Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 26, 2011

Βρήκαν πως λειτουργεί,... ο βελονισμός


O βελονισμός καταστέλλει τον πόνο απελευθερώνοντας μια φυσική ουσία που προσφέρει αντιφλεγμονώδη δράση, αποκάλυψαν πειράματα σε ποντίκια. Η αμερικανική έρευνα δεν αποκλείεται μάλιστα να ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη φαρμάκων που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της παραδοσιακής κινεζικής μεθόδου.

«Ο βελονισμός είναι βασικό στοιχείο των θεραπειών σε ορισμένα μέρη του κόσμου εδώ και 4.000 χρόνια, επειδή όμως δεν έχει κατανοηθεί πλήρως, πολλοί άνθρωποι παραμένουν δύσπιστοι» σχολίασε στο AFP ο νευροπιστήμονας Μάικεν Νέντεργκααρντ, επικεφαλής της μελέτης στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ στη Νέα Υόρκη.

Οι ερευνητές αρχικά προκάλεσαν επώδυνους ερεθισμούς στις πατούσες των ποντικών κάνοντάς τους ενέσεις με μια ουσία που προκαλεί φλεγμονή.

Στη συνέχεια, εισήγαγαν πέντε λεπτές βελόνες λίγο κάτω από το γόνατο των πειραματόζωων, εκεί που βρίσκεται το λεγόμενο σημείο «Ζουσάνλι» του βελονισμού.
Ακολουθώντας μια στάνταρτ πρακτική των βελονιστών, περιέστρεφαν απαλά τις βελόνες κάθε πέντε λεπτά για συνολικό διάστημα μισής ώρας.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι ο βελονισμός αύξησε κατά 24 φορές τα επίπεδα της αδενοσίνης, ενός φυσικού μορίου με αντιφλεγμονώδη δράση. Επιπλέον, τα τεστ ευαισθησίας (μέτρηση του χρόνου αντίδρασης στη θερμότητα και την αφή) έδειξαν ότι η δυσφορία των πειραματόζωων μειώθηκε κατά τα δύο τρίτα.

Προκειμένου να επιβεβαιώσουν αυτά τα αποτελέσματα, οι ερευνητές επανέλαβαν το πείραμα με ποντίκια που είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μην παράγουν αδενοσίνη. Πράγματι, στην περίπτωση αυτή ο βελονισμός δεν είχε ανακουφιστικό αποτέλεσμα.

Σε ένα ακόμα πείραμα, οι ερευνητές συνδύασαν το βελονισμό με ενέσεις δυσοξυκοφορμυσίνη, ένα φάρμακο κατά της λευχαιμίας που ενισχύει τη δράση της αδενοσίνης εμποδίζοντας την απομάκρυνσή της από τα κύτταρα.

Οι ενέσεις τριπλασίασαν το χρονικό διάστημα που διαρκούσε η παυσίπονη δράση του βελονισμού.

Η διαπίστωση αυτή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλα φάρμακα που ενισχύουν τη δράση του βελονισμού, αναφέρουν οι ερευνητές στο περιοδικό Nature Neuroscience.

Πάντως, προηγούμενες μελέτες που εξέτασαν τη δράση του βελονισμού στο κεντρικό νευρικό σύστημα, αντί στο περιφερικό όπως στη νέα έρευνα, είχαν δείξει ότι τα τσιμπήματα οδηγούν στην απελευθέρωση ενδορφινών, μιας άλλης κατηγορίας φυσικών ουσιών με αναλγητική δράση.
tanea


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...