Κυριακή, Σεπτεμβρίου 04, 2011

Κάθε μπουκιά και... ΦΠΑ


thumb

Ακόμη και το μαγειρεμένο φαγη­τό από το σούπερ μάρκετ ή αυτό που παραδίδεται στο σπίτι, από ταβέρνα, εστιατόριο, σουβλατζίδικο ή πιτσαρία, φορολογείται πλέον με 23% ΦΠΑ, όπως αναφέρει σε διευκρινιστική εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών.

Για τυποποιημένα είδη διατροφής, όπως π.χ. τα γιαούρτια, το σαλάμι, οι κονσέρβες ή τα κατεψυγμένα γεύμα­τα, ισχύει επίσης ο συντελεστής 23% ΦΠΑ, ασχέτως εάν παραδίδονται κομ­μένα σε μικρότερες ποσότητες και σε συσκευασία.
Αυτό ισχύει επίσης για το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, όπως κουλούρια και παξιμάδια (13% ΦΠΑ), καθώς και για το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νε­ρό (χωρίς ανθρακικό), η τιμή του οποί­ου δεν αυξάνεται.
Στα σούπερ μάρκετ θα ισχύσουν δύο μέτρα και σταθμά: τα έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά θα πωλούνται με 23% ΦΠΑ, ενώ τα υπόλοιπα είδη διατροφής, όπως το κρέας, τα φρούτα, τα ψάρια και τα υπόλοιπα είδη διατροφής, κατεψυγμένα ή νωπά, θα έχουν συντελεστή 13% ΦΠΑ.
Στις περιπτώσεις που μια επιχείρηση παρέχει δύο διαφορετικά είδη υπηρεσιών, π.χ. ταβέρνα και παντοπωλείο, θα εφαρμόζει διαφορετική τιμολόγη­ση, 23% ΦΠΑ για την ταβέρνα και τον κανονικό συντελεστή 23% ή 13% για τα υπόλοιπα είδη του παντοπωλείου.
Με τρεις «ταχύτητες» στον τουριστι­κό τομέα και δύο «ταχύτητες» στα καταστήματα (π.χ. ταβέρνες, σού­περ μάρκετ) θα εφαρμο­στεί από την 1η Σεπτεμ­βρίου η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ σε 23% (κανονικός) από 13% (μειωμένος).
Αυτό αναφέρει η δι­ευκρινιστική εγκύκλιος, που εκδόθηκε από τον γε­νικό γραμματέα του υπουργεί­ου Οικονομικών Γιάννη Καπελέρη, η οποία προβλέπει αναλυτικά τα εξής:
1 Η εστίαση γενικά υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%). Η διάταξη αυτή αφορά και τις υπηρε­σίες εστίασης που παρέχονται στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τα λοι­πά καταλύματα, των οποίων οι υπη­ρεσίες διαμονής φορολογούνται, από 1/1/2011, με τον υπερμειωμένο συ­ντελεστή ΦΠΑ (6,5%).
Με στόχο την αποφυγή ουσιαστι­κής επιβάρυνσης του ξενοδοχειακού τομέα, ο οποίος συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού, λαμβά­νοντας υπόψη και το γεγονός ότι τα του­ριστικά πακέτα συμφωνούνται σε χρό­νο προγενέστερο της εκτέλεσής τους, στην περίπτωση που οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις παρέχουν υπηρεσίες δια­μονής και εστίασης ή άλλες υπηρεσίες έναντι ενιαίας τιμής, υπό την προϋπό­θεση ότι ο διαχωρισμός στους επί μέρους συντελεστές δεν είναι εφικτός, γίνεται δεκτό η διάκριση, κατά συντε­λεστή φόρου, από 1/9/2011, να γίνε­ται ως εξής:
α. Διαμονή με πρωινό: 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαρο­χή που καταβάλλεται για το πρωινό.
β. Διαμονή με ημιδια­τροφή: 15% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κα­νονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή για το πρωινό και το γεύμα.
γ. Διαμονή με το σύστημα all inclusive (πλήρης διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρε­σιών που περιλαμβάνονται στο πακέτο, όπως τηλεφωνική εξυπηρέτηση, χρήση ομπρελών, αθλητικές υπηρεσίες κ.ά.): 30% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τις υπηρεσίες εστίασης, για τις καταναλώ­σεις αλκοολούχων ή μη ποτών και για τις λοιπές παροχές που ενδεχομένως περιλαμβάνει το πακέτο.
2 Μία επιχείρηση που εμπορεύεται διαφορετικά είδη αγαθών ή παρέχει διαφορετικά είδη υπηρεσιών και ανεξάρτητα από τον κωδικό δραστηρι­ότητας που αφορά την κύρια δραστηριότητά της, υποχρεούται να εφαρμό­ζει τον κατά περίπτωση συντελεστή ΦΠΑ ο οποίος ισχύει για κάθε συγκε­κριμένο αγαθό ή κάθε συγκεκριμένη υπηρεσία. Π.χ.:
α. Επιχείρηση που εκμεταλλεύεται πα­ντοπωλείο και ταβέρνα, για τα τυποποιημένα είδη διατροφής του παντοπω­λείου εφαρμόζει τον μειωμένο συντε­λεστή, ενώ για την ταβέρνα εφαρμόζει τον κανονικό συντελεστή 23%. β. Σούπερ μάρκετ που διατηρεί και τμήμα παράδοσης έτοιμων γευμάτων, για τα προϊόντα του σούπερ μάρκετ εφαρμόζει τον ανάλογο συντελεστή (μειωμένο 13% για τα τυποποιημένα είδη διατροφής) και τον κανονικό συ­ντελεστή 23% για την παράδοση έτοι­μων γευμάτων.
3 Τα τυποποιημένα είδη διατροφής συνεχίζουν να υπάγονται στον μει­ωμένο συντελεστή (13%), παρότι είναι έτοιμα για άμεση κατανάλωση.
Τυποποιημένα θεωρούνται τα εί­δη διατροφής που παρασκευάζονται για ευρεία κατανάλωση και διατίθε­νται προς πώληση συσκευασμένα ή είναι εμπορεύσιμα σε μεγάλες συ­σκευασίες ή ποσότητες και πωλού­νται χύμα ή κομμένα σε μικρότερες ποσότητες.
Η περίπτωση αυτή αφορά τα προϊ­όντα που παρουσιάζονται στα σημεία πώλησης συσκευασμένα, όπως κον­σέρβες, αλλαντικά, αλίπαστα, γιαούρ­τια, έτοιμες σαλάτες (ταραμοσαλάτα, τυροσαλάτα, ρώσικη κ.λπ.), καθώς και
είδη διατροφής που παρουσιάζονται σε μεγάλες συσκευασίες ή μεγάλες ποσότητες και διατίθενται χύμα ή κομ­μένα σε μικρότερες ποσότητες, όπως αλλαντικά, αλίπαστα, τυριά, ελιές, τουρσί και λοιπά παρόμοια. Σημειώνεται ότι η τοποθέτηση σάντουιτς σε πλαστική ή άλλη συσκευα­σία δεν καθιστά τα αγαθά αυτά τυπο­ποιημένα, κατά συνέπεια υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%.
Στον μειωμένο συντελεστή (13%) συνεχίζουν να υπάγονται τα μη παρα­σκευασμένα είδη διατροφής (ζυμαρι­κά, όσπρια, λαχανικά, φρούτα, κρέα­τα, ψάρια, και λοιπά είδη διατροφής, φρέσκα ή κατεψυγμένα), καθώς και τα παρασκευασμένα είδη διατροφής που διατίθενται κατεψυγμένα, ανεξάρτη­τα από τον κωδικό δραστηριότητας της επιχείρησης.
4 Η παράδοση ψωμιού συνεχίζει να υπάγεται στον μειωμένο συντε­λεστή ΦΠΑ (13%). Στον ίδιο συντελε­στή συνεχίζουν να υπάγονται και τα απλά αρτοσκευάσματα, όπως παξιμά­δια, κριτσίνια, φρυγανιές, κουλούρια, κρουασάν, μπισκότα, κέικ και βουτή­ματα ζαχαροπλαστικής.
5 Το φυσικό ή τεχνητό μεταλλικό νε­ρό, μη αεριούχο, εξακολουθεί να υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή (13%).
6 Ο  εφαρμοζόμενος  συντελεστής ΦΠΑ δεν εξαρτάται από τη λιανική ή χονδρική παράδοση των αγαθών.
pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...