Τσερτς, ήταν ένας από τους ελάχιστους συναδέλφους του, που
ονειρεύονταν να αποκωδικοποιήσουν το σύνολο του ανθρώπινου
γονιδιώματος. Το εργαστήριό του ήταν μάλιστα το πρώτο, που κατασκεύασε συσκευή ανάλυσης του γονιδιακού κώδικα.
Μετά την αποκωδικοποίηση του πρώτου ανθρώπινου γονιδιώματος, ο δρ. Τσερτς προώθησε την άποψη ότι μία αποκωδικοποιημένη αλληλουχία DNA δεν αρκούσε, επιμένοντας ότι θα έπρεπε αντίθετα να διαθέτουμε όλων των ανθρώπων. Οταν κάποιοι του επεσήμαναν ότι κάτι τέτοιο θα απαιτούσε 3 δισ. δολάρια, ο δρ. Τσερτς κατασκεύασε άλλη μία συσκευή.
Το κόστος της διαδικασίας αυτής είναι σήμερα στα 5.000 δολάρια, ενώ ο δρ. Τσερτς υπολογίζει ότι το κόστος θα υποχωρήσει κατά δέκα με είκοσι φορές στο άμεσο μέλλον.
Ο δρ. Τσερτις στρέφεται τώρα στην επόμενη μεγάλη πρόκληση. Θέλει τώρα να αποκτήσει την ικανότητα να «εγγράφει» και να «τροποποιεί» το ανθρώπινο γονιδίωμα, ενώ φαντάζεται μια ημέρα όταν συσκευή, εμφυτευμένη στο ανθρώπινο σώμα, θα μπορεί να αναγνωρίζει τις πρώτες μεταλλάξεις πιθανού όγκου ή τα γονίδια επιθετικού βακτηρίου. Αλλες συσκευές θα εξετάζουν το περιβάλλον μας, προειδοποιώντας μας για ενδεχόμενους κινδύνους για την υγεία μας. Σύμφωνα με τα σχέδια του δρ. Τσερτς, οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν 120 με 150 χρόνια.
«Η ντετερμινιστική άποψη, που έλεγε: Αυτή είναι η γονιδιακή σου μοίρα, συνήθισέ τη, δεν ισχύει πλέον», λέει ο δρ. Τσερτς, που επιδιώκει να καταστήσει προσβάσιμο το σύνολο των γονιδιωμάτων, που έχει αποκωδικοποιήσει.
Ενστάσεις εκφράζουν, ωστόσο συνάδελφοι του δρ. Τσερτς, που επισημαίνουν την έλλειψη αξιόπιστων μηχανισμών προφύλαξης από ατυχή περιστατικά. «Εχουμε καθήκον να ενημερώσουμε το κοινό, αλλά και να λάβουμε κάθε δυνατή προφύλαξη ώστε να μην εισάγουμε κάτι το προβληματικό στο ανθρώπινο γονιδίωμα», λέει ο καθηγητής Τζέιμς Κόλινς του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από BBC
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου