Σάββατο, Σεπτεμβρίου 24, 2011

Έχουν και τα καφέ μπιστρό,... τη χάρη τους


Ποιος είπε ότι στους μοντέρνους καιρούς δεν χωρούν ρετρό αποδράσεις; Τα καφέ μπιστρό της Αθήνας, με το Petite Fleur να κρατά το παριζιάνικο λάβαρο της αισθητικής, αποτελούν τα ιδανικά πειστήρια.

Σαν τη φήμη που εξαπλώνεται από στόμα σε στόμα, το ιδιαίτερο καφέ μπιστρό Petite Fleur στο Χαλάνδρι
έγινε το στέκι μας γεμίζοντας με τζαζ μελωδίες τις καλοκαιρινές μας βραδιές και υπόσχεται ακόμα περισσότερες για τον ζόρικο χειμώνα που έρχεται. Το «βικτωριανό κουκλόσπιτο» όπως το χαρακτηρίζουν οι ιδιοκτήτες του, Νίκος Φωτάκης και Σοφία Φατούρου, είναι έρωτας με την πρώτη ματιά και για αυτόν που ψάχνει ένα μελωδικό ησυχαστήριο και για εκείνον που σέβεται τον ουρανίσκο του.

Μια ανάσα από την κεντρική αγορά του Χαλανδρίου, δίπλα ακριβώς στην κεντρική πλατεία του Αγίου Νικολάου, η μικροσκοπική βεράντα με τα λιγοστά τραπεζάκια σε οδηγεί στη φούξια πόρτα που «δένει» μοναδικά με το σομόν τοίχο. Με θέα το αστικό πράσινο της περιοχής και τον ουρανό, η αλήθεια είναι ότι το Petite Fleur είναι μικρό, είναι τόσο ώστε να χωράει λίγους και καλούς διατηρώντας τη ρομαντική του ατμόσφαιρα. Σήμα κατατεθέν στο παριζιάνικο ρετρό σκηνικό το πικ απ, «το πρώτο πράγμα που αγοράστηκε προτού καν επικυρωθεί γραφειοκρατικά η ιδέα του Petite Fleur ως μαγαζί» μου λέει η Σοφία.

Τα εύσημα για το petit καφέ με χαρακτήρα, ωστόσο, ο Νίκος και η Σοφία τα δίνουν στον Γιώργο Τσαλαβούτα, ο οποίος πριν από δέκα σχεδόν χρόνια άνοιξε το πρώτο Petite Fleur στο Κολωνάκι και σήμερα το άτυπο αυτό brand name έχει επεκταθεί στο Βόλο και στην Κέρκυρα. «Ο Γιώργος ήθελε να δημιουργήσει μια σάλα τσαγιού που να ειδικεύεται στη σοκολάτα» μου εξηγεί   ο Νίκος για το μαγαζί που πρωτοτύπησε χρησιμοποιώντας για τις αυτοσχέδιες συνταγές του σοκολάτα κουβερτούρα και όχι την έτοιμη σκόνη, όπως συνηθίζεται. Αυτό σημαίνει ότι η διαδικασία απαιτεί χρόνο και αυτό το γνωρίζουν καλά οι θαμώνες του, οι οποίοι πολλές φορές και κατά μόνας, περιμένουν καρτερικά να πιούν τη γλυκιά γευστική απόλαυση.


Έκτος από τη μαεστρία σε σοκολατένιες «ραδιουργίες» από βιολογικά υλικά, το Petite Fleur του Χαλανδρίου εισήγαγε φέτος στο «μενού» live jazz βραδιές. «Μέσα στη μίζερη ατμόσφαιρα σκεφτήκαμε ένα τρόπο για να ανεβάσουμε τόσο το δικό μας ηθικό όσο και του κόσμου. Το πείραμα του «Jazz flirt» πέτυχε και σίγουρα θα συνεχιστεί μέχρι και τον Δεκέμβριο » αναφέρει ο Νίκος ενώ η Σοφία παρατηρεί ότι η επιτυχία του καφέ συνίσταται και στο motto νέας κοπής «value for money».

Μην το καθυστερείτε, λοιπόν, ανηφορίστε προς το χαριτωμένο καφέ μπιστρό του Χαλανδρίου και δοκιμάστε τις σπεσιαλιτέ του. Για τους πρωινούς, προτείνουμε ανεπιφύλακτα σοκολάτα με πορτοκάλι, μέλι και μπράντι και σπιτικό μάφιν με ζαμπόν και τυρί ενώ για τους βραδινούς, επιβάλλεται μια γουλιά ή και πολλές περισσότερες από τα Flirtibirds. Πρόκειται για δροσιστικά κοκτέιλ με βάση το σορμπέ φρούτων και πρωτότυπα παγάκια από χυμό που φέρουν τα ονόματα αγαπημένων φωνών του 1950, όπως Julie London, Carmen McRae, Mel Torme και Nat “King” Cole. Ακόμα το σκέφτεστε;     
Petite Fleur:
Ομήρου 44, Κολωνάκι, τηλ.             210 3613169      
Πλατεία Αγ. Νικολάου 2, Χαλάνδρι, τηλ.             210 6814825      
Δ. Κολλά & Ευαγγελιστρίας 1, Δημαρχείο, Κέρκυρα, τηλ.             26610 40707      
Τ. Οικονομάκη 54Β, Βόλος, τηλ.             24210 39313      

Άλλα καφέ της ίδιας μπιστρό φιλοσοφίας στην Αθήνα:

Αλεξανδρινό, Εμμανουήλ Μπενάκη 9Α, Εξάρχεια, τηλ. 210 382778

L’ arret du temps, Βασιλέως Αλεξάνδρου 2, Χίλτον

Γιασεμί, Μνησικλέους 23, Πλάκα, τηλ.             213 0417937      

Αμαρυλλίς, Διομήδους κυριακού 15, Κηφισιά, τηλ.             210 6233769 
 Κείμενο: Νίκη Ρωμανού
cosmo.gr    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...