Σάββατο, Σεπτεμβρίου 03, 2011

Αναζητώντας το κρυμμένο νερό...


 
Το πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά του Αιγαίου κάθε χρόνο γίνεται πιο επιτακτικό από ποτέ. Ενας καθηγητής Υδρογεωλογίας από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης, o Luigi Tulipano, βρίσκεται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας και συγκεκριμένα στο
όμορφο νησί της Λέρου προκειμένου να παρουσιάσει τις πρωτοποριακές ιδέες του για το πώς μπορούμε να βρούμε νερό στα νησιά μας.
Ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρχει άφθονο νερό για παράδειγμα στη Λέρο, χάρη σε μια υδρο-γεωλογική συγκυρία: σε δυο βουνά τα στρώματα των πετρωμάτων δημιουργούν μια τεράστια υδάτινη δεξαμενή στο εσωτερικό του βουνού. Το νερό μαζεύεται χάρη σε σχιστολιθικούς σχηματισμούς και δεν μπορεί να διαφύγει χάρη σε ένα αργιλώδες υπόστρωμα. Αυτό το νερό μπορούν οι κάτοικοι να το εκμεταλλευτούν. Σήμερα πραγματοποιείται στο νησί ανοιχτή συγκέντρωση κατά την οποία θα παρουσιαστεί η «λύση Tulipano», με στόχο να κινητοποιηθούν τόσο η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, όσο και τα συναρμόδια Υπουργεία. Η εκδήλωση πραγματοποιείται από τον πολιτιστικό σύλλογο «Άρτεμις» σήμερα στις 7 το απόγευμα στον Αλευρόμυλο στην Αγία Μαρίνα.
protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...