία έξι χρόνια πίσω


Μιχαήλ Γκορμπατσώφ: Ο Πούτιν θα πάει τη Ρωσία έξι χρόνια πίσω 

Επικριτικός και ο ρωσικός Τύπος για τις πολιτικές εξελίξεις
Η Ρωσία κινδυνεύει να πάει έξι χρόνια πίσω με την αναμενόμενη επιστροφή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην προεδρία το 2012, αν ο ίδιος δεν προχωρήσει σε εκ βάθους μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος, δήλωσε σήμερα ο Μιχαήλ Γκορμπατσώφ.

«Θα πρέπει να περιμένουμε ότι δεν θα υπάρξει καμιά πρόοδος στο μέλλον αν δεν προχωρήσουμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στο σύνολο του πολιτικού συστήματος», γράφει ο Γκορμπατσόφ σε άρθρο του σε ρωσική εφημερίδα.

«Πιστεύω πως αν δεν συμβεί αυτό, κινδυνεύουμε να χάσουμε έξι χρόνια. Θεωρώ πως ο μέλλων πρόεδρος θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ σοβαρά», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ρωσία βρίσκεται σε αδιέξοδο και πως η κατάσταση δεν είναι απλή.

«Αν ο μέλλων πρόεδρος δεν προχωρήσει σε αλλαγές και σκέφτεται μόνο το πώς θα διατηρήσει την εξουσία...τότε θα κάνει λάθος», προέβλεψε ο τελευταίος πρόεδρος της Σοβιετικής Ενωσης.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε το Σάββατο την πρόθεσή του να επιστρέψει στην προεδρία της Ρωσίας. Τον περασμένο Αύγουστο, ο Γκορμπατσώφ είχε επικρίνει το κόμμα του Πούτιν Ενωμένη Ρωσία, τονίζοντας ότι μοιάζει με το Κομμουνιστικό Κόμμα της σοβιετικής εποχής.

Οι αντιδράσεις του ρωσικού Τύπου στην υποψηφιότητα Πούτιν

Ο ρωσικός Τύπος αναφέρει σήμερα  Δευτέρα πως η αναγγελθείσα επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο, όπου μπορεί να παραμείνει ως το 2024, φανερώνει την κυριαρχία του πρώην πράκτορα της KGB στη χώρα, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της στασιμότητας.

«Πούτιν για πάντα» είναι ο τίτλος της λαϊκής εφημερίδας Μοσκόφσκι Κομσομόλετς. «Η ιστορία φαίνεται πως έχει σταματήσει στη χώρα μας, ο Πούτιν είναι το παρελθόν μας, το παρόν μας και το μέλλον μας», προσθέτει η εφημερίδα. Η ίδια  εκτιμά πως το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος Ενωμένη Ρωσία, «ξεπέρασε τα συνέδρια του σοβιετικού ΚΚ».

Το κυβερνών κόμμα «έχει για πρόγραμμα τον Πούτιν», γράφει από την πλευρά της η ιντερνετική εφημερίδα gazeta.ru.

Ο Πούτιν επανέρχεται «για δώδεκα χρόνια», γράφει η Νεζαβισιμάγια Γκαζέτα στην πρώτη σελίδα της, παρόλο που ο σημερινός πρωθυπουργός δεν είναι ως τώρα παρά υποψήφιος στις εκλογές του Μαρτίου 2012 για μια προεδρική θητεία έξι ετών.

Το αντιπολιτευόμενο εβδομαδιαίο περιοδικό The New Times προχωρεί περισσότερο, εκτιμώντας πως ο Πούτιν βρίσκεται ντε φάκτο στην εξουσία και διερωτώμενο για την πραγματική φύση της ρωσικής εξουσίας.  «Στις 24 Σεπτεμβρίου, ο Βλαντίμιρ Πούτιν έγινε και πάλι πρόεδρος (δικτάτορας;) μολονότι επισήμως αυτό δεν πρέπει να συμβεί πριν αναλάβει καθήκοντα το Μάιο του 2012», γράφει το περιοδικό.

Η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Νοβάγια Γκαζέτα δημοσιεύει στην πρώτη σελίδα της ένα σκίτσο που εικονίζει «την ηγεσία της χώρας όπως θα είναι το 2024»: τον Πούτιν, τον Μεντβέντεφ και πολλούς άλλους γερασμένους ρώσους αξιωματούχους, που φέρουν στο στήθος σειρές από παράσημα, θυμίζοντας τους ηγέτες της σοβιετικής εποχής.

Η εφημερίδα Ροσιίσκαγια Γκαζέτα διαβεβαιώνει από την πλευρά της, επαναλαμβάνοντας εν εκτάσει τις δηλώσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν περί του οράματός του για το μέλλον της χώρας, ότι τα νέα δεδομένα αποτελούν «κίνηση προς τα εμπρός».

Όμως η οικονομική εφημερίδα Βεντομόστι αναφέρει ότι η ανταλλαγή καθηκόντων που προβλέπεται να υπάρξει ανάμεσα στους Πούτιν και Μεντβέντεφ «δεν δείχνει καμιά βούληση για να λυθούν τα μακροπρόθεσμα προβλήματα της χώρας».
tovima

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...